ANNONS FRÅN SESOL

Solceller på taket sänkte familjens höga elräkning

Med skenande energipriser och en hög elkonsumtion ville familjen Pålsson skära ner på sina elkostnader.
Lösningen blev att producera sin egna el med hjälp av solpaneler på taket.
– Det var en enkel och ganska prisvärd lösning, säger Andreas Pålsson.

Ökade levnadskostnader de senaste åren har fått många svenskar att hålla hårt i plånboken och försöka spara in där det är möjligt. Ett område som innebär stora utgifter, särskilt för villaägare, är el och uppvärmning av huset.

Andreas Pålsson, 39, bor i småländska Bunn med hustrun Elin och parets två barn. De gick i samma tankar som många villaägare med höga kostnader för uppvärming, varmvatten och den dagliga elförbrukningen i ett hushåll på fyra personer. Med golvvärme i hela huset går det dessutom en hel del el, särskilt under de kallare månaderna.

– Vi kände att det skulle vara skönt att kunna producera vår egna el, framför allt med en elbil i hushållet och elpriser som var uppe och vände på 8 kronor per kilowatt.

Sänkte elkostnaderna med 29 procent

Lösningen blev solceller. Numera pryds taket på villan av 38 stycken solpaneler som producerar 14 500 kWh per år. Tack vare dem har familjen sänkt sina elkostnader med 29 procent.

– Pengarna som blir över har jag väl tänkt lägga på mina barn. Att hitta på något roligt med dem, säger Andreas.

Visst fanns det lite tveksamheter inför den stora investeringen, men med tanke på att solceller har en återbetalningstid på 8–10 år men en livslängd på 20–30 år såg de att det fanns pengar att spara i det långa loppet.

– Man får se det långsiktigt och när vi väl kom till det beslutet var det inget att tveka på, säger Andreas.

Många fördelar med solceller

Fördelarna med solceller är många. De börjar producera solenergi från dag ett, de höjer värdet på ditt hus, du påverkas mindre av svängande elpriser – och du kan sälja tillbaka överskottselen till elnätet. Om du dessutom har ett solcellsbatteri anslutet kan du lagra din egenproducerade solel och använda den även när solen inte skiner. Utan lagringsmöjligheter kan du bara använda solenergin när den utvinns, det vill säga på dagen, och den energi du inte gör av med själv går tillbaka till elnätet. Alltså finns det flera saker att ta hänsyn till i den ekonomiska kalkylen.

Det är också viktigt att välja en seriös aktör. För familjen Pålsson föll valet på Sesol, som är en helhetsleverantör med lång erfarenhet.

– Man har börjat läsa en del om att det är många i branschen nu och att det finns många som är oseriösa. Så vi tänkte att vi anlitar en av de större som har koll på sina grejer helt enkelt.

Se hur du kan skapa din egen solskenshistoria med en skräddarsydd lösning för ditt hus.

Kraftfull tjänst – låg elräkning!

Med tjänsten Kraftfull ingår ett batteri utan extra kostnad när du köper solceller från Sesol. Batteriet ansluts till en så kallad stödtjänst och du som kund tar del av inkomsten som genereras samtidigt som batteriet används för att stödja det svenska elnätet.

Tjänsten är helt kostnadsfri och genererar extra pengar i din plånbok varje månad. Med tjänsten Kraftull minskar återbetalningstiden till ca 6 år.

Med Kraftfull är det enkelt och lönsamt att investera i förnybar energi.

Du behöver inte göra någonting själv, batteriet styrs och optimeras automatiskt samtidigt som du tjänar pengar.

Dessutom kan du sälja överskottselen som din anläggning producerar på elnätet. Win-Win!

Läs mer.

Mest lästa artiklar