Magnus Hedberg från Lyxfällan: ”Vi är inte klara med krisandet på ett tag”

Han vägrar att handla dyrt i närbutiken, hushållar med elen och äter enkelt till vardags.
Vi inspireras av Lyxfällans programledare Magnus Hedbergs förmåga att hålla i stålarna och gör ett besök i hans gula villa.

magnus hedberg från lyxfällan

De gamla fina trähusen står tätt i uppförsbacken till det gula huset där vi ringer på för att få goda råd och kanske lite hopp om bättre tider för pressade husägare.

Magnus Hedbergs hus
Balkongen var tidigare ­dubbelt så stor men delades av när ett till sovrum behövdes. Foto: Angelica Söderberg

Magnus Hedberg välkomnar oss in i det trivsamma 20-talshuset, som familjen har totalrenoverat. Bland annat byggdes det ut med ny, större entréhall i dubbla plan, och källaren har fått nytt liv med golvvärme, bastu och utökad takhöjd. Det var en renovering, berättar Magnus, som landade som de flesta: den blev för dyr. Någonstans vid spräckningen av 90 ton berggrund sprack inte bara stenen, utan också budgeten.

– Så vi prioriterar bland utgifterna som de flesta andra nu. Som golvvärmen i badrummet på övervåningen – jag räknade ut att den ytan används bara 20 minuter varje dag, så den sattes på paus. 

Magnus Hedberg
Foto: Angelica Söderberg

Och det är många husägare som måste dra ner på utgifter nu.

– Ja, de flesta brottas ju med höga räntor, dyr mat, placeringar som sjunker i värde, kanske knackiga inkomster och elräkningar som svider. Och framför allt: Många som har haft bundna lån med låg ränta de senaste åren kan få tre- eller fyrdubbelt högre lånekostnader när de löper ut. Det blir såklart en ny brutal verklighet för många.  

Magnus gissar att många nu håller i pengarna. Det byggs kanske ingen altan det här året och man lägger renoveringar på is. 

– De flesta vill nog skydda det viktigaste: att kunna bo kvar.

Snyggt kontra praktiskt

Han visar oss runt på övervåningen, som numera har fyra sovrum efter att hälften av den gigantiska balkongen fick väggar och tak när tredje barnet behövde eget rum. 

– Det är en evig jakt på balans mellan snyggt och praktiskt, säger Magnus när turen går vidare ner i källaren. Han pekar på källarfönstren ovanför soffan där barnen ser på tv. 

Magnus och Sophie 
är inte helt överens 
om hur pelargonerna ­vinterförvaras. Foto: Angelica Söderberg

– Gamla fönster och fönsterglas är vackra men släpper ut mycket värme. Och tv-soffan kan inte vara för snygg, barnen måste ju få hänga där och trivas – man blir en rätt oskön förälder om man hela tiden ska passa på barnen. Man får väga det ena mot det andra. 

Dyra vanor

Vi bjuds på kaffe och frågar förstås: När vänder det? Eller har det vänt nu? 

– Tyvärr är vi nog inte klara med krisandet än på ett tag, tror Magnus Hedberg. Vi är snarare ganska tidigt i låg-konjunkturen. Räntan är fortfarande hög, och även om inflationen vänt nedåt och kronan stärkts en del finns inga garantier för att marknaden inte tagit ut segern i förskott. Men låt säga att ekonomin vänder mer tydligt i höst, då dröjer det nog ett par år till innan vi är helt på banan igen.

Till skillnad från annars, menar Magnus, slår den här krisen brett.

– Svårigheterna träffar så många fler. Den med gott om pengar har kanske ett stort hus – och då oftast stora lån. Då blir räntehöjningarna kännbara även för dem med goda inkomster. Och vi har ett tag haft en dopad ekonomi med minusränta, vilket egentligen är orimligt. Många har tagit ut svängarna, skaffat dyra vanor och ökat månadskostnaderna. Även familjer med tajtare ekonomiska marginaler har haft råd med hus, två bilar, hund, resor till fjällen, utlandsresa på sommaren – och hela familjen har senaste telefonerna. Man har helt enkelt vant sig vid en viss levnadsstandard och har svårt att ställa om.

Under 14 år som programledare för Lyxfällan har Magnus Hedberg sett det mesta. Han menar att en god ekonomi faktiskt inte främst handlar om pengar, utan om sättet att tänka.

– Vi har haft deltagare i Lyxfällan som tjänar 140 000 i månaden och ändå inte får ihop ekonomin. Och överläkare som yrkesgrupp är faktiskt överrepresenterade hos Kronofogden – bra lön och hög utbildning är med andra ord ingen garanti för en god ekonomi.

