Uterum

Att bygga och inreda uterum

Ett härligt uterum är något som många husägare drömmer om. Är du en av dem som står går i uterumstankar och behöver lite tips och råd? Här hittar du allt du behöver veta om att skaffa uterum – allt från att bygga själv eller köpa byggsats till att lägga ut hela jobbet. Du hittar självklart också massor av inspiration till ditt uterum.

Läs mer

Sommaruterum, vår-höst-uterum eller vinterträdgård?

Det första du måste bestämma dig för är när och hur du vill använda uterummet. Vill du bygga ett uterum bara för användning på sommaren eller vill du kunna använda det även på våren och hösten? Du kanske till och med vill bygga vinterbonat, så du kan använda det året om? Då ställs högre krav på material och bygge. Du hittar allt du behöver veta här.

Placering av uterum

Du kanske känner dig osäker på vart du ska placera uterummet, i vilket väderstreck eller till vilket rum i huset som rummet ska vara anslutet? Du kanske rent av vill bygga ett fristående uterum på tomten. Vi berättar för dig vad du ska tänka på.

Material till uterummet

Kanske funderar du på vilka olika material det går att bygga ett uterum med, och vad som är fördelarna och nackdelarna med varje material. Valet av golv beror bland annat på om du vill ha golvvärme eller inte. Vilket golvmaterial passar dina behov? Vi ger dig svaren. Och vad menas egentligen med U-värde i glas, och vad är ett bra U-värde för ett inglasat uterum – sommaruterum respektive vinterträdgård? Det får du också veta här.

Kanske har du kommit så långt i planeringen att det är dags att tänka på fönster och dörrar. Ska du välja skjutdörrar eller vikdörrar? Vi guidar dig.

Bygglov och byggprocess

Du kanske är osäker på om du behöver ansöka om bygglov till ditt uterum, eller om det krävs att du gör en anmälan till kommunen. Vi ger dig råd för hur du ska gå tillväga innan du börjar bygga. Handlingar, så som ritningar och specifikationer är viktiga delar i byggandet av ett uterum, men vem kan du vända dig till för hjälp?

Och hur ser sedan själva byggprocessen ut? Vilken grund är bäst, och hur mycket kan du bygga själv? Kanske överväger du att köpa en byggsats. Vi ger dig råd och tips.

Inredning till ditt uterum

Om du redan har ett uterum eller letar inspiration till inredning och möbler så hittar du massor av tips här.

Vilka uterumsmöbler som passar bäst beror på hur stort rummet är och hur väl du isolerat det. Vi berättar vad du ska tänka på.

Förläng sommaren i ett inglasat uterum
ANNONS FRÅN VETRI

Förläng sommaren i ett inglasat uterum

Genom att bygga ett inglasat uterum från Vetri förlänger du sommaren – njut av de ljusa kvällarna tidigt på våren till sent inpå hösten.

Pergola med tak – praktiskt och snyggt
pergola med tak

Pergola med tak – praktiskt och snyggt

Det perfekta stället på uteplatsen är förstås under en pergola med tak! Här ger vi tips på hur du ska tänka med skydd för väder och vind, och hur du kan klä den.

6 blommande balkonger
Balkonger

6 blommande balkonger

Blommor, humlor och en härlig bok i solen! På sommarhalvåret finns det knappt något roligare än att fixa ordning sin balkong. Här visar vi sex smarta och fina lösningar på hur du kan inreda din lilla uteplats!

5 husägare: ”Därför älskar vi våra uterum”
ANNONS FRÅN SARTEX

5 husägare: ”Därför älskar vi våra uterum”

Vad är din passion? Ett uterum kan fylla många funktioner och ge utrymme för mycket glädje i vardagen. Möt fem läsare som använder sina uterum på olika sätt.

Hemmafixarens favoritprojekt – bygg en pergola

Hemmafixarens favoritprojekt – bygg en pergola

Pergola, stengång och odlings­låda – alla tre är populära trädgårds­projekt. Björn Christiernsson ger råd på vägen till dig som ligger i startgroparna! Här får du lära dig att bygga en pergola.

Drömmer du om ett eget uterum? Här är tipsen!
uterum växthus

Drömmer du om ett eget uterum? Här är tipsen!

Drömmer du också om ett uterum där växter gror tidigt och stannar länge? Ett rum för odling och trivsamt umgänge. Ta del av trädgårdsdesignern Peter Englanders råd och låt drömmarna ta några kliv mot verklighet!

Underbara uterum
uterum

Underbara uterum

Förläng utesäsongen! Med ett uterum kan du njuta av trädgården även på hösten, utan att frysa.

Guide: Bygg din egen pergola

Guide: Bygg din egen pergola

Är du sugen på ett extra rum utomhus? Bygg en pergola! Så här bygger du den steg för steg. 

Så byggde Felix och Eugenia sin drömaltan med pergola

Så byggde Felix och Eugenia sin drömaltan med pergola

Felix och Eugenia förverkligade sin dröm – att bygga en alldeles egen uteplats med pergola. Så här gick de tillväga, steg för steg, när de byggde sin altan och även de hemsnickrade möblerna.

14 frågor och svar om att bygga uterum
ANNONS FRÅN SKÅNSKA BYGGVAROR

14 frågor och svar om att bygga uterum

Ska du bygga uterum? Här svarar Jesper Nilsson, Skånska Byggvarors uterumsexpert, på de 14 vanligaste frågorna.