Ekonomi

Ekonomitips för dig i villa

I kategorin om ekonomi hittar du tips och råd för att få bättre koll på dina pengar och stadigare ekonomi. Det är mycket att tänka på när det kommer till villaekonomin. Har du koll på boränta, ränteavdrag, elpris, fastighetsavgift, RUT- och ROT-avdrag? Detta och mycket mer guidar vi dig kring och ger checklistorna du behöver.  Här får du även experternas bästa tips för en god ekonomi. I forumet hittar du läsarnas egna bästa tips för att spara pengar – och glöm inte att själv vara med och bidra med dina tips i forumet.

Läs mer

Spara pengar varje månad

God ekonomi börjar ofta med att snåla på utgifterna. Även byta saker och tjänster med varandra och dela på stora utgifter med andra har blivit populärt för att spara pengar. Även nätet och sociala medier bjuder på nya möjligheter att få pengarna att räcka längre. Vi har samlat smarta tips för att på ett billigare sätt köra bil, dryga ut pensionspengen och mycket mer. Här samlar vi några smarta metoder som får dig att spara pengar.

Håll koll på din ekonomi

Visste du att du om du hyr ut ditt hus eller delar av det kan få en inkomst från hyresintäkter på 40 000 kr per år utan att skatta för det? Det kan vara ett smart sätt att dryga ut din inkomst. Vi har samlat detta och flertal andra smarta ekonomitips i våra olika artiklar. Men glöm inte heller att ta en titt på forumtrådarna som kan ge dig ännu fler tips, där kan du även passa på att ställa dina egna ekonomifrågor.

ROT-avdrag för hantverkarjobbet

Funderar du över vilka regler som gäller när det kommer till ROT-avdrag? Vi har samlat informationen om vad som gäller. Vi går igenom det du behöver veta gällande ROT-avdrag, så som ROT-avdrag för hus och fritidshus, hur du håller koll på skatten, hur du ska tänka för att dra av summan på rätt sätt, vad som gäller när du deklarerar ROT-avdraget och mycket mer.

Hur du kan fixa din villaekonomi

Att köpa och äga hus kostar en hel del. Ibland är det svårt att komma på hur man ska göra för att få en bättre ekonomi. Vi har träffat tre familjer med olika utgångslägen och olika ekonomi. Familjen Nedanovski tänker noga igenom vad de behöver och försöker undvika impulsköp. Carina och Anders sparar pengar genom att bygga själva och Arne och Mia amorterar mer än de måste. Fler ekonomitips från familjerna och familjeekonomen hittar ni här. 

Styla ditt hem och få mer betalt

Inredning är något som många är intresserade av och uppskattar. Ett vackert hem behöver inte alltid vara topprenoverat, det kan räcka med snygga tillbehör. Att använda homestyling för att höja värdet på huset inför försäljningen har blivit alltmer populärt – men det kan vara svårt att veta hur man ska göra. Designpsykologen Sally Augustin lämnar sina bästa stylingtips. 

Hyra ut ditt hus? Det här gäller
hyra ut en del av huset

Hyra ut ditt hus? Det här gäller

En extra slant i månaden utan större ansträngning – eller? Om du går i tankarna att bli hyresvärd finns det både regler och fallgropar att ha i åtanke. Här får du koll!

Stora prisskillnader på fritidshus – här får du mest för pengarna
fritidshus

Stora prisskillnader på fritidshus – här får du mest för pengarna

Stugsäsongen står för dörren och om du inte redan har ett fritidshus kanske du drömmer om ett.
Men priserna skiljer sig rejält i olika delar av landet, visar siffror från Svensk Mäklarstatistik.
– För 1 miljon kronor får man knappt 10 kvadratmeter fritidshus i Vaxholm men hela 100 kvadrat i Haparanda, säger Hans…

Så sparar du pengar – på att spara på vatten
Så kan du spara vatten

Så sparar du pengar – på att spara på vatten

Visste du att varje person i snitt använder 140 liter vatten – varje dygn. För ett hushåll i en villa – två vuxna och två barn – landar förbrukningen per år på 150 000–200 000 liter. Rent kostnadsmässigt handlar det om många tusenlappar.
Här är några tips på hur du kan spara pengar på…

Rekorddyrt att bo i villa – så mycket dyrare har det blivit
dyrt att bo i villa

Rekorddyrt att bo i villa – så mycket dyrare har det blivit

En villaägare har nästan dubbelt så stora utgifter nu som för tre år sedan. Och det är stora skillnader över landet – dyrast är det att ha hus i Stockholmsregionen.
– Hushåll med stora bolån har det väldigt tufft just nu, säger Ola Söderlind på Zmarta.

Smarta tips för att finansiera ditt nästa hemprojekt
Annons för advisa.se

Smarta tips för att finansiera ditt nästa hemprojekt

Att påbörja ett nytt hemprojekt är både spännande och utmanande, och ofta kommer detta med en betydande kostnad. För att få ekonomin att gå ihop kan det vara klokt att samla lån och krediter för att minska månadskostnaderna. Genom att konsolidera befintliga skulder kan du få bättre översikt över din ekonomi och potentiellt sänka räntan…