Tak

Byta och lägga tak

Att byta och lägga tak är ett ganska stort arbete som dessutom kan kosta en hel del att göra, men det höjer förstås också värdet på huset att ha ett nytt. Här samlar vi allt du behöver veta kring tak och takläggning , som hur du ska tänka när du ska välja nytt, vilken livslängd olika material har, vilka olika typer av tak det finns att välja mellan och vilka fördelar och nackdelar de har. Kanske undrar du också om man får lägga det själv, och hur man går tillväga? Våra experter har svaren för dig som inte vill anlita takläggare utan i stället vill lägga det själv.

Läs mer

Tegeltak, plåttak, schingeltak, papptak, betongtak – det finns många olika material för tak och det gäller att välja ett som passar för just ditt hus. Det är även viktigt att titta på grannars hus i området runt omkring och vilken färg och vilket material de har.

Lägga och underhålla tak

Har du bestämt dig för att lägga ett helt nytt tak, eller ska du bara måla, lacka eller byta ut skadade delar? I vår stora fixarguide hittar du tips för allt från tillbyggnad av tak till omläggning och underhåll. Vi guidar dig till vilka årstider som är bäst för takläggning, hur lång livslängd ett tak bör ha och vilka svaga punkter som finns på ett tak.

Här finns allt för dig som vill veta mer om hur du bör underhålla taket. En regnig dag kan det till exempel vara bra att se över taket, för att se att till exempel vattnet strömmar rätt nerför hängrännorna. Kanske undrar du också med hur jämna mellanrum man bör se över olika typer av tak, som tjärpapptak eller plåttak – våra experter hjälper dig att säkra taket.

Bygga och isolera tak

Spika läkt och råspont, lägga takpannor, reparera papptak, placera takläkt, täcka med underlagspapp – vi berättar hur du går tillväga samt ger dig ett smart läggningschema för att lägga taket på rätt sätt. Kanske undrar du hur du får upp takpannorna på taket på ett smidigt sätt? Eller hur man ska lägga nockpannorna? Här finns allt du behöver veta.

Här finns även en guide för dig som ska isolera tak, till exempel om du ska inreda vinden och ska isolera innertaket. Vi vet hur mycket isolering du behöver och i vilken ordning du ska bygga takstolar, sätta upp läkt, bygga luftspalt och mycket mer.

Skötsel av tak

Missa heller inte experternas råd kring att underhålla taket. Kanske har du fått mossa på taket och undrar hur viktigt det är att ta bort? Eller om man ska använda mossbekämpning? Vi ger dig alla svar du behöver kring skötsel av tak.

Ta bort mossa på tak – 3 metoder
mossa på tak

Ta bort mossa på tak – 3 metoder

Har du problem med mossa på taket? Här guidar vi till enkla metoder för att få bort mossan på egen hand, och se till att den håller sig borta i många år framöver.

Brandfarligt med solceller?
solceller

Brandfarligt med solceller?

En läsare undrar om solceller kan utgöra en brandfara. Läs expertsvaret från brandingenjören.

Vad är viktigt att tänka på när du ska välja en takläggare vid en takomläggning?
Annons för alvsjotak.se

Vad är viktigt att tänka på när du ska välja en takläggare vid en takomläggning?

Den allra största anledningen till att hyra en takläggare när det är dags för underhåll av ditt tak är att en professionell firma har den erfarenhet som behövs i ett jobb som detta. Kunskap om olika material och rätt teknik är nödvändigt för takets livslängd efter att arbetet är utfört. I Stockholm finns många bra…

Håller ditt tak för solceller? 8 av 10 tak byts ut i onödan
ANNONS FRÅN DECATAK

Håller ditt tak för solceller? 8 av 10 tak byts ut i onödan

Efter vinterns höjda elpriser låter många villaägare installera solpaneler på sina tak. Samtidigt är det många tak som byts ut för tidigt, i onödan, och som inte kontrolleras tillräckligt före installation.
– Solceller beräknas producera energi under 25–30 år och om taket inte håller minst lika länge kan det bli en dyr historia, säger…

Kraftig ökning av solceller!
Solceller på tak

Kraftig ökning av solceller!

Installationer av solceller har ökat med nästan 140 procent på ett år, visar statistik från Skatteverket. Nyfiken på vilket län som hade störst ökning? Här får du svaret!

Ska du skaffa solpaneler? Så undviker du dyra missen!
ANNONS FRÅN DECASOL

Ska du skaffa solpaneler? Så undviker du dyra missen!

Solceller på taket – passar det verkligen alla hus? Vi ställde några frågor till solcellsexperten Alexander Svenberg på Decasol, som varnar för missen som många gör.

Så blir ditt gamla tak som nytt!
ANNONS FRÅN DECATAK

Så blir ditt gamla tak som nytt!

Alldeles för många byter tak helt i onödan! Satsar du på en takmålning istället kan du förlänga livslängden på ditt befintliga tak – och spara en hel del pengar!