Boosta mångfalden: Skapa en minidamm för en rikare natur

Få smådjuren att trivas i din trädgård med en damm i litet format.
Ett miljövänligt och kul projekt som kan bli klart på en dag – och är en fröjd att titta på!

bygg en minidamm

Vatten i trädgården är inte bara härligt avkopplande att titta på, det kan också skapa en livsviktig oas för insekter, groddjur, igelkottar, fåglar och andra djur. En minidamm gjord av ett ­vattentätt kärl är enkel att fixa, och passar allra bäst i en ljus del av tomten. 

För att smådjuren ska ha lätt att nå vattnet är det bra att gräva ner kärlet och lägga stenar upp till kanten så att de enkelt kan komma i och ur dammen.

Sedan är det bara att vänta in ­badgästerna!

bygg en minidamm
Kom ihåg. Grodor är fridlysta djur, så låt dem upptäcka din minidamm naturligt. Tänk även på barnsäkerheten när du skaffar damm. Foto: Madeleine Ericson.

Du behöver

  •  En vattentät behållare, balja eller tunna, minst 30 cm djup
  •  Stenar, grus och sand
  •  Vattenväxter
  •  Vatten, helst regn- eller sjövatten
gör det själv
Foto: Madeleine Ericson

Gör en egen minidamm!

”Insekterna flyttade in redan samma dag”

Madeleine Ericson (Instagram: @gronare­gront), som är trädgårdsdesigner med inriktning på hållbarhet och biologisk mångfald, har skapat den vackra minidammen på bilden. Här berättar hon hur: 

Madeleine Ericson byggde en egen minidamm.

– Jag använde ett 50 cm djupt gammalt whiskyfat på 300 liter som jag grävde ner i marken. Jag la ett tjockt lager sand och grus på botten. Mot kantens insida byggde jag en sluttning av större stenar hela vägen upp. Sen fyllde vi på med regnvatten och äldsta sonen byggde den söta ”stegen”. För att få en bra balans i dammen behövs dammväxter – ca en tredjedel av dammen är en bra tumregel – så jag planterade vattenmynta, randgräs och strandiris under vattnet samt olika flytväxter. Det är bra att ha växter som trivs på dammens olika nivåer. Insekterna flyttade in redan samma dag. Nu hoppas vi på paddorna. Barnen tycker att det är väldigt spännande!

Läs också: Bygg ett insektshotell – och gynna insektslivet i trädgården


Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!

Mest lästa artiklar