Öppet skydd för den moderna radiatorn

Denna snygga lösning av massivt, stavlimmat trä döljer inte radiatorn, men förvandlar den i stället till en praktisk bänk. Och det har man ofta stor nytta av.


Mät och såga ut

När man limmar och pluggar ihop två delar kan det vara svårt att få dem kant mot kant. Minsta lilla ojämnhet avslöjas direkt. Vi har därför dragit in benen 1 cm från långsidorna i bägge ändar, vilket gör att benen ska vara 2 cm smalare än bänkskivan. Benen dras dessutom in 3 cm från bägge kortändarna.

Skivan vi använder är 40 mm tjock och stavlimmad. Den ska sågas till för att passa i bredd till radiatorn. Var rädd om framsidan och lägg den neråt medan du sågar med cirkelsåg från baksidan. Sätt en hårdmetallklinga i sågen så att du inte bränner träet i sågspåret.

Fäst en bräda med tvingar som anhåll så att du får en rak kant.

1. Kolla att golvet är vågrätt innan du bestämmer höjden på benen. Är golvet ojämnt pallar du upp vattenpasset med t.ex. masonit. Bitens tjocklek läggs till höjden på skyddet så att skivan ligger plant. Skivans längd bestäms av radiatorn.

2. Såga till skivan. Fäst en skena eller bräda med tvingar som parallellanhåll och dela skivan vinkelrätt. Skivan ska vara så bred att det är luft mellan benen och radiatorn. Benen ska vara så höga att det blir minst 3 cm luft ovanför radiatorn. Lägg brädor mellan bockarna och skivan så sågar du inte i bockarna.

1. Markera för tre pluggar på undersidan av skivan. Placera de två yttre pluggarna 5 cm från långsidorna. Benen ska dras in 1 cm från kortändarna och eftersom skivorna är 4 cm tjocka sätts pluggarna 3 cm från kortänden.

2. Använd pluggmarkörer för att överföra pluggarnas placering från skivan till benen. Borra vinkelrätt 25 mm ner i skivan. Använd djupstopp eller fäst en tejpbit på borren. Hålen i benen borras 60 mm djupa. Det ger en extra stark fog.

Ihopsättning

Eftersom denna skiva kommer att bli 260 cm lång blir det nödvändigt att sätta stödben på mitten. Utan stödben skulle skivan böjas på mitten om en vuxen person skulle sätta sig där.

Om radiatorn står fritt på golvet sätter du förstås stödben på både fram- och baksida. Om radiatorn däremot står precis framför en vägg – eller som här framför ett fönsterparti – får du inte plats med stödben på baksidan. Då gäller det att finna stödpunkter på väggen eller karmen där du kan skruva fast vinkeljärn som kan bära skivan.

3. Ben och skiva sätts ihop. Om du har försänkt hålen under skivan en aning blir det lätt att styra benen med pluggarna på plats. Limma först fast pluggarna i benen. Glöm inte en limklick i varje hål i skivan.

4. Sätt stödben på mitten under skivan. Om radiatorn är fristående fäster du ben på både fram- och baksida. Om det inte finns plats för ben på baksidan kan du låta skivan vila på ett beslag eller liknande på väggen.

5. Limma kraftig aluminiumfolie på undersidan av skivan. Lägg på rikligt med lim i strängar och fördela sedan limmet med en spackel och pressa fast folien. Torka bort spillt lim med fuktig trasa. Folien skyddar sedan träet mot värmen från radiatorn så att det inte slår sig.

Stödbenet ser till att skivan inte böjs på mitten om den skulle belastas hårt.

Hjälpredskap. Lägg två reglar under skivan när du sågar till benen. Då är det ingen risk att de bryts loss och trasar sönder träet när de nästan har sågats av.

Viktigt

Var rädd om skivan. När du klyver en skiva på längden längs ett anhåll, bör du alltid lägga anhållet på den del du ska använda. Skulle sågen skena kan den bara ge sig iväg mot den del som du inte ska använda.

Tips

Snygga sågspår. När du sågar tjockt och massivt trä med cirkelsåg bör du såga från baksidan. Då får du ett snyggt och slätt sågspår på framsidan av arbetsstycket.

Detta har använts

Material

  • 40 mm stavlimmad askskiva, 63 cm bred och 3 meter lång – träskivor i olika träslag finns i flera längder, bredder och tjocklekar
  • Tjock aluminiumfolie
  • 10 mm träpluggar
  • Snickarlim (ev. även monteringslim)
  • Vinkeljärn

Specialverktyg

  • Försänkare
  • Pluggmarkörer

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar