Köksblandare och diskho

Byta och köpa blandare och diskho

Läcker din gamla blandare? Eller vill du uppdatera köket med en ny snygg blandare? Här får du tips på vad du kan tjäna in i kostnader för varm- och kallvatten när du ska installera en ny blandare. Du får också hjälp att välja rätt diskho, tips på hur du rensar avlopp och hur du går tillväga för att underhålla din diskho. Hitta rätt i den stora djungeln av köksblandare och diskhoar med hjälp av Vi i Villas samlade artiklar.

Läs mer

Att välja modell och att underhålla blandare

En ny snygg blandare kan ge ditt kök en lyxig och uppdaterad känsla. Idag finns det många spännande blandare på köksmarknaden. Du kan välja en läcker blandare i guld, krom eller borstad mässing. Det finns moderna modeller, stilrena blandare eller blandare i lantlig gammaldags stil.

Vissa blandare är utrustade med smarta funktioner. Kanske vill du lyxa till det med kolsyrat eller kokande vatten direkt ur kranen? En köksblandare som är kombinerad med en fjäderupphängd avsköljningsdusch? En timerstyrd blandare, en energisnål, en som är inbyggd i väggen eller kanske en smart och smidig blandare med utdragbar dusch?

Eller funderar du på en beröringsfri blandare, en elektronisk eller batteridriven, som känner av när du placerar händerna under den? Här får du koll på de olika blandarna, vad en blandare kostar och vilka material och märken som finns.

Du kan också läsa om hur du får koll på blandarens vattenflöde och se hur mycket pengar du kan spara genom att byta till klimatsmarta energieffektiva vattenarmaturer, eller hur du kan rengöra din blandare så att garantin håller. Här får du experternas bästa tips om allt från att få bort svår smuts till kalkavlagringar.

Välja diskho

Att köpa diskho är kanske inget du gör så ofta, men när det väl är dags är det värt att tänka igenom ditt köp ordentligt. Diskhoar finns i många olika prisklasser och till priset kommer arbetskostnader beroende på om diskhon ska vara inbyggd, svetsad, underlimmad eller planlimmad. Diskhoar finns också i olika material, som rostfritt, sten och porslin. Här kan du läsa mer om olika sorters diskhoar och få tips om vilken diskho du ska välja beroende på dina behov.

Att rensa avloppet

Det finns även mindre trevliga saker som kan uppstå i en diskho, som otrevlig lukt, stopp eller dålig avrinning i avloppet. Lugn, Vi i Villa guidar dig till hur du rensar avloppet, steg för steg. Lär dig rengöring med vaskrensare, rensning med rensband och mekanisk rengöring. Med våra husmorstips för stopp i avloppet kan du dessutom slippa besvären framöver.

Avfallskran under diskbänken

Har du funderat på en avfallskran? Med en avfallskran under diskbänken kan du slippa hantera hushållsavfall och ta hand om kompostering. Lär dig mer om avfallskranen och få reda på fördelarna och nackdelarna med en avfallskvarn.