Årets pelargon 2024 utsedd

I dag presenterades Årets pelargon. 2024 års vinnare är violett, har tonade kronblad och passar utmärkt i kruka. Här är bilderna!

årets pelargon 2024

Varje år utses Årets pelargon av Blomsterfrämjandet och 2024 är inget undantag. Kl 9 den 20 mars presenterades årets vinnarblomma på trädgårdsmässan Nordiska trädgårdar i Stockholm. I år kammade Pelargonium x hortorum Sunrise-Serien ’Lavina’ hem den ärofyllda utmärkelsen. Så här beskriver Blomsterfrämjandet blomman: 

”Årets Pelargon 2024 ´Lavina´, har täta blomställningar i vackra toner av violett som för tankarna till ljus lavendel. Kronbladen tonas ut i en svagare nyans mot blommans mitt och allra längst in, syns penseldrag av vitt, där de mörka ståndarna dekorativt reser sig mot den ljusa fonden. När blomman är fullt utvecklad blir de yttersta kronbladens baksidor betydligt ljusare vilket ger en härlig visuell effekt.”

årets pelargon 2024 lavina
Foto: Annika Christensen/Blomsterfrämjandet.

´Lavina´ har ett lindblomsgrönt bladverk och växer brett – och är därför ett utmärkt val som pelargon i kruka eller ampel. 

Svante Öquist.
Svante Öquist. Foto: Anna Clarén/Blomsterfrämjandet

I år presenterades vinnaren Svante Öquist, en välkänd profil inom inredning och trädgård. Så här säger han om vinnarpelargonen:

– Just den här färgen är lite missförstådd, den är lilarosa skulle jag säga, med de här vita schatteringarna – och jag känner att äntligen får lila en upprättelse.

lavina, årets pelargon 2024
Foto: Anna Clarén/Blomsterfrämjandet.

Han ger även tips på skötsel:

– Vattna ofta och låta den torka ut, den får aldrig stå med blöta fötter. 

Stort skönhetsvärde

Blomsterfrämjandet som tillsammans med Nordiska trädgårdar utser Årets pelargon utgår från följande kriterier: ”För att få utmärkelsen ska det vara en frisk och livskraftig pelargon med ett stort skönhetsvärde. Dessutom ska sorten visa ett annorlunda uttryck än det som vi vanligtvis ser hos pelargoner.”

De 5 senaste vinnarpelargonerna

  • 2023: ”Moonlight ’Guido’”
  • 2022: ”Calliope Soft Coral”
  • 2021: ”Astrid”
  • 2020: ”Tango Deep Rose With Eye”
  • 2019: Chokladpelargoner 

Läs också: Väck liv i pelargonerna


Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!

Mest lästa artiklar