Trädgårdsväxter och krukväxter

Trädgårdsväxter och krukväxter

Här hittar du tips och råd om skötsel och plantering av både krukväxter och trädgårdsväxter. Allt från vilka sorters blommor som har längst livslängd till hur du kan plantera en häck.

Läs mer

Växter och blommor inomhus

Om du känner dig osäker på hur du kan sköta om din orkidé får du svaren här – vi har samlat tips för att lyckas med orkidéer. Du hittar också de trendigaste gröna krukväxterna, och får skötselråd som får blommorna att hålla sig fina. Vi ger dig också förslag på smarta diy-projekt, bland annat hur du gör en snygg ampel till dina fönster.

Växter och blommor i trädgården

Kanske vill du veta vilka blommor och växter som passar ditt hus – och vilka som passar bäst på solsidan respektive skuggsidan av huset? Vi berättar hur du ska tänka kring växter i olika lägen i trädgården. Kanske undrar du vilken tid på året är det egentligen bäst att plantera? Eller vart kryddväxterna mår bäst, och vilka kryddor som är enklast att odla. Vi ger dig svar på dina frågor.

Det finns mängder med fina blommor att plantera eller odla – penséer, violer, liljor, dahlior, pioner – vi ger dig en bra översikt på de vanligaste sorterna. Kanske vill du veta vad som är fördelarna med pelargoner, eller hur du planterar och beskär rosor på bästa sätt.

Kanske planerar du att odla funkior i din trädgård och undrar om de verkligen är så tåliga som det sägs. Eller så är du nyfiken på att plantera i en urna, men är osäker på vilka växter som passar bäst. Här hittar du även allt om vilka klätterväxter som blommar mest på sommaren.

Krukväxter och trädgårdsväxter på vintern

Du behöver kanske veta vad du kan göra för dina vintergröna växter innan vintern kommer. Och är det verkligen så att krukväxter inomhus ska vattnas mindre under vintern? Kanske undrar du om det finns några växter som blommar fint även på vintern. Du får svar på alla dina frågor här.

Vill du göra en vacker julgrupp, men behöver lite inspiration? Eller tips på hur du får julstjärnor och andra julblommor att leva länge? Vi ger dig tipsen!

Skötsel av växter

Kanske undrar du över hur du ska ta hand om dina trädgårdsväxter när de är i full blom på våren. Krukväxter inomhus kräver också olika mycket skötsel. Här samlar vi alla skötselråd.

Undrar du hur du blir av med bladlöss och annan ohyra som suger näringen ur växterna? Och ogräs, hur blir man av med det utan att skada de odlade och planterade växterna? Du får alla svaren här – till exempel hur man blir av med ogräs så miljövänligt som möjligt.

Grundläggande planteringstips

Kanske söker du konkreta och allmänna planteringstips, så som hur djupt du ska gräva eller hur du ska blanda jorden. Och hur mycket vatten ska man egentligen ge växterna? Det får du också veta här.

Lyckas med luktärter! Här är Victoria Skoglunds bästa tips
luktärter

Lyckas med luktärter! Här är Victoria Skoglunds bästa tips

Så luktärter och skörda ljuvligt doftande buketter hela sommaren – som trädgårdsmästaren Victoria Skoglund. Här delar hon med sig av sina favoritsorter och smarta odlingsknep. Hon tipsar om påstricket, bästa klätterstöden – och den otippat vackra växtkombon.

Så väcker du bärbusken till liv
väck liv i krusbärsbusken

Så väcker du bärbusken till liv

En läsare har hittat en gammal bärbuske som inte får bär. Går den att rädda? Trädgårdstider-profilen John Taylor svarar.

Ljung – allt om den dekorativa höstblomman
ljung

Ljung – allt om den dekorativa höstblomman

Som vackrast om hösten! Ljung passar lika bra i kruka som i rabatten eller i höstbuketten. Här guidar vi till allt du behöver veta om den härdiga växten och vilken sort du bör satsa på.

Yes! Ogräsknepet som faktiskt funkar!
Ogräs stengångar

Yes! Ogräsknepet som faktiskt funkar!

Trött på att handplocka ogräs mellan stenplattor och i gräsmattan? Här är otippade knepet som faktiskt fungerar. Helt kemikaliefritt är det också!

Lista: Det här kan du göra med allt ogräs!
Brännässlor

Lista: Det här kan du göra med allt ogräs!

Släng inte kirskålen, brännässlorna och maskrosorna du rensar bort. Här har vi samlat ihop smarta tips på vad du kan använda ogräset till istället.

15 vackra sommarblommor – hitta din favorit!
sommarblommor

15 vackra sommarblommor – hitta din favorit!

Äntligen dags att ladda upp för sommaren och njuta av härliga blomster! Här guidar vi till några tacksamma sommarblommor att sätta i både kruka och rabatt.