Lätt att göra misstag

Själv är Magnus uppfostrad med sparsamhet. Han menar att förhållandet till pengar brukar gå i arv från föräldrarna. 

– Samtidigt är det lättare att göra misstag nu. Allt finns ett knapptryck bort och impulser hinner inte hejdas i tid. Shoppingberoende förstärks när internet alltid är öppet och den sociala kontrollen är borta. Nu kan folk sitta hemma och ruinera sig utan att familjen i rummet intill har en aning! Att man kan ta sms-lån på några minuter, till usla räntor, och att lånebolagen ringer och lockar skuldsatta att låna ännu mer är upprörande. 

– Just nu är jag involverad i ett arbete som syftar till att ändra lagstiftningen, så att också vi i Sverige, precis som i andra länder, ska ha nya regleringar – som ett absolut räntetak på 20 procent. En 20-åring som står i en bar på lördagskvällen kan i dag plötsligt få ett sms från ett låneföretag, och med några knapptryck har personen 5 000 kronor på kontot men läste inte villkoren och vet inte vad den skyhöga räntan faktiskt innebär, eller att pengarna ska tillbaka samma vecka – för annars höjs räntan enormt. 

Så kan starten på en havererad ekonomi se ut.

Knep i krisen

Tillbaka till oss husägare: Vad kan man göra när pengarna faktiskt inte räcker? Det sista man vill är ju att sälja huset.

– Jag möter många som tror att de har dragit ner på allt som går, men det har de sällan. Man kan oftast göra betydligt mer än man tror. Man kanske måste prioritera bland barnens aktiviteter, rensa ut och sälja saker, avstå från resor – man kan helt enkelt inte fortsätta som förut. Kanske kan man ha en inneboende eller hyra ut friggeboden eller lantstället? Och jag tycker det är klokt om familjen tillsammans ser över allt som händer framåt: semestrar, läger, födelsedagar – bestäm vad som har högsta prio, skippa resten. Och det är fostrande för barnen att se att man inte kan göra allt i svåra tider.

Borde vi ha tagit bättre vara på de goda tiderna och byggt en buffert?

– Ja absolut, jag tycker att man bör sikta mot att hushållet ska klara runt sex månader utan inkomst. På den tiden hinner man ställa om tillvaron och kanske sälja båt, bil eller annat.

Magnus Hedberg: 4 tankefel som skapar trubbel

  1. Vi har vant oss vid att konsumera mer än vi egentligen har råd med, bl a på grund av minusräntor. Men grundregeln måste vara: Tjäna pengar först, bränn dem sen. Vi har börjat se det som normalt att låna till konsumtion. Men det är i högsta grad osunt.
  2. En bra ekonomi handlar inte om vad du tjänar, utan om inkomster och utgifter i balans. En sund ekonomi är en ekonomi du inte behöver oroa dig för.
  3. Vi blandar ihop vad vi vill ha och vad vi måste ha. Man måste inte ha senaste mobilen eller åka på värstingsemester varje år.
  4. Man ställer ofta ”spara eller slösa” mot varandra. Men en balans däremellan borde vara idealet. Man vill kunna vara spontan – men bara den som sparat har råd att vara spontan.
Visa mer
Visa mindre

Vardagsslöseriet

En positiv effekt av krisen är att hushållen blir mer medvetna. Magnus och familjen gör numera större skillnad på vardag och helg:

– Vi väljer att hålla igen mer till vardags, det blir mer soppa och vegetariskt, så unnar vi oss till helgen. Jag vägrar också köpa dubbelt så dyr mjölk i närbutiken, vi storhandlar. Och jag har väldigt svårt för inköp i stil med att man sitter i bilen tio minuter hemifrån och blir törstig och köper en flaska vatten för 35 kronor, tar tre klunkar och lämnar kvar den i bilen.

När vi till sist ber Magnus ge oss sitt allra bästa ekonomitips blir svaret solklart:

– Äg ditt boende! Sänk hellre kraven på bostad och köp. Det blir nästan alltid en bra affär över tid, och du kan njuta av investeringen varje dag. 

Så bra! Där är ändå alla Vi i Villa-läsare helt rätt ute! 

Magnus Hedberg
Foto: Angelica Söderberg

Om Magnus Hedberg

Namn: Magnus Hedberg.
Familj: Fru Sophie och barnen Ester, 15, Elis, 12, och Signe, 6.
Bor: I trähus med liten ­trädgård i Ålsten i Stockholm.
Gör: Är programledare för Lyx­fällan, konsult och föreläsare.
Sommarställe: Gummarö i Roslagen.

Läs också: Rekorddyrt att bo i villa – så mycket dyrare har det blivit


Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!

Mest lästa artiklar