Energitrender 2024: ”Hett med hemmabatterier”

Solcellstrenden håller i sig, och hemmabatterier är på frammarsch. Här är expertens tankar om energitrender 2024.

energitrender 2024

Vida Wachtmeister, solcellsexpert på Otovo, delar med sig av sina tankar om energitrender 2024:

”2024 blir ett viktigt år för hemmabatterier, som används för att lagra energi från elnätet eller solceller. Det passar för husägare som vill lagra ­energi när elen är som ­billigast, eller vill använda mer av sin egen solcellsproducerade el. Priserna på batterier kommer troligtvis att sjunka i år. 

Solceller kostar historiskt lite att köpa, tillgängligheten är stor och väntetiden för ­installationer har krympt på många håll i landet. Därför väntas den starka solcells­trenden hålla i sig. Att kunna kombinera det med energi­lagringen i hemmabatterier gör det extra attraktivt.

Allt fler elbilstillverkare ­lanserar dubbelriktad laddning, vilket öppnar dörren för ­V2G- (vehicle-to-grid) och V2H-tillämpningar (vehicle-­to-home), där mer ström kan utbytas och hushållen kan börja använda bilen som backup-batteri. 

Virtuella kraftverk (VPP) blir allt mer populära i Sverige. Det är otroligt viktigt för hela energibranschen och för att minska beroendet av fossila bränslen. Ett virtuellt kraftverk kan t ex vara att hushåll som har solceller, batterier eller värmepumpar hjälper till att balansera elnätet vid toppar och dalar – och får betalt för det. ”

Energitrender 2024

  1. Fler skaffar hemmabatterier.
  2. Solceller blir mer ­tillgängliga. 
  3. Dubbelriktade bilbatterier.
  4. Hushåll blir virtuella ­kraftverk. 

Läs också: Skaffa laddbox till elbilen hemma – så fungerar det!


Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!

Mest lästa artiklar