Så sparar du pengar – på att spara på vatten

Visste du att varje person i snitt använder 140 liter vatten – varje dygn. För ett hushåll i en villa – två vuxna och två barn – landar förbrukningen per år på 150 000–200 000 liter. Rent kostnadsmässigt handlar det om många tusenlappar.
Här är några tips på hur du kan spara pengar på att spara på vatten.

Så kan du spara vatten

Varje person förbrukar i snitt 140 liter vatten per dygn. Den största delen av förbrukningen går till personlig hygien och 50–60 liter av dessa är varmvatten. För en dusch på fem minuter går det åt mellan 45 och 60 liter varmvatten – och är man några stycken i hushållet rinner pengarna snabbt iväg.

För en vanlig villa med ett hushåll på två vuxna och två barn har företaget Vattenfall räknat ut att det förbrukas 150 000–200 000 liter varje år. Låter det mycket? Här har energiföretaget sammanställt en lista på hur mycket vatten som förbrukas vid olika tillfällen.

Daglig vattenförbrukning per person

Personlig hygien: 60 liter
Toalettspolning: 30 liter
Disk: 15 liter
Tvätt: 15 liter
Mat och dryck: 10 liter
Övrigt: 10 liter

Naturligtvis kan förbrukningen variera stort beroende på hur ofta och länge som familjemedlemmarna duschar, hur ofta diskmaskinen och tvättmaskinen körs och så vidare. Men klart är att det går enkelt att minska förbrukningen av vårt värdefulla vatten, vår miljöpåverkan – och samtidigt minska hushållets utgifter.

Det kostar din vattenanvändning

Hur mycket vatten kostar är olika runt om i landet. För ett vanligt hushåll i en normalstor villa som är ansluten till ett kommunalt VA-system kan det kosta uppemot 20 000 kronor per år.

Så sparar in du på vattenkostnaden

Här kommer några enkla tips för att spara på både slantar och droppar.

1. Kortare dusch

Visst är det härligt att stå länge i duschen, men tänk på att om familjen minskar duschandet med fem minuter per dag resulterar det i att ni sparar 18 000 liter vatten och omkring 1 000 kilowattimmar el på ett år.

2. Fyll diskmaskinen

Visste du att det går åt omkring fyra gånger så mycket vatten och 80 procent mer energi när du diskar för hand jämfört med när du använder diskmaskinen? Se också till att fylla diskmaskinen full innan du kör den för att minska vattenförbrukningen.

3. Stäng kranen när du borstar tänderna

Naturligtvis ska man borsta tänderna – med två centimeter tandkräm, två gånger om dagen och i två minuter. Men se till att stänga av vattnet mellan. Låter du vattnet rinna fritt i två minuter varje gång du borstar tänderna så slösar varje person omkring 2 000 liter vatten på ett år – lika mycket som tio badkar med vatten …

4. Kör fulla tvättmaskiner

Se till att fylla maskinen ordentligt innan du drar igång tvättmaskinen. Många fyller bara maskinen halvt eller till och med bara med en tredjedel. Genom att fylla maskinen helt kan du spara en av tre tvättmaskinsrundor – och runt 6 000 liter vatten varje år.

Läs också: ”Vad kostar tonåringens duschande?”


Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!

Mest lästa artiklar