Bolundare – allt om det stora attefallshuset

Vad skiljer egentligen ett attefallshus och en bolundare åt? Och hur mycket extra yta får man egentligen? Här får du svar.

bolundare

Det populära attefallshuset finns på många tomter runt om i Sverige. Men den begränsade ytan på 25 kvm har gjort att många valt bort att använda det som bostadshus. Ur det kom idén om bolundaren. Nu skulle det bli tillåtet att bygga ett större attefallshus på 30 kvm istället. Nu tänker du säkert, ”vad skulle 5 kvm göra för skillnad?” Men när det kommer till att bygga hus är 5 kvm faktiskt större än vad det låter! 

Vad är en bolundare?

En bolundare är den nya formen av komplementbostadshus. Den skiljer sig från det så kallade attefallshuset då den får byggas 5 kvm större till totalt 30 kvm (byggyta). Det är allmänt känt att attefallshuset fick sitt namn från dåvarande civil- och bostadsminister Stefan Attefall – och bolundare har i samma stil fått sitt efter förre bostadsministern Per Bolund. 

Per Bolund framförde förslaget efter att ha sett hur få av de attefallshus som byggdes faktiskt används som bostadshus. Svenska folket verkade helt enkelt tycka att en invändig yta om 22 kvm inte rymde alla nödvändiga bostadsfunktioner. Eftersom förslaget om ett 30 kvm stort komplementbostadshus gillades av många kan man nu sedan 1 mars 2020 få bygga en alldeles egen bolundare.

Med en bolundare blir insidan av huset 3 kvm större invändigt. Det kanske låter väldigt lite, men icke – 3 kvm ger faktiskt större flexibilitet när det gäller planlösning och möblering. 

Bolundaren ”Jack” på 30 kvm från Polhus.se

Vad behöver min bolundare innehålla?

För att du ska få bygga en bolundare måste du dels ha en huvudbyggnad på tomten – och bolundaren måste vara tänkt som en komplementbostad. Alltså en byggnad som inte är huvudbyggnaden på tomten, men som används som permanentbostad eller ett fritidshus. Därför måste det ha full boendestandard, vilket innebär: 

  • Tillgänglighet: Utrymmet måste vara utformat så att personer med nedsatt rörelse och orienteringsförmåga kan ta sig fram utan problem.
  • Utrymmen: Det måste finnas vissa nödvändigheter som kök, toalett och sovrum.
  • Energikrav: Det finns begränsningar på hur många kilowattimmar huset får förbruka per kvm och år.

Din nya bolundare är inte tänkt att användas som garage, förråd, växthus eller gäststuga. Då får du faktiskt hålla dig till det gamla hederliga attefallshuset. 

Behövs bygglov för bolundare?

Du behöver inget bygglov – men du måste ha minst ett hus som du bor i på tomten. Innan du tar fram din hammare och spik måste du dock först göra en anmälan till byggnadsnämnden och få ett startbesked. 

Om du inte vill orsaka grannfejder behöver du även dina grannars medgivande om du tänkt att bygga huset närmare än 4,5 meter från tomtgränsen.

Du som bor inom ett strandskyddsområde bör också se upp – du behöver ha särskilt tillstånd för att få bygga.

En bolundare på 30 kvm, ”Balder”, från Panteon Hus.

Köp färdigt eller bygg själv

Om du känner dig riktigt händig kan du bygga din bolundare själv. Vi andra som kanske inte riktigt är lika kunniga kan vända sig till en rad olika aktörer. Välj att köpa nyckelfärdiga hus eller hus som kommer i byggsatser. Inte redo att montera själv? Ta hjälp av professionella yrkesmän! 

Då är det enda du behöver göra att välja och vraka mellan alla modeller som finns. Det finns något för alla smaker och behov!


Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!

Mest lästa artiklar