Ekonomi

Ekonomitips för dig i villa

I kategorin om ekonomi hittar du tips och råd för att få bättre koll på dina pengar och stadigare ekonomi. Det är mycket att tänka på när det kommer till villaekonomin. Har du koll på boränta, ränteavdrag, elpris, fastighetsavgift, RUT- och ROT-avdrag? Detta och mycket mer guidar vi dig kring och ger checklistorna du behöver.  Här får du även experternas bästa tips för en god ekonomi. I forumet hittar du läsarnas egna bästa tips för att spara pengar – och glöm inte att själv vara med och bidra med dina tips i forumet.

Läs mer

Spara pengar varje månad

God ekonomi börjar ofta med att snåla på utgifterna. Även byta saker och tjänster med varandra och dela på stora utgifter med andra har blivit populärt för att spara pengar. Även nätet och sociala medier bjuder på nya möjligheter att få pengarna att räcka längre. Vi har samlat smarta tips för att på ett billigare sätt köra bil, dryga ut pensionspengen och mycket mer. Här samlar vi några smarta metoder som får dig att spara pengar.

Håll koll på din ekonomi

Visste du att du om du hyr ut ditt hus eller delar av det kan få en inkomst från hyresintäkter på 40 000 kr per år utan att skatta för det? Det kan vara ett smart sätt att dryga ut din inkomst. Vi har samlat detta och flertal andra smarta ekonomitips i våra olika artiklar. Men glöm inte heller att ta en titt på forumtrådarna som kan ge dig ännu fler tips, där kan du även passa på att ställa dina egna ekonomifrågor.

ROT-avdrag för hantverkarjobbet

Funderar du över vilka regler som gäller när det kommer till ROT-avdrag? Vi har samlat informationen om vad som gäller. Vi går igenom det du behöver veta gällande ROT-avdrag, så som ROT-avdrag för hus och fritidshus, hur du håller koll på skatten, hur du ska tänka för att dra av summan på rätt sätt, vad som gäller när du deklarerar ROT-avdraget och mycket mer.

Hur du kan fixa din villaekonomi

Att köpa och äga hus kostar en hel del. Ibland är det svårt att komma på hur man ska göra för att få en bättre ekonomi. Vi har träffat tre familjer med olika utgångslägen och olika ekonomi. Familjen Nedanovski tänker noga igenom vad de behöver och försöker undvika impulsköp. Carina och Anders sparar pengar genom att bygga själva och Arne och Mia amorterar mer än de måste. Fler ekonomitips från familjerna och familjeekonomen hittar ni här. 

Styla ditt hem och få mer betalt

Inredning är något som många är intresserade av och uppskattar. Ett vackert hem behöver inte alltid vara topprenoverat, det kan räcka med snygga tillbehör. Att använda homestyling för att höja värdet på huset inför försäljningen har blivit alltmer populärt – men det kan vara svårt att veta hur man ska göra. Designpsykologen Sally Augustin lämnar sina bästa stylingtips. 

Rörlig eller bunden ränta? Så kan du tänka kring bolånet
ANNONSSAMARBETE MED IKANO BANK
bolan

Rörlig eller bunden ränta? Så kan du tänka kring bolånet

Många känner oro över de höjda räntorna och inflationen, med stigande priser på bland annat bränsle och mat. Bör man förändra något kring bolånet eller bara sitta lugnt i båten? Håkan Lindstrand, gruppchef på Ikano Banks bolåneavdelning, svarar på frågor om bolån och räntor.
Varning! Här är företagen som toppar skamlistan!
skamlistan

Varning! Här är företagen som toppar skamlistan!

Vilseledande fakturor, sena återbetalningar och undermålig kundtjänst. Det är klagomål som har haglat över vissa företag i år. Här är de som fått flest anmälningar hos Konsumentverket – flera är stora jättar att se upp med!
Här försvinner dina pengar – 10 spartips!

Här försvinner dina pengar – 10 spartips!

Chockad när elfakturan kommer? Här är läckagen du kanske inte tänker på. Läs expertens 10 bästa tips för hur du sparar pengar och el! 

Så påverkas din ekonomi av coronakrisen

Så påverkas din ekonomi av coronakrisen

Ska bolånet bindas och hur ska man göra med sina besparingar? Johanna Kull, sparekonom på Avanza, svarar på tio av läsarnas frågor om ekonomi i osäkra corona-tider.

Se upp! 6 vanliga missar vid huslån

Se upp! 6 vanliga missar vid huslån

Ni har hittat drömhuset och får riktigt bra erbjudande på lån! Men tänk till innan ni säger ja. Det kan bli fel! Här varnar privatekonomiska experten Annika Creutzer för de 6 vanligaste fällorna vid huslån.  

Så hjälper du ditt barn att få råd med en bostad
VI I VILLA I ANNONSSAMARBETE MED NORDEA

Så hjälper du ditt barn att få råd med en bostad

Varannan ung vuxen mellan 18 och 29 år i Sverige behöver sina föräldrar, eller åtminstone deras plånböcker, för att kunna köpa bostad. Här är tipsen för hur du hjälper till på bästa sätt.

Mer pengar på kontot – 5 säkra tips
VI I VILLA I ANNONSSAMARBETE MED NORDEA

Mer pengar på kontot – 5 säkra tips

Det är enklare än du tror att få pengar att växa och hejda onödiga utgifter. Här är spardoktorns bästa tips. 

Sparmissarna du helst vill undvika – och vad du ska göra istället
VI I VILLA I ANNONSSAMARBETE MED NORDEA

Sparmissarna du helst vill undvika – och vad du ska göra istället

Du sparar för framtiden, eller planerar åtminstone att börja. Med några enkla grepp undviker du de vanligaste misstagen och får pengarna att växa snabbare än du trott.