ANNONS FRÅN JULA

9 trädgårdsredskap du inte kan leva utan

Potatisgräv, slungspade och kultivator. Vilka redskap behöver du för att kunna lyckas med trädgårdsarbetet och dina odlingar? Julas expert Sara Jorås tipsar om prylarna du inte klarar dig utan i trädgården.

Jula odling

EXTERN LÄNK: Hitta fler smarta redskap hos Jula

Äntligen är det dags att börja plantera och så i din trädgård. Kanske är det läge att gå igenom dina trädgårdsredskap och investera i nya? Det finns massor av olika varianter och prisklasser att välja mellan för plantering och odling. Här är 9 smarta trädgårdsprylar du inte kan vara utan om du vill skapa din drömträdgård. 

trädgård

Tips! Jula säljer kit där det ingår kultivator, planteringsspade och maskrossticka.

1. Kultivator 

Luckra upp jord eller rensa ogräs. En kultivator är bra oavsett om du har en stor trädgård eller en liten balkongyta som du odlar på. Odlar du i ett stort trädgårdsland kan du med fördel ha en kultivator med ett längre skaft, så slipper du böja ryggen allt för mycket.

– Jag använder alltid kultivatorn i mina rabatter för att få bort allt småogräs men även för att “snygga” till jorden efter att man har rensat och planterat, säger Sara Jorås, category area manager, Jula.

spade jula

Underlätta i planteringen med en planteringsspade med långt handtag. 

2. Planteringsspade 

För mindre grävarbeten och plantering är en spade med långt handtag toppen. Du kommer åt där större spadar inte når och kan gräva mindre hål. 

– En planteringsspade med långt handtag underlättar när man behöver nå längre in i rabatten. Den ger även lite mer kraft eftersom att man kan använda två händer om man kanske har lite svårgrävd jord, säger Sara.

potatisgräv

Sätt din egen potatis och skörda när plantan blommar. Ta hjälp av en smidig potatisgräv.  

3. Potatisgräv 

Oavsett om det är potatis eller växter du vill odla och skörda är en potatisgräv ett bra redskap. Det långa träskaftet ger dig en gynnsam arbetsposition och med sina vassa blad är den optimal för att plantera och odla.

– Ska man odla så är en potatisgräv det perfekta verktyget att skapa fåror med där man enkelt kan trycka ner potatis i för att sedan täcka över, säger Sara.

sticketikett

Tips! Plantera dina blommor i fina krukor i olika storlekar. Märk ut dina odlingar med sticketiketter i bambu så slipper du blanda ihop vad det är du har sått. 

4. Räfsa eller kratta

En räfsa av återvunnen plast hjälper dig att kratta undan massa löv när du vill få det fint i trädgården. Det finns många olika varianter av både räfsor och krattor i material som plast och stål. 

räfsa

– Vår stora räfsa underlättar verkligen alla typer av jobb med att samla ihop löv och grenar med mera. Med det stora räfshuvudet går jobbet snabbt. Skaftet är i aluminium vilket gör att den är lätt trots sin stora storlek, säger Sara.

sekatör jula

Jula har olika varianter av sekatörer. Den här passar för mindre pyssel i trädgården. 

5. Sekatör 

Sekatör är ett riktigt bra redskap om du vill hålla buskar i trim eller bara skörda blommor och göra en vacker bukett. Välj mellan precisionsslipade kolstålblad, rostfritt stål eller en batteridriven sekatör med inbyggd arbetslampa. 

– Sekatören gör det enkelt att klippa ner ogräs, buskar men även att klippa av blommor för att ta in och sätta i vas, säger Sara.

Tips! Skydda dina händer med trädgårdshandskar så du slipper jord under naglarna när du påtar i din trädgård.

kvast jula

Städa bort löv och grus från din farstukvist eller uteplats med en sopkvast. 

6. Kvast 

Mjuk eller hård borst, vinklat eller rakt skaftfäste. Det finns många varianter av kvastar för att sopa rent din altan eller uteplats. 

– Underlaget påverkar valet av borst. Om vill du borsta av stengången är en hård borste att föredra, men en mjuk passar bättre till mjukare underlag som trätrall, säger Sara.

vattenkanna jula

Jula har flera varianter av vattenkannor. Välj den som passar dina behov bäst.

7. Vattenkanna  

Dina fina odlingar behöver vatten för att överleva. Med en vattenkanna gjord av återvunnen plast kan du enkelt ge dina växter sin dagliga slurk med vatten.

– Strilmunstycket på vattenkannan är bra att använda om man vattnar över växten medans att hälla vanligt är smidigt när man kanske skall fylla ett vattentråg eller liknande man har under växten, säger Sara.

jula skottkärra

Skottkärra med galvaniserad plåtbalja som rymmer 65 liter och en vikt på upp till 85 kilo.

8. Skottkärra 

För att samla upp löv, köra jord eller förflytta tunga saker i trädgården är det bra med en skottkärra. 

– När man väl börjar greja i trädgården brukar det bli en hel del som skall fraktas bort och då är en skottkärra enkel att fylla men även lika enkel att tömma. Ofta behöver man även kanske ta sig till en släpkärra eller en trädgårdscontainer, skottkärran gör då att man slipper bära och kan få med sig väldigt mycket mer, säger Sara.

Mindre eller större grävjobb? Välj den spade som passar bäst för det du vill göra i din trädgård. 

9. Spetsspade, slungspade eller tvärspade 

När du väljer spade kan du utgå ifrån vilka behov du har. En spetsspade är en tålig spade som passar utmärkt om du har större grävjobb att göra. Ska du plantera och tycker att en vanlig skyffel är för bred är en slungspade bra eftersom den är smalt utformad. För att kantskära rabatter eller gräva upp växter behöver du en tvärspade med rakt blad. 

– Om jag bara ska välja en typ av spade skulle jag ta spetsspaden. Med den kan du enkelt gräva i all typ av mark tack vare de vassa kanterna, samt snygga till rabattkanten med, säger Sara Jorås.

EXTERN LÄNK: Se Julas sortiment för trädgård och odling här

Jula

I år firar Jula 45 år och det svenska familjeföretaget är en av nordens största kedjor inom hemmafix. Jula vill förenkla din vardag och ge dig möjlighet att med låga priser skapa ett aktivt och roligt liv. Med över 15 000 produkter vill Jula inspirera dig att vilja fixa saker själv. Läs mer om Jula här.

Mest lästa artiklar