Håll värmen och minska kostnaderna – så luftar du dina element

Vill du ha en jämnare fördelning av värme i ditt hem, lägre energikostnader och förlänga livet på värmesystemet? Dags att lufta elementen! Här är en enkel gör-det-själv-guide.

lufta element

Regelbunden luftning av dina vattenburna element är nyckeln till ett mer effektivt värmesystem och en jämnare temperatur i ditt hem. När det är luft i elementen blir inte värmeöverföringen lika bra, vilket gör elementen ineffektiva. Regelbunden luftning är också ett enkelt sätt att öka livslängden på ditt värmesystem eftersom det förhindrar korrosion (rostbildning). 

Några vanliga tecken på att element innehåller luft är susande och skramlande ljud, som uppstår när luftfickor rör sig genom värmesystemet. Det kan också vara så att elementen blir kalla på ena sidan eller på ovansidan. Problem med kalla element är särskilt vanligt under senhösten och början på vintern. 

Varför finns det luft i elementen?

När värmesystemet fylls med vatten, som naturligt innehåller syre, kan luft tränga in i elementen. När vattnet kommer i kontakt med insidan av elementen reagerar det och frigör luften som sedan samlas i små fickor i värmesystemet.

När ska du lufta dina element? 

Planera att lufta elementen vid början av värmesäsongen, eller när du upplever att värmen inte fördelas jämnt i ditt hem. 

Så luftar du dina element

1. Förberedelse

Stäng av värmesystemet och låt elementen svalna tillräckligt för att hanteras säkert. Se till att du har tillgång till en luftningsnyckel/elementnyckel som passar ventilen på dina element (finns på Biltema, Clas Ohlson och liknande butiker). 

2. Lufta i rätt ordning

Om ditt hem har fler än en våning, börja med att lufta elementen på det nedersta våningsplanet. När du har gjort klart alla element på samma våningsplan kan du fortsätta till nästa våning. Det är inget måste, men det är ett smidigt sätt att säkerställa en jämn luftning av alla element.

3. Lufta elementet med en elementnyckel

Varje element är utrustat med en luftningsventil som vanligtvis är placerad längst upp eller längst ner på elementet. Sätt nyckeln på luftningsventilen och vrid den försiktigt moturs för att öppna.

Lyssna efter ett svagt väsande ljud när luften släpps ut. Håll en trasa under ventilen för att fånga upp eventuellt läckande vatten.

När bara vattnet kommer ut och ljudet tystnar, stäng ventilen genom att vrida nyckeln medurs tills den är ordentligt åtdragen.

4. Ge elementet några timmar

Det kan ta en stund innan värmen börjar cirkulera ordentligt, dels eftersom du precis har fyllt på systemet, men det kan också ta tid för det nya vattnet att värmas upp. Vänta några timmar innan du känner på elementen för att se att luftningen har gett effekt.

Läs också: Så sparar du pengar – på att spara på vatten


Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!

Mest lästa artiklar