ANNONS FRÅN DECASOL

Ska du skaffa solpaneler? Så undviker du dyra missen!

Solceller på taket – passar det verkligen alla hus? Vi ställde några frågor till solcellsexperten Alexander Svenberg på Decasol, som varnar för missen som många gör.

Passar solceller alla tak?

– Ja, det passar absolut alla typer av tak! Mest effekt får du ut om taket är södervänt och har en ca 40-gradig vinkel, men öst- och västvända tak fungerar också bra. Men det finns en sak som är jätteviktig att tänka på: om taket är gammalt och lite slitet, måste det ses över och tvättas och målas innan solcellerna sätts upp!

Vad händer annars?

– Finns det spruckna pannor och mossa på taket kan det leda till läckage. Och då blir man tvungen att ta ner alltihop och lägga nytt tak, vilket blir både dyrt och besvärligt!

Hur undviker man det?

– Innan du beställer solcellerna behöver taket besiktigas ordentligt. Du behöver säkerställa att det kommer att hålla lika länge som solpanelerna, som har en beräknad livslängd på runt 30 år.

Vad gör jag om taket är slitet?

– Till äldre betongtegeltak som är slitna på ytan, brukar vi föreslå en vårdande takmålning som förlänger takets livslängd. Du sparar cirka 75 procent på det i jämförelse med kostnaden för ett traditionellt takbyte.

Hur fungerar en sådan takbehandling?

– Bästa metoden är att först djuprengöra taket och byta ut trasiga pannor, och sedan bygga upp ett nytt slitstark ytskikt. Vi rekommenderar målning och vaxbehandling som är miljövänligt och ger taket en nästintill helt vattenavvisande yta. Det räcker inte att bara ta bort mossan, då lämnas porerna i betongen helt öppna och börjar suga upp fukt.

Är det krångligt att skaffa solceller?

– Nej, det behöver det inte alls vara! På Decasol erbjuder vi kompletta solcellslösningar, där vi har hand om hela processen, från att du får en kostnadsfri offert till att panelerna är på plats. Vi sköter kontakten med myndigheter, nätverksbolag och elektriker, och samarbetar med Decatak som utför takbehandlingar och kostnadsfria besiktningar.

Vill du veta mer?

Mer information om solceller finns på decasol.se och om takbehandlingar kan du läsa mer på decatak.se.

Läs också: Så blir ditt gamla tak som nytt!

Mest lästa artiklar