Uterum

Att bygga och inreda uterum

Ett härligt uterum är något som många husägare drömmer om. Är du en av dem som står går i uterumstankar och behöver lite tips och råd? Här hittar du allt du behöver veta om att skaffa uterum – allt från att bygga själv eller köpa byggsats till att lägga ut hela jobbet. Du hittar självklart också massor av inspiration till ditt uterum.

Läs mer

Sommaruterum, vår-höst-uterum eller vinterträdgård?

Det första du måste bestämma dig för är när och hur du vill använda uterummet. Vill du bygga ett uterum bara för användning på sommaren eller vill du kunna använda det även på våren och hösten? Du kanske till och med vill bygga vinterbonat, så du kan använda det året om? Då ställs högre krav på material och bygge. Du hittar allt du behöver veta här.

Placering av uterum

Du kanske känner dig osäker på vart du ska placera uterummet, i vilket väderstreck eller till vilket rum i huset som rummet ska vara anslutet? Du kanske rent av vill bygga ett fristående uterum på tomten. Vi berättar för dig vad du ska tänka på.

Material till uterummet

Kanske funderar du på vilka olika material det går att bygga ett uterum med, och vad som är fördelarna och nackdelarna med varje material. Valet av golv beror bland annat på om du vill ha golvvärme eller inte. Vilket golvmaterial passar dina behov? Vi ger dig svaren. Och vad menas egentligen med U-värde i glas, och vad är ett bra U-värde för ett inglasat uterum – sommaruterum respektive vinterträdgård? Det får du också veta här.

Kanske har du kommit så långt i planeringen att det är dags att tänka på fönster och dörrar. Ska du välja skjutdörrar eller vikdörrar? Vi guidar dig.

Bygglov och byggprocess

Du kanske är osäker på om du behöver ansöka om bygglov till ditt uterum, eller om det krävs att du gör en anmälan till kommunen. Vi ger dig råd för hur du ska gå tillväga innan du börjar bygga. Handlingar, så som ritningar och specifikationer är viktiga delar i byggandet av ett uterum, men vem kan du vända dig till för hjälp?

Och hur ser sedan själva byggprocessen ut? Vilken grund är bäst, och hur mycket kan du bygga själv? Kanske överväger du att köpa en byggsats. Vi ger dig råd och tips.

Inredning till ditt uterum

Om du redan har ett uterum eller letar inspiration till inredning och möbler så hittar du massor av tips här.

Vilka uterumsmöbler som passar bäst beror på hur stort rummet är och hur väl du isolerat det. Vi berättar vad du ska tänka på.

Pergola med tak – praktiskt och snyggt
pergola med tak

Pergola med tak – praktiskt och snyggt

Det perfekta stället på uteplatsen är förstås under en pergola med tak! Här ger vi tips på hur du ska tänka med skydd för väder och vind, och hur du kan klä den.
6 blommande balkonger
Balkonger

6 blommande balkonger

Blommor, humlor och en härlig bok i solen! På sommarhalvåret finns det knappt något roligare än att fixa ordning sin balkong. Här visar vi sex smarta och fina lösningar på hur du kan inreda din lilla uteplats!
5 husägare: ”Därför älskar vi våra uterum”
ANNONSSAMARBETE MED SARTEX

5 husägare: ”Därför älskar vi våra uterum”

Vad är din passion? Ett uterum kan fylla många funktioner och ge utrymme för mycket glädje i vardagen. Möt fem läsare som använder sina uterum på olika sätt.
Drömmer du om ett eget uterum? Här är tipsen!
uterum växthus

Drömmer du om ett eget uterum? Här är tipsen!

Drömmer du också om ett uterum där växter gror tidigt och stannar länge? Ett rum för odling och trivsamt umgänge. Ta del av trädgårdsdesignern Peter Englanders råd och låt drömmarna ta några kliv mot verklighet!

Guide: Bygg din egen pergola

Guide: Bygg din egen pergola

Är du sugen på ett extra rum utomhus? Bygg en pergola! Så här bygger du den steg för steg. 

14 frågor och svar om att bygga uterum
Denna artikel är ett samarbete med Skånska byggvaror

14 frågor och svar om att bygga uterum

Ska du bygga uterum? Här svarar Jesper Nilsson, Skånska Byggvarors uterumsexpert, på de 14 vanligaste frågorna.

Bygga uterum – en stor guide

Bygga uterum – en stor guide

Om du ska bygga ett uterum finns det mycket att tänka på. En av grundarna till webbsidan alltomuterum.com, Michael Bergenstjerna, har tillsammans med andra experter skrivit en hel bok i ämnet. Han hjälper oss nu med sina bästa råd och tips – helt enkelt allt du behöver veta inför bygget.

Varmt och skönt i uterummet

Varmt och skönt i uterummet

Trots att temperaturen sjunker ute kan du behålla sommarkänslan i uterummet. Välj rätt uppvärmningsmetod och du får en varm och härlig höst att se fram emot.

”Här kan vi njuta i vårt uterum året runt”
Artikeln är ett samarbete med Willab Garden.

”Här kan vi njuta i vårt uterum året runt”

Tack vare Vi i Villa och Willab ­Gardens tävling blev Lundafamiljen Dardashtis uterumsdröm sann.
— Vi har fått den extra yta till huset vi drömde om, säger Mammad Dardashti.

”Äntligen ska vi få ett uterum!”
Artikeln är ett samarbete med Willab Garden.

”Äntligen ska vi få ett uterum!”

Många fantiserar om ett uterum att förlänga säsongen och förgylla huset med.  "Det här har vi drömt om länge", säger Mohammad Dardashti, som vann ett uterum från Willab Garden.