När man limmar och pluggar ihop två delar kan det vara svårt att få dem kant mot kant. Minsta lilla ojämnhet avslöjas direkt. Vi har därför dragit in benen 1 cm från långsidorna i bägge ändar, vilket gör att benen ska vara 2 cm smalare än bänkskivan. Benen dras dessutom in 3 cm från bägge kortändarna.
Skivan vi använder är 40 mm tjock och stavlimmad. Den ska sågas till för att passa i bredd till radiatorn. Var rädd om framsidan och lägg den neråt medan du sågar med cirkelsåg från baksidan. Sätt en hårdmetallklinga i sågen så att du inte bränner träet i sågspåret.
Fäst en bräda med tvingar som anhåll så att du får en rak kant.




Ihopsättning
Eftersom denna skiva kommer att bli 260 cm lång blir det nödvändigt att sätta stödben på mitten. Utan stödben skulle skivan böjas på mitten om en vuxen person skulle sätta sig där.
Om radiatorn står fritt på golvet sätter du förstås stödben på både fram- och baksida. Om radiatorn däremot står precis framför en vägg – eller som här framför ett fönsterparti – får du inte plats med stödben på baksidan. Då gäller det att finna stödpunkter på väggen eller karmen där du kan skruva fast vinkeljärn som kan bära skivan.





Viktigt
Var rädd om skivan. När du klyver en skiva på längden längs ett anhåll, bör du alltid lägga anhållet på den del du ska använda. Skulle sågen skena kan den bara ge sig iväg mot den del som du inte ska använda.
Tips
Snygga sågspår. När du sågar tjockt och massivt trä med cirkelsåg bör du såga från baksidan. Då får du ett snyggt och slätt sågspår på framsidan av arbetsstycket.
Detta har använts
Material
- 40 mm stavlimmad askskiva, 63 cm bred och 3 meter lång – träskivor i olika träslag finns i flera längder, bredder och tjocklekar
- Tjock aluminiumfolie
- 10 mm träpluggar
- Snickarlim (ev. även monteringslim)
- Vinkeljärn
Specialverktyg
- Försänkare
- Pluggmarkörer