ANNONS FRÅN JULA

Stor guide: Så odlar du bäst – i trädgård och på balkong

Gröna fingrar, ätbara blommor och vackra dahlior. Det är hög tid att sätta igång med dina odlingar. Oavsett om du har en trädgård, en balkong eller en liten uteplats har vi de bästa tipsen för att du ska lyckas.

Odla i pallkrage Jula

EXTERN LÄNK: Hitta allt för odling och trädgård här

Det är något alldeles speciellt att se någonting gro från ett litet frö till en blomma. Du behöver inte vara trädgårdsmästare eller ha gröna fingrar för att lyckas med årets odlingar. Med tips från Jula och deras expert Sara Jorås, kan du ta steget och ordna den där odlingen du alltid drömt om. Det är enklare än du tror!

Odlingsset jula

Planteringsset i tre delar med handtag av trä är ett utmärkt startkit för dig som vill odla.

Innan du sätter igång kan du se över ditt utbud av redskap, krukor och spadar. En bra start är ett planteringsset.

– Det här setet i tre delar är bra oavsett vad du ska odla. Med spaden, kultivatorn och maskrostickan kommer du långt. Den smidiga lilla spaden är perfekt för att fylla på med jord i krukor eller gräva direkt i rabatten eller odlingskragen. Kultivatorn är bra om du snabbt vill luckra upp jorden för att få bort ogräs och snygga till, säger Sara Jorås, category area manager, Jula.

Jula drivhus

Minidrivhus passar till förkultivering och uppdrivning av blommor, kryddor och grönsaker. Förså frön, sticklingar och lökar inomhus i fiberkrukor. Ge ljus åt dina odlingar med en LED-armatur som levererar ett ljusflöde på 5000 lumen.

Förodla inomhus

För att komma igång med odlingen är ett första steg att förodla, då är ett drivhus eller fiberkrukor ett bra val. Sara menar att det även är viktigt att tänka på belysningen för att ge odlingarna de bästa förutsättningarna.

– Om det inte finns tillräckligt med sol eller om det är för kallt fungerar en ledarmatur toppen för att ge odlingen ljus. 

spade jula
grep jula
trädgårdsgrep jula
skottkärra jula

Spetsspade med gummerat handtag för bra grepp underlättar i trädgårdsarbetet. Rensa upp med en trädgårdsgrep med ett stadigt handtag. Gör snabbt hål i rabatten eller gräsmattan med ett lökhåljärn. Skottkärran rymmer hela 65 liter och klarar en vikt upp till 85 kilo.

Om du ska fylla på med större mängder jord eller gräva hål för nya plantor är en vanlig spetsspade att rekommendera.

– Ett annat bra redskap att ha när du vill odla är en trädgårdsgrep. Det är bra om du har behov av att vända eller luckra upp större mängder jord innan du ska plantera. Om du ska plantera lökar vill jag tipsa om ett lökhåljärn med skaft. Sen underlättar det alltid att ha en skottkärra till hands för att enkelt flytta krukor, växter och jord.

Svart pallkrage från Jula
slangvinda jula

Svartmålad odlingskrage, perfekt för odling och förvaring. En väggmonterad slangvinda med automatisk slangupprullning gör att du snabbt och enkelt kommer åt och kan vattna. 

För trädgården

Pallkrage eller odlingskrage som det också heter har blivit populärt och det finns många fördelar med den rektangulära träramen. Det är ett snabbstartat och lättskött sätt att komma igång. I pallkragar kan du ha allt från kryddor till frodiga bärbuskar eller blomsterhav. 

– Om du har svår mark att gräva i eller jord som inte passar att odla i, är det toppenbra att odla i odlingskrage. Fyll i den jord och gödsel du behöver och ge de bästa förutsättningarna för dina odlingar, säger Sara. 

Tips! Bygg ihop flera pallkragar i olika sektioner för att skapa spännande former. Några fördelar med att odla i pallkrage är att du slipper gräva ett djupt trädgårdsland. Du begränsar utrymmet för ogräs och sparar dessutom plats. Oavsett om du har balkong eller trädgård går det utmärkt att odla i pallkrage. 

– Det är alltid bra att ha nära till vatten under hela odlingssäsongen, tänk på att ha en trädgårdsslang alternativt vattenslangvinda i närheten av där du valt att börja odla. 

hylla jula

Tre rejäla hyllplan ger plats åt krukor, växter och inredningsdetaljer. Gör fint på balkongen med en blomlåda som har en spaljé och låt dina växter klättra uppåt. 

Till balkongen

På balkongen kan du med fördel odla jordgubbar, smultron, potatis, bärbuskar eller ett litet fruktträd. Samla alla blommor och växter på en hylla i tre plan. Det kommer garanterat ge din balkong ett lyft och en fin detalj.

Tips! Vill du odla tomater eller gurka? Ett snöre från taket fungerar fint som stöd för dina växter. Om du har en liten yta kan en spaljé på balkongen vara en bra idé. Låt dina växter klättra upp och tänk mer höjd än bredd. 

handskar jula

När du planterar är det bra att skydda händerna. Trädgårdshandskar i nitril är både stretchiga och slitstarka. Förvara dina trädgårdsredskap i en underhållsfri förvaringsbod.

Förvaring och skötsel av trädgårdsredskap

När du är klar med din odling är det viktigt att rengöra redskapen. Vanligtvis räcker det att spola av med vatten.

– Låt redskapen torka och förvara dem sedan under tak för bästa hållbarhet. Om du inte har tillgång till ett garage eller förråd finns det mindre plastförråd som verkligen skapar möjlighet att ställa undan sina redskap snyggt och prydligt, säger Sara. 

Kryddor att odla 

  • Mynta
  • Oregano 
  • Timjan
  • Citronmeliss 
  • Dill 

Grönsaker att odla

  • Rädisor
  • Bönor
  • Sallad
  • Zucchini 
  • Sockerärtor

EXTERN LÄNK: Redskap, krukor och spadar – här hittar du allt för din trädgård

Om Jula

I år firar Jula 45 år och det svenska familjeföretaget är en av nordens största kedjor inom hemmafix. Jula vill förenkla din vardag och ge dig möjlighet att med låga priser skapa ett aktivt och roligt liv. Med över 15 000 produkter vill Jula inspirera dig att vilja fixa saker själv. Läs mer om Jula här.

Mest lästa artiklar