Pellets

Uppvärmning med pellets i villa

Här kan du läsa allt om hur det fungerar att använda pellets som uppvärmning i huset. Kanske funderar du på att byta till en ny pelletspanna, byta brännare i din olje- eller vedpanna – eller köpa en helt ny pelletskamin? Då har du säkerligen frågor kring pellets som uppvärmningsalternativ, som till exempel vad P-märkt pelletsutrustning innebär och om man kan få bidrag när man går över till pellets.

Läs mer

Det har blivit en allt vanligare uppvärmningsmetod i många hus, men vad är egentligen fördelarna och nackdelarna med att övergå till pelletsanläggning? Våra experter guidar dig till rätt val av uppvärmning och listar allt du behöver tänka på när du vill värma upp huset med pellets – det förnybara biobränslet som till större del hämtas direkt från våra skogar.

Fördelar och nackdelar med pelletsuppvärmning

Undrar du över fördelarna med att använda pellets som uppvärmning? Är det bättre för miljön än fossila bränslen, och hur effektivt är det ekonomiskt? Vad kostar egentligen uppvärmning med pellets, är det billigare än elvärme och är det dyrare än vedeldning? Vad kostar det att installera en panna och hur hur lång tid tar det innan det lönar sig med pellets som uppvärmningsmetod? Vi har svaren på alla dina frågor.

Kanske undrar du vilka nackdelar det finns med pellets? Eller hur man bäst ska förvara pellets och hur stort förråd man bör ha hemma? Här hittar du också tester av pelletsbrännare, samt experternas svar på myter kring detta uppvärmingsalternativ.

Passar en pelletskamin i mitt hus?

Funderar du på om du ens kan ha uppvärmning med pellets i ditt hus och om det är fördelaktigt för dig? Har du till exempel direktverkande el kan det vara mycket ekonomiskt att kombinera med en fristående pelletskamin – placerar du pelletskaminen rätt kan du spara mycket pengar varje år. Eller funderar du på att byta från olja eller vattenburen el till pellets? Vi ger dig allt du behöver tänka på när du har tankar på att byta till pelletsuppvärmning.

Göra rent och underhålla pelletspanna eller kamin

Här hittar du även tips och råd för hur du på ett enkelt och effektivt sätt underhåller och sköter om din pelletspanna – allt från hur du rensar ut aska till hur du kan rengöra, samt råd kring hur ofta du bör se över ditt förråd. Missa heller inte våra 10 vanliga frågor och svar om pellets, information om hur du kan undvika brand, samt vad P-märkning innebär och varför det är bra.

Pelletspannan stinker!

Pelletspannan stinker!

En läsare besväras av lukten från sin pelletspanna. Vad kan felet bero på? Läs expertens svar!

Ny energimärkning för ved- och pelletspannor

Ny energimärkning för ved- och pelletspannor

Då uppvärmning och varmvatten står för den största delen av energianvändningen i hushållet är det viktigt att välja rätt produkt. Snart är nästan alla uppvärmningsprodukter energimärkta, vilket förenklar villaägarens beslut att välja energismart. 

Det stora värmevalet – pellets

Det stora värmevalet – pellets

Är det inte väldigt krångligt med pellets? Vi i Villa hjälper dig reda ut myter och missuppfattningar kring pellets som uppvärmningsalternativ.

Pelletskaminen – en effektiv värmemöbel

Pelletskaminen – en effektiv värmemöbel

Enkel att sköta och effektiv som värmekälla. Med en modern pelletskamin slipper du vedeldningens nackdelar och kan reglera uppvärmningen efter behov. I en elvärmd villa med rätt planlösning är kaminen snabbt återbetald.

Pellets – ett bekvämt alternativ

Pellets – ett bekvämt alternativ

Har huset bara tillräckligt med plats och vattenburen värme är pelletspannan det bekvämaste alternativet. Vid byte från olja till pellets kan det räcka att byta brännare på pannan.

Så väljer du rätt värmesystem – biobränslen

Så väljer du rätt värmesystem – biobränslen

Det hänger på huset när du ska välja värmesystem. Var huset är placerat, hur det är isolerat, hur många som bor där - och inte minst vilka vanor man har. Här kan du läsa mer om biobränslen!

10 svar om pellets

10 svar om pellets

Pelletsuppvärmning blir allt vanligare och fördelarna är många. Men vad är pellets egentligen och vad krävs för att kunna övergå till en pelletsanläggning?

P-märkt pelletsutrustning – säker uppvärmning!

P-märkt pelletsutrustning – säker uppvärmning!

Att köpa P-märkta pelletskaminer minimerar riskerna vid eldning. Här förklarar SP, Sveriges Provnings- och forskningsinstitut varför det lönar sig att köpa P-märkt.

Stormen ger billigare villavärme

Stormen ger billigare villavärme

Stormen över Sydsverige har skapat en stor tillgång på råvara. Med största sannolikhet kommer priserna att sjunka rejält på biobränsle.

Fel peka ut pelletseldning som brandrisk

Fel peka ut pelletseldning som brandrisk

Det är fel att peka ut pelletseldning som en generell orsak till ökad brandrisk. Med p-märkt utrustning, standardiserad pellets och rätt handhavande är pelletseldning brandsäker, säger Nils-Erik Westermark, ordförande i Pelletsindustrins Riksförbund (PiR).

Så undviker du brand med pellets

Så undviker du brand med pellets

Tänk på detta för att undvika brand med pellets. Allt fler använder pellets för att värma upp sin villa. Bra för både miljö och plånbok. Men på räddningsverket är man rädd för fler bränder.

Stort projekt för pelletseldning

Stort projekt för pelletseldning

Nationella pelletsdagar ska få villaägarna att välja pellets för uppvärmning av huset, hoppas branschen. Och det finns också en hel del pengar i att byta från oljeuppvärmning till biobränslet.