Djurliv

Djur – allt från älskade husdjur till ovälkomna insekter

I varje människas liv och tillvaro finns det djur. Det kan vara mysiga och gulliga husdjur, fåglar i trädgården eller ovälkomna insekter och skadedjur. Här får du tips och råd om hur du bäst tar hand om, eller handskas med, djuren i din tillvaro.

Läs mer

Husdjur – katt, hund och andra djur i villa

Funderar du på vad du ska göra med din hund eller katt när du reser bort? Kanske planerar du att resa med katten, men är osäker på hur du ska gå tillväga. Och vad kan du göra för att undvika att din hund, katt eller kanin drabbas av värmeslag i sommarvärmen? Vilka varningstecken ska du hålla utkik efter, och vad ska du göra om du misstänker värmeslag? Vi ger dig svaren.

Har du en hund eller katt som är livrädd för fyrverkerier kanske du undrar över vad du kan göra för att hjälpa ditt husdjur. Vi ger dig konkreta tips. Kanske behöver du tips om tillbehör till ditt husdjur, så som koppel eller matskål. Det kan du också hitta här.

Självklart samlar vi också de roligaste eller gulligaste film- och bildbevisen på katter och hundar.

Mata fåglarna

Tycker du om att ha ett rikt fågelliv, med härligt kvitter utanför fönstret? Då kanske du undrar över vad du ska mata fåglarna med. Du kanske också vill ha tips på snygga och bra fågelmatare? Det får du här. Du hittar också tips om var du bäst placerar en fågelholk och hur du får fåglarna att trivas i den.

Ovälkomna gäster i din trädgård

Undrar du över hur du håller mördarsniglarna borta, eller hur du gör för att räven ska lämna tomten i fred? Våra experter ger dig de bästa tipsen. Du hittar en lista på vilka djur du kanske inte vill ha i din trädgård, exempelvis rådjur, ormar, råttor, bladlöss och mullvadar.

Kanske undrar du över hur du undviker fästingbett, eller hur du tar bort en fästing från huden på bästa sätt. Och vad är egentligen TBE och Borrelia, och hur vet du om du blivit drabbad? Vi ger dig svaren på dina frågor.

Ovälkomna gäster i ditt hus

Är du en av många som har problem med bananflugor, så ger vi dig råd om hur du kan bli av med dem. Myror, råttor och tvestjärtar kan också vara ovälkomna gäster i ditt hem, likaså silverfiskar, mjölbaggar och pälsängrar. För att inte tala om husbockar som kan vara en av de allvarligaste skadegörarna. Vägglöss blir också allt vanligare i och med att vi reser så mycket – hur undviker man egentligen vägglöss och hur blir man av med dem? Läs också allt om husspindlar och andra spindlar som trivs inomhus – och hur du kan bli av med spindlarna på bästa sätt. Listan på oönskade gäster kan göras lång och experterna guidar till dig hur du håller dem borta.

Sommarplågor

Bromsar och getingar kan vara riktiga irritationsmoment under en härlig sommardag. Hur håller du dem borta? Och myggor, vad kan man göra för att hålla dem så långt borta som möjligt? Vi tipsar om bra knep och produkter.

Grävling på tomten? Det här ska du göra!

Grävling på tomten? Det här ska du göra!

Har du fått oväntat besök? Grävlingar bygger ibland bo under hus och i trädgårdar, och använder tomten som sin toalett. Här är allt du behöver veta om djuren och hur du blir av med problemen!
Nu kan du rösta fram Sveriges nationalfjäril!
sveriges nationalfjäril Puktörneblåvinge och amiralfjäril

Nu kan du rösta fram Sveriges nationalfjäril!

Den skönsjungande koltrasten är vår nationalfågel och liten blåklocka vår nationalblomma. Men vilken fjäril får titeln som landets nationalfjäril? Du bestämmer – dags att rösta!
Mullvad eller sork i trädgården? Det här ska du göra!

Mullvad eller sork i trädgården? Det här ska du göra!

Mullvad och sork kan orsaka mycket bekymmer i trädgården, med alla jordhögar de skapar när de gräver sina gångar under jorden. Här är de mest effektiva metoderna för att stoppa dem!
Därför ska du spara pantersnigeln!
pantersnigel

Därför ska du spara pantersnigeln!

Pantersnigeln gör ingen skada i trädgården och äter mördarsniglarnas ägg – här är anledningarna till att du ska spara den prickiga snigeln!
5 viktiga fakta om jordgetingar
jordgeting

5 viktiga fakta om jordgetingar

Jordgetingar kan vara väldigt irriterande eftersom de alltid dyker upp när vi minst av allt vill det. Men de är inte bara jobbiga – de är faktiskt riktiga nyttodjur!
Myrorna anfaller! Så blir du kvitt dem
myror

Myrorna anfaller! Så blir du kvitt dem

Har du fått in myror i huset? Då är det bra att få koll på vilken sorts myra det är. En del kan nämligen göra riktigt stor skada!
Smarta lifehacks för dig och ditt husdjur!
lifehacks hund och katt

Smarta lifehacks för dig och ditt husdjur!

Så räddar du blomkrukorna, får soffan ren från kaninhår och förvandlar docksängen till kattsäng! Här är bästa ­tipsen för dig med husdjur.
Nu blir det obligatoriskt att ID-märka katten!
id-märkning katt

Nu blir det obligatoriskt att ID-märka katten!

Nu får katter samma status som hundar! Från och med 2023 blir det obligatoriskt för alla kattägare att id-märka sin katt. Här kan du läsa mer om vad som gäller.