Proffs på paprika – så odlar du på bästa sätt

Alla har nog märkt av de hutlösa paprikapriserna. Dags att odla egna! Här är tipsen som garanterar en rik skörd för många goda somriga paprikarätter.

odla paprika

Söta eller heta? Gula, röda eller orange? För den tålmodige är paprika ett tacksamt odlingsprojekt som dessutom smakar gott. Vissa växer sig höga, andra är mindre och buskigare. Hitta just din favorit och följ våra tips för att odla paprikor som mognar i tid till sommarbuffén.

Förkultivera i god tid

Allt du behöver för att lyckas med paprika är egentligen tid, värme och solsken. Paprika kan sås utomhus när risken för frost är borta, men i vårt svenska klimat är det klokast att förodla plantorna inomhus i väldränerad och näringsrik jord. Mars är en utmärkt tid att så frön i små krukor eller såbrätten (en slags bricka med kanter där du kan förodla dina plantor). Plantera dem direkt i såjorden, cirka 1 cm ner.

Tips! Du kan också köpa små plantor i stället för frön som givetvis kräver mindre kultiveringstid innan de kan sättas ut.

Odla paprika på en ljus plats

Paprikafrön skjuter snabbt skott bara de får ordentligt med ljus och vatten. Ha dem på fönsterbrädan och använd växtbelysning vid behov. Låt dem växa tills de har fått ett par blad och omskola dem sedan i enliters-krukor med jord för tomat och chili.

Plantera i lä och stöd med pinnar

Paprikor är oftast redo för utplantering 70–90 dagar efter plantering. Stötta upp plantorna med snören eller pinnar när de börjar växa till sig. Om du inte har ett växthus är det klokt att sätta paprikorna på den varmaste platsen i trädgården eller på terrassen. Med sitt sydamerikanska ursprung är inte blåst någon favorit för paprika, så satsa på lä.    

Håll jorden fuktig

Vattna och gödsla regelbundet, jorden ska alltid vara lite fuktig och väl uppluckrad. Om plantan får bladlöss vid topparna bekämpas de enklast genom att spreja lite vatten eller såpvatten.

Skördetid? Kolla färgen!

Det finns många olika sorters paprikor i olika färger men vänta med att skörda tills paprikorna har gått från gröna till sin mognadsfärg, som gul, orange eller röd. Klipp dem försiktigt från plantan med en sax eller kniv. Ät och njut!

Läs också: Odla tomater – så lyckas du


Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!

Mest lästa artiklar