Så rengör du stenplattor, trall och betong

Har dina stenplattor påväxt eller är altanen skitig? Så här rengör du stenplattor, trätrall och betong – steg för steg.

rengöra stenplattor, trall eller betong

Behöver du rengöra dina stenplattor, trall eller betong? Så här får du altanen eller terrassen fräsch igen – steg för steg!

Ta bort alger och lav

Har altanen hårt sittande algpåväxt kan du börja med att spruta på ett algborttagningsmedel, t ex Jape Grön Fri, och låta verka i minst ett dygn innan du tvättar av det. 

Tvätta rent altanen

Hårda stenplattor kan du rengöra med en högtryckstvätt. Om du har en altan av poröst material, som betong­plattor eller trätrall, kan du använda högtryckstvätt med altantvättsmunstycke, som har skonsamt rengörande borstar. Utan ett sådant kan trycket bli för hårt. Då är i stället vattenslang och skurborste ett bättre alternativ, eller en lågtryckstvätt. Använd gärna en miljömärkt trärengöring, såpa eller stentvätt för stenplattor som tvättmedel. 

vattenslang

Skonsammare än en högtryckstvätt.

Efterbehandla

När altanen torkat upp efter tvätt är det dags för sista touchen. 

Sten och betong:

Borsta ut fogsand mellan plattorna om det fattas. Om du har mörka plattor som fått fula fläckar efter att alger tagits bort kan du avsluta med att använda en färgförstärkande impregnering för att få en jämnare ton. Välj annars en ofärgad impregnering för att skydda plattorna. 

Träaltan:

Är den oljad sedan tidigare bör du först slipa altanen, och borsta bort slipdammet, innan du oljar in den. En laserad altan kan du bättra på med ny lasyr direkt. 

Bonustips: Så rengör du altanmöblerna miljösnällt

Blanda 3 delar ättika + 2 delar vatten och några droppar ­diskmedel i en sprayflaska. Spruta på trämöblerna och skrubba med skurborste. Skölj av med vatten. Rent och fint!

Läs också: Så såpskurar du altanen – resultatet blir magiskt!


Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!

Mest lästa artiklar