Bolundare – allt om det stora attefallshuset

Vad skiljer egentligen ett attefallshus och en bolundare åt? Och hur mycket extra yta får man egentligen? Här får du svar.
bolundare

Det populära attefallshuset finns på många tomter runt om i Sverige. Men den begränsade ytan på 25 kvm har gjort att många valt bort att använda det som bostadshus. Ur det kom idén om bolundaren. Nu skulle det bli tillåtet att bygga ett större attefallshus på 30 kvm istället. Nu tänker du säkert, ”vad skulle 5 kvm göra för skillnad?” Men när det kommer till att bygga hus är 5 kvm faktiskt större än vad det låter! 

Vad är en bolundare?

En bolundare är den nya formen av komplementbostadshus. Den skiljer sig från det så kallade attefallshuset då den får byggas 5 kvm större till totalt 30 kvm (byggyta). Det är allmänt känt att attefallshuset fick sitt namn från dåvarande civil- och bostadsminister Stefan Attefall – och bolundare har i samma stil fått sitt efter förre bostadsministern Per Bolund. 

Per Bolund framförde förslaget efter att ha sett hur få av de attefallshus som byggdes faktiskt används som bostadshus. Svenska folket verkade helt enkelt tycka att en invändig yta om 22 kvm inte rymde alla nödvändiga bostadsfunktioner. Eftersom förslaget om ett 30 kvm stort komplementbostadshus gillades av många kan man nu sedan 1 mars 2020 få bygga en alldeles egen bolundare.

Med en bolundare blir insidan av huset 3 kvm större invändigt. Det kanske låter väldigt lite, men icke – 3 kvm ger faktiskt större flexibilitet när det gäller planlösning och möblering. 

Bolundaren ”Jack” på 30 kvm från Polhus.se

Vad behöver min bolundare innehålla?

För att du ska få bygga en bolundare måste du dels ha en huvudbyggnad på tomten – och bolundaren måste vara tänkt som en komplementbostad. Alltså en byggnad som inte är huvudbyggnaden på tomten, men som används som permanentbostad eller ett fritidshus. Därför måste det ha full boendestandard, vilket innebär: 

  • Tillgänglighet: Utrymmet måste vara utformat så att personer med nedsatt rörelse och orienteringsförmåga kan ta sig fram utan problem.
  • Utrymmen: Det måste finnas vissa nödvändigheter som kök, toalett och sovrum.
  • Energikrav: Det finns begränsningar på hur många kilowattimmar huset får förbruka per kvm och år.

Din nya bolundare är inte tänkt att användas som garage, förråd, växthus eller gäststuga. Då får du faktiskt hålla dig till det gamla hederliga attefallshuset. 

Behövs bygglov för bolundare?

Du behöver inget bygglov – men du måste ha minst ett hus som du bor i på tomten. Innan du tar fram din hammare och spik måste du dock först göra en anmälan till byggnadsnämnden och få ett startbesked. 

Om du inte vill orsaka grannfejder behöver du även dina grannars medgivande om du tänkt att bygga huset närmare än 4,5 meter från tomtgränsen.

Du som bor inom ett strandskyddsområde bör också se upp – du behöver ha särskilt tillstånd för att få bygga.

En bolundare på 30 kvm, ”Balder”, från Panteon Hus.

Köp färdigt eller bygg själv

Om du känner dig riktigt händig kan du bygga din bolundare själv. Vi andra som kanske inte riktigt är lika kunniga kan vända sig till en rad olika aktörer. Välj att köpa nyckelfärdiga hus eller hus som kommer i byggsatser. Inte redo att montera själv? Ta hjälp av professionella yrkesmän! 

Då är det enda du behöver göra att välja och vraka mellan alla modeller som finns. Det finns något för alla smaker och behov!

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev – det är gratis!
Anmäl dig här!

TV: Redaktionens bästa klipp!
ANNONSSAMARBETE MED CONTI-CUBE

”Grannarna planerar att skaffa en likadan modell”

CONTI-CUBEs sopkärlsskydd har gjort succé i Europa. Nu lanseras det i Sverige. 

– Nu kommer inte djuren åt soporna längre, jag är supernöjd, säger en kund.
conti-cube

Soptunnor som blåser omkull, attraherar fåglar och skadedjur eller används av utomstående är vanliga problem för villa- och fastighetsägare. Många vill dölja sina sop- eller återvinningskärl genom att sätta upp tältliknande skydd eller bygga en träspaljé – men nu lanseras ett stilrent, väderbeständigt och låsbart sopkärlsskydd i Sverige.

CONTI-CUBE har sedan 2020 skapat och levererat sopkärlsskydd i Europa. Efter lanseringen blev succén snart ett faktum och produkten blev snabbt en vanlig syn hos villa- och fastighetsägare i både Polen, Österrike och Tyskland.

 – Jag tycker att de är otroliga, både visuellt och praktiskt sett. De har en solid konstruktion som inte påverkas ens av starka vindar, säger kunden Hanna från Polen. Hon berättar att hon tidigare behövt ha sina soptunnor stående inne i sin trädgård då djur annars tog sig in i dem, men nu kan hon äntligen ha kärlen ute vid gatan.

Vill du veta mer om kärlen? Klicka här.

Kan utökas efter behov

CONTI-CUBEs sopkärlsskydd håller enkelt och smidigt dina soptunnor och återvinningskärl på plats. De levereras i storlekar 120, 240 och 1100 liter och kan enkelt utökas efter behov på grund av sin modulära design. Skydden är i antracitfärg och du monterar det enkelt själv – något som kunden Michael från Österrike uppskattade.

– Jag köpte en dubbel uppsättning om 240 liter och är sjukt imponerad. Hålen var förborrade och monteringsanvisningen var på riktigt så välskriven att ett barn hade kunnat förstå den. Det finns inte någon produkt på marknaden som ens kan jämföras med den här. 

Fri frakt i Sverige

Sopkärlsskyddet är underhållsfritt och tillverkat av galvaniserat stål. Alla produkter tillverkas i EU och levereras utan fraktkostnad. Dessutom är det möjligt att välja till en låsbar modell. 

Carmen från Tyskland berättar att hela hennes grannskap har blivit nyfiket på hennes sopkärlsskydd och berättat att de planerar att införskaffa likadana.

– De ser väldigt moderna ut och allt gick supersmidigt från beställning till leverans. Jag kan inte säga något negativt alls, det är en toppenprodukt.

Klicka här för att läsa mer.

Om CONTI-CUBE Modernt sopkärlsskydd:

  • Tillverkat av stål
  • Väderbeständig
  • Kan bli låsbar – skydd för oönskad åtkomst (tillval)
  • CONTI-CUBE sopkärlsskydd gör att dina sopkärl ser mer eleganta ut
  • Kontakta CONTI-CUBE på telefon: 08–384413 eller mejl info@conti-cube.com

Läs mer och beställ CONTI-CUBE här

Mest lästa artiklar