Trädgårdsväxter och krukväxter

Trädgårdsväxter och krukväxter

Här hittar du tips och råd om skötsel och plantering av både krukväxter och trädgårdsväxter. Allt från vilka sorters blommor som har längst livslängd till hur du kan plantera en häck.

Läs mer

Växter och blommor inomhus

Om du känner dig osäker på hur du kan sköta om din orkidé får du svaren här – vi har samlat tips för att lyckas med orkidéer. Du hittar också de trendigaste gröna krukväxterna, och får skötselråd som får blommorna att hålla sig fina. Vi ger dig också förslag på smarta diy-projekt, bland annat hur du gör en snygg ampel till dina fönster.

Växter och blommor i trädgården

Kanske vill du veta vilka blommor och växter som passar ditt hus – och vilka som passar bäst på solsidan respektive skuggsidan av huset? Vi berättar hur du ska tänka kring växter i olika lägen i trädgården. Kanske undrar du vilken tid på året är det egentligen bäst att plantera? Eller vart kryddväxterna mår bäst, och vilka kryddor som är enklast att odla. Vi ger dig svar på dina frågor.

Det finns mängder med fina blommor att plantera eller odla – penséer, violer, liljor, dahlior, pioner – vi ger dig en bra översikt på de vanligaste sorterna. Kanske vill du veta vad som är fördelarna med pelargoner, eller hur du planterar och beskär rosor på bästa sätt.

Kanske planerar du att odla funkior i din trädgård och undrar om de verkligen är så tåliga som det sägs. Eller så är du nyfiken på att plantera i en urna, men är osäker på vilka växter som passar bäst. Här hittar du även allt om vilka klätterväxter som blommar mest på sommaren.

Krukväxter och trädgårdsväxter på vintern

Du behöver kanske veta vad du kan göra för dina vintergröna växter innan vintern kommer. Och är det verkligen så att krukväxter inomhus ska vattnas mindre under vintern? Kanske undrar du om det finns några växter som blommar fint även på vintern. Du får svar på alla dina frågor här.

Vill du göra en vacker julgrupp, men behöver lite inspiration? Eller tips på hur du får julstjärnor och andra julblommor att leva länge? Vi ger dig tipsen!

Skötsel av växter

Kanske undrar du över hur du ska ta hand om dina trädgårdsväxter när de är i full blom på våren. Krukväxter inomhus kräver också olika mycket skötsel. Här samlar vi alla skötselråd.

Undrar du hur du blir av med bladlöss och annan ohyra som suger näringen ur växterna? Och ogräs, hur blir man av med det utan att skada de odlade och planterade växterna? Du får alla svaren här – till exempel hur man blir av med ogräs så miljövänligt som möjligt.

Grundläggande planteringstips

Kanske söker du konkreta och allmänna planteringstips, så som hur djupt du ska gräva eller hur du ska blanda jorden. Och hur mycket vatten ska man egentligen ge växterna? Det får du också veta här.

Trädgården i maj – det här kan du göra nu!
trädgården i maj sandra holmes

Trädgården i maj – det här kan du göra nu!

Äntligen börjar det prunka! Vi i Villas trädgårdsmästare Sandra Holmes ger tips för rosor och blomstrande rabatter, söta bär och vackra häckar.
15 vackra sommarblommor – hitta din favorit!
sommarblommor

15 vackra sommarblommor – hitta din favorit!

Äntligen dags att ladda upp för sommaren och njuta av härliga blomster! Här guidar vi till några tacksamma sommarblommor att sätta i både kruka och rabatt.
Eukalyptus – silvriga blad för vas och kruka

Eukalyptus – silvriga blad för vas och kruka

Eukalyptus ger ett spännande intryck i både buketter och trädgårdskrukor, med sina matta grågröna blad. Så här lyckas du med den tuffa växten!
Så bekämpar du ullöss!

Så bekämpar du ullöss!

Är växterna täckta med vitt ludd och ovala små insekter, har de troligtvis drabbats av ullöss. Så här blir du kvitt dem!
12 fantastiska fakta om ljuvliga hyacinter

12 fantastiska fakta om ljuvliga hyacinter

Blomman som doftar underbart är egentligen en vårblomma – men även oerhört populär kring jul. Här är 12 snabba fakta om hyacinter!