Bygga nytt

Bygga nytt hus

Har du en dröm om att bygga ett helt nytt hus? Att bygga ett hus från grunden kräver att du läser på ordentligt om allt från bygglov till avtalsformer och vilka försäkringar du behöver när du ska bygga nytt. Ta dig tiden att skaffa informationen kring allt du behöver tänka på vid en nybyggnation – från expertråd till guider och inspiration.

Läs mer

Kanske har du redan köpt en tomt, eller så letar du efter den perfekta tomten att bygga ditt hus på, och undrar hur man ska gå tillväga när det väl är dags att börja bygga huset. Det är till exempel viktigt att fundera över väderstreck och hur du vill placera din villa.

Planera för ett nybyggt hus

Det finns olika sätt att gå tillväga när du bestämt dig för att bygga hus. Kanske ska du välja entreprenad och har börjat se dig om efter olika husleverantörer och hustillverkare, för att kunna få hjälp med vilken hustyp som skulle passa dig. Drömmer du om en modern enplansvilla eller är det kanske en rejäl treplansvilla med plats för den stora familjen du vill ha?

Ett hus i klassisk stil eller en toppmodern villa – oavsett vilken typ av hus du vill ha hjälper Vi i Villas experter dig med allt du behöver veta. Kanske vill du själv börja skissa på ett hus som passar dina behov, anlita en arkitekt, eller så är det ett nyckelfärdigt kataloghus du söker. Här finns allt du behöver för att komma igång med både husidéer, hur du lägger upp en bra budget när du ska bygga nytt samt mängder med smarta expertråd.

Bygglov och byggmaterial

Att bygga hus kan vara ditt livs största projekt och det är viktigt att det blir rätt från början. Det kan handla om allt vad du behöver söka bygglov för, som ditt nya hus eller utbyggnad, eller tips kring att välja rätt byggmaterial.

Trä, tegel eller puts – här finns också fördelar och nackdelar med olika fasader och fasadmaterial för att ditt hus ska stå emot väder och vind på bästa sätt. Här hittar du även de senaste nyheterna från Vi i Villas samarbetspartners inom bygg och byggmaterial.

Checklista, regler och avtal

Här finns också alla checklistor du behöver: från lagar och regler till steg för steg-guider och goda råd för att skriva bra avtal med hantverkare.

Kanske letar också du bra information om vilken uppvärmning du kan välja i ditt nya hus, samt fördelar och nackdelar med olika uppvärmningsmetoder – som att bygga solceller på taket och undrar om det kräver bygglov.

Låt dig inspireras och få mängder med bra information för att bygga nytt!

Hemma hos Morgan Alling: ”Det ska vara barnens hus”
Hemma hos Morgan Alling

Hemma hos Morgan Alling: ”Det ska vara barnens hus”

I Morgan Allings nybyggda villa finns det rum för alla barn. Vi gläntar på dörren och pratar familjeliv, nya musikalrollen och det jobbiga bagaget:
– Ibland spelas allt upp som en film i huvudet, men då byter jag kanal.

Dags att bygga hus? VPP System guidar dig!
ANNONS FRÅN VPP SYSTEM

Dags att bygga hus? VPP System guidar dig!

Har du precis köpt din första hustomt? Valen du kan göra är många, och det kan vara svårt att veta hur man börjar. Här är vad du bör tänka på!

Världens hemligaste hus

Världens hemligaste hus

Vid första ögonkastet ser den här 70-tals villan ut som vilket hus som helst, men bakom fasaden döljer sig en spektakulär hemlighet...

10 inspirerande containerhem

10 inspirerande containerhem

Att bo i en container ser kanske inte mycket ut för världen, men efter att ha sett dessa 10 hem kommer du med säkerhet tänka om.

Svenska villor fuktskadade för miljoner

Svenska villor fuktskadade för miljoner

Vart tredje våtrum i svenska småhus är drabbade av akuta fukt- och mögelskador. Skillnaderna mellan unga och gamla hus är marginell.

Här får du mest villa för pengarna

Här får du mest villa för pengarna

Du får 23 villor i Kopparberg för priset av en i Äppelviken utanför Stockholm. Hur mycket villa har du fått för dina pengar?

Här är bäst och sämst att bo

Här är bäst och sämst att bo

För nionde året i rad har tidningen Fokus listat de bästa och sämsta orterna att bo på i Sverige. Hur högt tror du din ort rankas?

Köpa eller sälja stuga

Köpa eller sälja stuga

Dags att köpa eller sälja stuga? Allt om Fritidshus chefredaktör Anders Carlén hjälper dig att göra ditt livs bästa affär.