ANNONS FRÅN ALVAR PET

7 myter om utfodring av valpar

Hur många gånger om dagen ska valpen egentligen äta?
Och hur mycket godis kan man ge?
Här löser veterinären Henna Söderholm myterna om hur man matar sin valp.

EXTERN LÄNK: Hitta rätt matrutiner för din hund hos Alvar Pet

Vare sig du är förstagångshundägare eller har god erfarenhet kan valptiden skapa osäkerhet kring flera frågor. Utfodringen är en sådan sak och det är helt normalt att känna sig lite vilsen eftersom alla hundar är sina egna individer och fungerar på olika sätt.

När ska man mata sin hund, med hur mycket mat – och med vilken kost? Ja, det råder onekligen delade meningar och synpunkter om rutinerna som man bör förhålla sig till och även om god forskning finns att tillgå kan det vara knepigt att orientera sig i hundmatsdjungeln.

Här reder vi ut 7 myter om hur man matar sin valp med Alvar Pets veterinär Henna Söderholm.

Myt 1: Valpfoder – ja eller nej?

En valps näringsbehov skiljer sig från en vuxen hunds behov. Valpen behöver mer protein, samt rätt sammansättning av energi och mineraler när den växer. I tillägg till att en högkvalitativ kost ger en optimal tillväxt, så stödjer rätt näring valpens utveckling rent generellt. Rätt fiber spelar roll i uppbyggnaden av tarmens immunitet med nyttiga bakteriestammar och fettsyror stödjer utveckling av hjärna och nervsystem.

Myt 2: Så många gånger bör hunden äta under en dag

Hur många gånger en valp bör matas beror på vilket stadie i tillväxten den är i. En valp som nyligen hämtats kan matas tre eller fyra gånger om dagen.

– Matsmältningssystemet mår bättre och valpens energinivå förblir jämnare då den får små portioner flera gånger om dagen, säger Henna.

Även om valpar har ett högt energibehov gäller det att ta hänsyn till att magen fortfarande är liten, genom att mata med små portioner som är lättsmälta.

Myt 3: Är förteckningen på baksidan av foderpåsen alltid facit på hur mycket en valp ska äta?

Foderschemat från tillverkaren är en guide på valpens beräknade energi- och näringsbehov. Därför är det en bra fingervisning om vilken mängd foder du ska ge till din valp. Under tillväxten ändras hundens energibehov och beroende på ras toppar behovet vid 4-8 månaders ålder, för att sedan gradvis stabiliseras. Med detta i beräkning är det viktigt att kontrollera och optimera mängden foder ungefär en gång i månaden.

Myt 4: Är en knubbig valp “bättre” än en smal?

Vissa hävdar att en knubbig valp är att föredra före en smal, då extra kroppsmassa blir ett skydd mot stötar och skador. Men faktum är att en valp som är överviktig löper större risk att gå upp extra i vikt även i vuxen ålder än om valpen är nätt under tillväxten.

– Valpens övervikt sätter också det växande skelettet på prov och kan därmed äventyra den optimala utvecklingen. Därför rekommenderas det att en växande valp är nätt snarare än knubbig, säger Alvar Pets veterinär Henna.

Yngre valpar blir lätt lite rund om magen efter att ha ätit, men allt som oftast finns det ingen anledning för dig som hundägare att oroa dig för det.

Myt 5: Ska valpens mat förändras med åldern?

Behoven under en valps tillväxt skiljer sig åt mycket beroende på vad den vuxna storleken på en hund är.

– Särskilt för de större hundraserna är rätt utfodring under valpperioden avgörande för hundens framtida hälsa, säger veterinär Henna, som också menar på att större hundraser generellt är mer genetiskt disponerade för tillväxtstörningar, men att det som tur är går att stödja en balanserad tillväxt genom utfodring.

Valpens storlek som vuxen hund avgör energibehovet under tillväxtperioden. Henna rekommenderar att man ger sin valp valpfoder till slutet av tillväxtperioden.

Myt 6: När ska man byta från valpmat till vuxenfoder?

När valpens skelett har nått sin vuxenstorlek, vilket vanligtvis är vid 10-18 månaders ålder beroende på ras och storlek, är det läge att ersätta valpfodret med vuxenfoder, då hunden inte längre behöver den extra energin för att stödja tillväxten. Detta är också en bra tid för att se över din unga hunds individuella behov när det kommer till kosten.

Exempelvis kan det för små aktiva hundar vara lämpligt med valpfoder i vuxen ålder på grund av energiinnehåll och näringssammansättning, så länge fodermängden är anpassad efter hundens individuella aktivitet och behov i slutet av tillväxtfasen.

Myt 7: Så mycket hundgodis kan en valp få

När den lille tittar på en med sina ögon kan det vara svårt att stå emot – en till godsak kan den väl få? Så länge snackset vanligtvis inte överstiger mer än 10 procent av valpens dagliga energibehov är det lugnt med ett undantag.

EXTERN LÄNK: Få en skräddarsydd valpbox med nödvändigheter för 150 kronor här

FAKTA – Det här är Alvar Pet

Baserat på vetenskap – superkrafter från nordisk natur!

Alvar Pet grundades år 2020 i Finland och gör hundmat baserat på funktionella och naturliga ingredienser. Alvar erbjuder en skrädddarsydd foderplan utifrån varje hunds unika behov för att främja ett hälsosamt hundliv oavsett livsstadie.

Mest lästa artiklar