
Se upp! Test av element och värmefläktar visar på allvarliga brister
Endast 3 av 60 testade element och värmefläktar klarade det test som Elsäkerhetsverket gjort tillsammans med några andra EU-länder.
Här hittar du allt om radiatorer och värmeelement i villa. Kanske har du gamla element som ger en ojämn temperatur, knäpper och ger heta ytor? Då kan det vara ett tecken på att termostaterna är slitna och att det är dags att köpa nya element – kanske både ur säkerhetsperspektiv och estetiskt perspektiv.
Vi ger dig allt du behöver tänka på när du ska köpa eller byta element och radiatorer hemma. Här finns också tips och råd för dig som vill dölja ett gammalt fult element bakom ett elementskydd, samt hur du går tillväga för att bygga ditt eget radiatorskydd.
Ska du köpa nya element eller radiatorer till ditt hem finns det mycket att tänka på, oavsett om du har vattenburen värme eller direktverkande el. Våra experter guidar dig till de olika typer av radiatorer som finns för smart, effektiv och prisvärd uppvärming.
Här visar vi också mängder med olika typer av element: från moderna elradiatorer med automatisk nattemperatur eller digital visare, klassiska vattenburna sektionsradiatorer, designradiatorer, oljefyllda elradiatorer, panelradiatorer, element i gjut-granit med dold termostat och mycket mer. Vi listar även flera innovativa och snygga designlösningar för radiatorer.
Hur mycket lägre uppvärmningskostnader får man egentligen av att byta till nya radiatorer? Vilken typ av elradiator ska du välja? Vilka fördelar och nackdelar finns det med oljefyllda elradiatorer och traditionella öppna radiatorer? Och hur fungerar en termostat? Allt detta och mycket mer hittar du expertråd kring här.
För dig som ska installera en ny radiator, antingen med stickpropp eller som fast installation, finns här också mänger med bra råd – och information om när du behöver anlita en fackman.
Elektriska element kan ibland avge mycket hög värme, vilket till exempel kan vara en risk för små barn som kan bränna sig. Därför kan det ibland vara bra att ha ett elementskydd – som dessutom kan göra att elementet blir en snygg inredningsdetalj.
Här hittar du mängder med roliga idéer och tips på snygga elementskydd som finns att köpa. Missa inte heller våra steg för steg-guider kring hur du själv kan bygga ett eget radiatorskydd, till exempel av mönsterstansad plåt eller snickra ihop ett eget elementskydd av MDF. Vi listar allt du behöver tänka på för att värmen ska kunna cirkulera ordentligt, som hur stora lufthålen bör vara och hur mycket luft det ska vara mellan radiatorn och skyddet.
Sist men inte minst hittar du också mängder med bra råd kring att underhålla element. Bör man lufta element? Varför är elementet kallt trots att det står på högsta temperatur? Vi ger dig råd och tips för att spara energi och pengar med rätt element!
Endast 3 av 60 testade element och värmefläktar klarade det test som Elsäkerhetsverket gjort tillsammans med några andra EU-länder.
Ett vitmålat elementskydd i trä med klassiska smala ribbor är både vackert att se på och skyddar mot de hårdaste smällarna när små ben ska lära sig gå. Så här bygger du ditt eget!
Dags att storstäda? Här är ett smart knep som underlättar när du ska städa elementet.
Mitt element låter och ger ifrån sig ett "kluckande ljud", vad är det för fel? Läs svaret på läsarfrågan här!
Ibland är elementet kallt trots att termostatratten står på högsta värme.
Radiatorer är inte lägre bara en värmekälla – utan också en läcker inredningsdetalj. Här är några av höstens hetaste radiatorer.
Den tröga luftvärmepumpen. Den ojämna väggen. De kalla elementen. Varför är huset fyllt till bredden av saker som ingen förstår, undrar vår krönikör Annika Marklund.
Tar man sig tid att leta, kommer man att upptäcka att radiatorerna inte bara är vita och platta alternativt vågiga längre. Det finns gott om modeller med snygg design och i olika färger att hänga på väggarna därhemma. Eller kanske i taket?
Denna snygga lösning av massivt, stavlimmat trä döljer inte radiatorn, men förvandlar den i stället till en praktisk bänk. Och det har man ofta stor nytta av.
Gör ett snyggt radiatorskydd av en mönsterstansad plåt. Det är en traditionell och lyckad lösning som har använts under lång tid.
Fula radiatorer stör harmonin i rummet. Men titta här! På några timmar kan du fixa ett snyggt skydd som känns designat.
Radiatorerna minskar elanvändningen och ger ett bättre inomhusklimat. Fungerar som ett blickfång i inredning – eller syns knappt alls...