Få betalt för att ladda elbilen? Ja, det går – så här funkar det!

Om du har möjlighet att vara flexibel med din elförbrukning finns det pengar att spara – och tjäna. Nu kan du få en slant för att ladda din elbil! Så här går det till.

ladda elbilen, tjäna pengar

Att de svenska hushållen drabbats hårt av höga energipriser och ökad energiförbrukning de senaste åren har inte gått någon förbi. Många har skaffat timpris på el och passar på att köra tvättmaskinen eller ladda elbilen när elpriset är som lägst. Den senaste tiden har det även varit en del prat om virtuella kraftverk, alltså befintliga resurser (som till exempel en solcellsanläggning och värmepumpar) som kopplas ihop med elnätet. Dessa virtuella kraftverk hjälper till att balansera elnätet – och som fastighetsägare får man betalt för insatsen. 

Så mycket kan hushållen tjäna

Nu har elbolaget Tibber tagit fram en ny tjänst, Grid rewards, där laddstolpar- och -boxar till elbilar blir virtuella nätverk. På ett år kan ett hushåll tjäna uppåt 1100 kr – utan ansträngning. 

Det hela handlar om att balansera tillgång och efterfrågan på el, och genom Grid rewards balanserar Tibber elbehovet i realtid. När efterfrågan på el överskrider tillgången, kan elbilsladdningen skjutas upp. Och är tillgången på el högre än efterfrågan, då aktiveras laddningen direkt. När Grid rewards använder elbilsladdningen för balansering av elnätet, tjänar hushållet en slant. 

”Bara att koppla in laddaren”

– Alla har vi åkt förbi ett vindkraftverk en blåsig dag och undrat varför vindkraftverket står still. Svaret är ofta att energisystemet är mättat. Att mata in mer el skulle i värsta fall orsaka strömavbrott. Därför stoppas produktionen, vilket innebär att förnybar energi går till spillo. Grid rewards gör att vi kan ta tillvara på den elen och köpa loss den i realtid till våra kunder. Kunden behöver bara koppla in sin laddare i elbilen, så sköter vi resten. Vi pausar och startar laddningen för att ta till vara så mycket förnybar energi som möjligt, utan att göra avkall på komforten, säger Daniel Lindén på Tibber.

Tibber lanserar Grid rewards idag, 24 april. De planerar att senare lansera en liknande lösning för hushåll med batterilagring.

Läs också: Kan man ladda elbilen utan laddbox?


Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!

Mest lästa artiklar