Gör det själv

Bygg och gör det själv-projekt

Information, guider och experternas handfasta tips för dig som gillar att bygga själv, vare sig du ska renovera hela huset eller om du ska dra igång ett byggprojekt hemma. Kanske ska du byta fönster och dörrar och letar efter en guide till hur du gör det på enklast sätt, eller så undrar du vilken typ av fönster och dörr som passar ditt hus stil. Här samlar vi våra bästa tips för hemmafixaren, oavsett om du är en van snickare eller nybörjare.

Läs mer

Här finns också steg för steg-guider för hur du kan gå till väga när du själv vill ge husets fasad ett lyft: som hur du kan byta träfasad eller putsa om din putsfasad. Vi listar även fördelar och nackdelar och ger våra experters bästa tips inför byte eller underhåll av olika typer av fasader, som trä, puts, tegel och sten. För dig som har träfasad samlar vi också här våra bästa målarknep för att måla om huset själv.

Bygga och renovera själv

Här kan du samla inspiration för olika byggprojekt hemma – som att själv snickra ett enkelt staket eller bygga en vacker gärdesgård i trädgården. Vi har även flera steg för steg-instruktioner och goda råd kring att bygga en mur eller stödmur.

Kanske har du ett vackert gammalt hus som behöver restaureras i äldre stil – vi listar bra byggnadsvårdsbutiker och tipsar om hur du kan renovera ditt gamla hus på ett varsamt sätt med hjälp av byggnadsvård. Allt för att behålla den gammaldags charmen i huset!

Lägga nytt tak eller golv

Om du funderar på att lägga nytt tak själv har vi också flera goda råd och guider. Det kräver visserligen lite planering och förberedelse, men att byta ut det gamla taket behöver inte vara så svårt. Här finns allt du behöver veta för att välja ett bra och hållbart tak, och hur du ska underhålla tak, pannor och stuprännor.

Vi listar också de bästa experttipsen för att välja rätt golv, som skillnaderna mellan laminat, lamell och parkett – och vad det kostar att lägga nytt golv. Här får du också lära dig grunderna i att underhålla ett trägolv på bästa sätt: hur du kan slipa, lacka och behandla golvet med olja, lack eller lut.

Att tänka på när du dränerar

Det finns mycket du ska tänka på när du ska dränera huset. Vi samlar expertråden kring bästa årstiden att dränera, hur du ska gå tillväga för att skaffa ett bra dräneringssystem, vad det kostar och hur du på bästa sätt kan ta hjälp av en sakkunnig som ser till att dräneringen blir rätt. Här finns också försäkringsaspekterna kring dränering och tecken på dålig dränering.

Taktvätt och målning blev ett lyft för hela huset
ANNONS FRÅN DECATAK

Taktvätt och målning blev ett lyft för hela huset

Efter diverse invändiga renoveringar och trädgårdsarbete på tomten var det nu dags för taket. Husägarna ansåg att priset på takbyte var för högt och valet föll i stället på Decataks tvätt och målning.
– Vilket lyft det har blivit för huset, säger Charles.

Fixa fläcken – så får du bort de vanligaste fläckarna!
Spillt kaffe

Fixa fläcken – så får du bort de vanligaste fläckarna!

Bye bye, svåra fläckar! Vi har guiden till hur du får bort det mesta, oavsett om det är rödvin som skvätter upp precis när nya skjortan åkt på eller ketchupen som sprutar ut över hela byxan. Anna Högberg, expert på Hemfrid, ger sina bästa tips!

Abonnemang på fönsterputs – så här går det till
ANNONS FRÅN ERIKS FÖNSTERPUTS

Abonnemang på fönsterputs – så här går det till

Vill du också ha rena fönster? Med en putsning som bara blir gjord – utan besvär med bokning för varje tillfälle och att behöva ha koll på tider. Så här fungerar det med abonnemang hos Eriks fönsterputs.

Sant och falskt om fönsterputsning – så här gör proffset
ANNONS FRÅN ERIKS FÖNSTERPUTS

Sant och falskt om fönsterputsning – så här gör proffset

Få saker har så synlig effekt som en fönsterputsning nu när vi vill njuta av vårsolen. Men hur gör man? Metoderna är många och alla har sin åsikt. Här delar ett riktigt proffs med sig av sina kunskaper. Vad funkar bäst – och vad funkar inte alls?

Så får du ett rent och luktfritt inomhusklimat!
ANNONS FRÅN BIOZONE

Så får du ett rent och luktfritt inomhusklimat!

Inomhusluften är viktig för vår hälsa och måste därför vårdas väl. En luftrenare är ett effektivt sätt att motverka dålig luft, lukt, bakterier och virus.

TV: Redaktionens bästa klipp!