ANNONS FRÅN JULA

Därför ska du odla i växthus

Växthushylla, litet drivhus eller ett fullstort växthus? Oavsett hur mycket plats du har finns det en variant som passar hos dig. Det finns många fördelar med att odla i växthus, här är några tips.

jula växthus

Vi är många som drömmer om att leva efter ”från jord till bord”. Du kanske bara vill sätta lite potatis, så några blomfrön eller bli näst intill självförsörjande på grönsaker. Oavsett vad du drömmer om finns det ett växthus som passar för det.

jula växthus

Stort växthus med 2,60 meter takhöjd med plats för både växter, grödor och utemöbler. 

För trädgården

Är du en dedikerad hemmaodlare med mycket plats i din trädgård passar ett stort växthus. Om du väljer en fullstor variant kan du med fördel även använda det som ett härligt uterum för svalare sommarkvällar. Fyll växthuset med tomater, gurka och andra tidiga grönsaker som sallad och rädisor. Du kan även odla snittblommor som nejlikor, rosor och krysantemum.

Placering och skugga 

När det kommer till placering av växthus har Sara Jorås, category manager på Jula, några tips. 

– Det viktiga är att kunna ha skugga i växthuset när det är som varmast mitt på dagen. Om man inte vill ha naturlig skugga finns det skuggnät och fönsteröppnare man kan montera. Det är bra med morgonsol för att ge växterna möjlighet att få sol tidigt på dagen.

Tips! Inred innanför och utanför växthuset med belysning, utemöbler och vackra krukor.

jula mindre växthus

Växthus av flyttbar modell, perfekt för dig som är nyfiken på att prova växthus.

För uteplatsen

För den mindre trädgården eller uteplatsen kan det passa med ett växthus som går att flytta på. Att montera upp och ner ett mindre växthus är enkelt. Kanske vill du ta med det till sommarstugan under semestern för att odla när du är ledig. När säsongen är över kan du plocka ner det och förvara det tills värmen kommer tillbaka.

litet växthus jula

Växthushylla med transparent överdrag, perfekt till balkongen. 

För balkongen

Drömmer du om ett växthus men saknar utrymmet? På din balkong kan du odla i mindre skala i ett miniväxthus. Det är ett perfekt komplement till trädgårdslandet eftersom du kan använda det för en snabb uppdrivning av plantor. I miniväxthuset får dina plantor en varm och fuktig miljö där de trivs.

– Jula har allt från mindre drivhus till odlingslådor med lock. Det finns även växthus som du kan placera mot en vägg, möjligheterna att odla hemma är många, säger Sara.   

jula för balkongen

Drivhus med transparent lock med ventilationshål som skyddar mot överhettning. 

Drivhus i miniatyr

Ett drivhus i miniatyr är en perfekt kombination av drivhus och kruka i ett. Låt inte bristen på plats stoppa dina gröna fingrar. I ett litet drivhus kan du odla och förkultivera blommor, fröer, kryddor och grönsaker.

drivhus jula

Växthus med dubbeldörr som gör det enkelt att ta sig in och ut. Med två justerbara ventilationsfönster blir det enkelt att hålla önskad temperatur. 

3 fördelar med att odla i växthus

1. Förlänger säsongen

Det är många växter som inte överlever utomhus i vårt klimat när temperaturerna sjunker. Genom att ha dina plantor i ett växthus kan de klara sig längre eftersom det skapar en kontrollerad miljö.

2. Skyddar mot väder och vind

Starka vindar och kraftigt regn kan påverka dina växter. Om du har dem i ett växthus är de små liven skyddade mot både väder och vind hela säsongen.

3. Du kan odla exotiska frukter

Tack vare temperaturen som blir inne i ett växthus finns det möjlighet att ge sig på att odla exotiska frukter och växter. Fikon, avokado och oliver är bara några av sakerna du kan testa om du vill odla exotiskt. 

Använd en spade med långt handtag när du ska odla. Med fiberkrukor kan du förså sticklingar, lökar och frön inomhus eller i ditt växthus. Märk ut vad som är vad med praktiska sticketiketter i bambu. 

Bra att ha:

  • Spade
  • Krukor
  • Sticketiketter

EXTERN LÄNK: Se Julas sortiment för trädgård och odling här

Jula

I år firar Jula 45 år och det svenska familjeföretaget är en av nordens största kedjor inom hemmafix. Jula vill förenkla din vardag och ge dig möjlighet att med låga priser skapa ett aktivt och roligt liv. Med över 15 000 produkter vill Jula inspirera dig att vilja fixa saker själv. Läs mer om Jula här.

Mest lästa artiklar