ANNONS FRÅN RUSTA

Skapa en uteplats med hög mysfaktor

Med enkla medel har kreatören Lisa Petersson inrett en uteplats i växthuset. En plats där familj och vänner umgås från tidig vår till sen höst.
– För mig är det de små detaljerna som fixar den ombonade känslan, säger hon.

Hög mysfaktor i uterummet

Extern länk: Se fler av Rustas utemöbler

Kanske har du också inspirerats av Instagramkontot @faggemala, där kreatören Lisa Petersson visar sina gör-det-själv-projekt från sekelskifteshuset i Småland. De senaste åren har hon och fästmannen renoverat det fallfärdiga huset till ett drömboende.

– När vi började hade vi aldrig gjort en renovering i den här skalan, eller ens haft en trädgård att sköta om. Idag är det vårt största intresse, säger Lisa.

En uteplats perfekt för umgänge

I fjol tog det gröna växthuset form på tomten, och under vårkanten har Lisa äntligen fått sätta tänderna i inredningen.

– I år är första gången vi har möjlighet att nyttja uteplatsen hela säsongen, och det första jag ville göra var att skapa en ombonad plats för fika, grillmiddagar och skönt häng.

Stolarna Amalfi, krukorna Verona och jutemattan Thea från Rusta passar väl in i den naturnära stilen. Jute tål inte stora mängder vatten, men funkar bra under tak.

Lisa inreder gärna med återbruk och naturnära material, och det gamla antika bordet blev en bra bas. Stolarna Amalfi från Rusta, med sits i flätad konstrotting, matchade perfekt. Den vackra jutemattan Thea ramar in matplatsen samtidigt som den förstärker den ombonade känslan. 

Säsongens blommor tar för sig fint i kruksetet Verona i slitstark konstrotting. 

Detaljerna som sätter stilen

Lisa ville bygga en miljö kring matplatsen och lösningen blev att satsa på detaljer. Mönstrade sittdynorna Jylland med dekorativa tofsar gör det extra bekvämt att sjunka ner i stolarna. För Lisa, som odlar örter, grönsaker och blommor, var vackra krukor ett måste. Valet föll på moderna material med naturnära känsla. Krukan Toscana i terrakotta-look passar perfekt till pelargonerna.

– I sommar planterar jag om och odlar örter i dem i stället. Längre fram ser jag fram emot att låta citronträd skapa sommarkänsla vid matplatsen, säger Lisa.

Nästa projekt blir att addera solcellsbelysning, och i förlängningen även infravärme.

– Min dröm är att kunna hänga här långt in på hösten!

Detaljerna bidrar till mysfaktorn i Lisas växthus. Krukan Toscana ger känslan av terrakotta.

Extern länk: Se fler odlingstillbehör från Rusta

Inred en personlig uteplats – Lisas 5 tips

1. Utgå från din stil. Jag älskar naturliga material och i Rustas sortiment finns flera utemöbler som känns naturnära men ändå håller för utebruk.

2. Mjuka upp med textilier. Utomhuskuddar, dynor, plädar och kanske ett dekorativt parasoll hjälper dig att höja mysfaktorn.

3. Skapa rumslighet med växter. Blanda låga och höga kryddväxter, blommor och mindre träd. Saknar du gröna fingrar kan konstväxter vara ett bra alternativ om du har tak över din uteplats.

4. Satsa på praktisk förvaring. En dynlåda är perfekt när du vill baxa undan dynor, kuddar och andra textilier vid dåligt väder. Lägg plädar och annat smått i korgar.

5. Lys upp! Solcellsbelysning är toppen då du slipper sladdar. En ljusslinga med nakna glödlampor gör vilken uteplats som helst snäppet mysigare. Att tända levande ljus är också en riktig stämningshöjare.

Grönt är skönt! Vattenkannan från Rusta matchar ljuslyktorna Drew.

Extern länk: Se mer för livet utomhus  

Mest lästa artiklar