ANNONS FRÅN NORDEA

Så får du din ekonomi att gå ihop

Många hushåll har det kärvt med stigande boräntor och en inflation som gett högre prisnivåer. Dagens besked från Riksbanken att lämna styrräntan oförändrad på 4 procent var därför något lugnande men läget är fortsatt tufft för många. Så vad kan du göra om du kämpar med att få din ekonomi att gå ihop? Rådgivaren Hani Baba på Nordea delar med sig av sina råd.

– Vi märker av att det är tufft för många kunder just nu. Särskilt för de som inte har något sparande alls, berättar Hani Baba och fortsätter. Vi försöker att finnas där så mycket som möjligt och hjälpa kunderna med att få ekonomin att gå ihop.  

En av de grundläggande och viktigaste sakerna du kan göra när kostnaderna för till exempel bolånet och matkassen ökar, är att göra en budget så att du får koll på hur mycket pengar du har att röra dig med.

Hani Baba, rådgivare på Nordea.

Börja med att skriva ned alla dina utgifter och intäkter som du har varje månad. När du har koll på det, är det dags att se hur du kan få ned utgifterna ytterligare.

– Planera dina matinköp efter erbjudande i matbutikerna. Det finns även appar som erbjuder mat till ett billigare pris innan stängning. Se även över alla autogiron till olika aktörer som streamingtjänster, mobiloperatörer samt musiktjänster.

Hur man kan få sin privatekonomi i balans är högst individuellt och Hani Baba utgår alltid från kundens situation för att identifiera vad som är möjligt och bäst för just den.

Då kan det vara värt att amortera extra

När boräntorna stigit i höjden är det flera som börjat undra om det är läge att amortera extra på bolånet.

– Historiskt sett har det lönat sig att investera pengarna på börsen istället för att amortera extra, men om du har sparade pengar som du kan lägga på en extra amortering och därmed sänka din belåningsgrad, då kan det vara värt det, säger Hani Baba. Om du har bolån på över 70 procent av bostadens värde amorterar du idag 2 procent per år. Men om du kan sänka belåningsgraden till under 70 procent är kravet 1 procent per år.

När du flyttar ditt bolån till Nordea får du en personlig rådgivare som kan bidra med den här typen av experthjälp kring hela din ekonomi.

Flytta ditt bolån här

Räkneexempel – 3 månaders bunden bolåneränta. Med ett lånebelopp på 1 000 000 kronor, en rak amortering på 50 år, en ränta på 5,99 % och e-låneavi så blir den effektiva räntan 6,16 % per 2023-10-03. Den första månadsbetalningen blir då 6 658 kronor och lånet har 600 återbetalningar. Beräkningen är gjord utifrån Konsumentverkets riktlinjer. Det totala beloppet som ska återbetalas är 2 499 996 kronor. Som en förutsättning för lånet gäller att krediten ska vara förenad med panträtt i fast egendom, tomträtt, bostadsrätt eller liknande rätt. Kreditgivare är Nordea Hypotek AB, 556091-5448, 105 71 Stockholm. Krediten förutsätter godkänd kreditprövning och kreditupplysning. Valutakursförändringar kan komma att påverka beloppen som du ska betala om du till exempel har inkomst i annan valuta än lånet.

Prognos för elpriserna

Ett annat orosmoln för många hushåll är elpriserna. Kommer det att bli lika dyrt som i fjol? Jens Berggren är Klimatcoach på Vattenfall och tycker att prognosen för denna vinter ser något ljusare ut.

– Under de senaste två vintrarna påverkades elpriserna av flera faktorer där Rysslands invasion av Ukraina var en av dem. Idag ser läget annorlunda ut. De europeiska gaslagren är fulla så vi är inte beroende av rysk gas. Dessutom är vattenmagasinen i Norden välfyllda, den franska kärnkraften ser ut att kunna leverera och Finlands nya kärnkraftverk är åter i full drift.

Borde man passa på och binda sitt elavtal nu när priserna är relativt låga?

– Det är en jättesvår fråga men har man marginaler i sin ekonomi, är rörligt pris oftast mest fördelaktigt. Men har man inte råd att betala om priset skulle gå upp under en period och vill ha större trygghet, då passar det bäst att välja fastpris.

För att få ned energikostnaden kan det vara en bra investering att energieffektivisera ditt hem. Finansiera exempelvis installation av bergvärme, värmepump eller nya fönster med Nordeas Energilån.

Läs mer om Nordeas Energilån här

Räkneexempel för Energilån. Den effektiva räntan för banklån är beräknad enligt Konsumentverkets riktlinjer. För ett Energilån på 100 000 kr, med rak amortering upplagt på 7 år (84 avbetalningar) och rörlig årsränta 5,90 % blir den effektiva räntan 6,24 %, inklusive uppläggningsavgift på 525,00 kr, exklusive kostnad för Vardagspaketet. Totala beloppet att betala tillbaka blir 121 421,00 kr. Första återbetalning är 1 682,00 kr och sista 1 196,00 kr. Årsränta per 2023-09-27.

Mest lästa artiklar