Allt om spirea – från sorter till skötsel och beskärning

Som vacker vit spets eller en snirklig girland. När spirean spirar förvandlas den till trädgårdens ljuvligaste inramning. Här är en snabbguide till den blomstrande, buskiga häckväxten.

spirea

När du tänker på spirea tänker du förmodligen på ett hav av tättväxande blommor i vitt, men det finns faktiskt olika sorters spirea som är både höga och låga – med blommor i rosa, vitt, lila och rött. Så frågan är: vilken passar dig bäst?

Några vanliga spireor

1. Brudspirea

brudspirea

Brudspirea (även kallad norskspirea ’Grefsheim’) har bågformade grenar täckta av vita blommor som lägger sig som ett vitt flor april–maj. Lämpar sig bäst som friväxande men kan användas som klippt häck, då ska den beskäras direkt efter blomning. Blir upp till 1,5 meter hög och lika bred. Zon 1–7.

2. Praktspirea

praktspirea

Praktspirea är kompakt med frodigt bladverk och rosa små blommor i täta klasar på försommaren. Fungerar utmärkt som blommande häck, en lägre, hårdare klippt häck, och som friväxande. Blir drygt 1 meter hög. Zon 1–6. 

3. Björkspirea

Björkspirea

Björkspirea klarar de flesta lägen och har ett tätt grenverk med vita blommor som blommor rikligt under maj–juni. Bladen får en fin rödorange höstfärg mot slutet av säsongen. Beskärs på vårvintern alternativt juni–september. En stabil spirea som passar till en lägre friväxande häck eller låga buskage (blir runt 1 meter hög). Zon 1–7.

Björkspirea
Björkspirean får fina höstfärger.

4. Girlandspirea 

girlandspirea
Foto: Wikimedia Commons/Qwert1234

Girlandspirea har ett brett växtsätt med grågröna bladverk som får en orange höstfärg. Blommorna är små, vita och i täta klasar som inte täcker de hängande grenarna helt. Blir cirka 1,5–2 meter hög. Lämplig som friväxande häck, i buskage eller som solitär. Zon 1–4. 

Så lyckas du med spirea

Skötsel och plantering

Plantera spirea från tidig vår till sen höst genom att gräva ett hål som är dubbelt så brett som rotsystemet och lika djupt som rotklumpen. Placera växten i hålet och täck över med jord. Vattna ordentligt i början. Sedan sköter den sig själv.

Spirea är inte så kinkig med jordförhållanden utan en ganska tålig växt, men trivs bäst i sol till halvskugga (beroende på sort).

Beskärning

Brudspirea och girlandspirea blir ganska höga (mellan 1,5–2 meter) och passar bra som alternativ till staket. Spireor är också suveräna som prydnadsbuskar, särskilt de lite lägre yviga varianterna. Antingen som del i ett buskage eller som solitärer.

Spirea är en lättskött växt som varken kräver regelbunden beskärning eller vattning. Däremot sprider den gärna ut sig, så tänk på att ge tillräckligt med utrymme på bredden. Har du valt en sort som blommar under sommaren? Beskär innan frosten kommer. Blommar den under hösten kan du beskära när blombladen börjat vissna.

Om du vill uppmuntra ny tillväxt kan du beskära spirea hårt, upp till en tredjedel av grenarna. Döda, sjuka eller skadade grenar kan tas bort när som helst på året.

Plantera för bin och humlor

Blomningstiden varierar beroende på sort, men vanligtvis blommar spirea från våren till sommaren med vita, rosa, lila eller röda blommor. Bin, humlor och andra pollinatörer älskar spireor! För extra mycket surr i sommar kan du plantera växter som blir olika höga och blommar på olika tider under säsongen.

Läs också: 10 blommande buskar som tål allt!


Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!

Mest lästa artiklar