Husliv

Huslivstips för dig som bor i villa

Här hittar du allt du behöver veta för huslivet: från försäkringar, hushållsbudget, tips och råd vid försäljning till lagar och regler som gäller vid en granntvist. Här finns också allt du behöver veta när du ska köpa eller sälja hus – som mäklarnas bästa tips och råd kring budgivning, hur du stylar hemmet för att höja värdet vid en försäljning, saker du bör kontrollera innan du köper hus, hur det funkar med dolda fel eller smarta råd för dig som är nybliven husägare.

Läs mer

Läs också våra guider och tips kring försäkringar när du flyttar eller bor i hus. Kanske undrar du vilka försäkringar du behöver förutom hemförsäkring, eller vilka regler som gäller för att försäkringen ska gälla när du ska renovera våtrum, som kök och badrum, själv. Våra experter har svar på alla dina frågor kring villaförsäkring och vad som ingår för att dina saker i huset ska vara rätt försäkrade vid ett eventuellt inbrott.

Ekonomi och budget

Ekonomin är en viktig del av ditt husliv. Missa heller inte vår ekonomiexpert Charlie Söderbergs bästa tips för hur du snabbt och enkelt får koll på dina pengar. Vi listar guider för att få mer pengar över varje månad, hur du gör upp en smart budget för hela familjen, vilka utgifter du ska ha koll på och bör ha en buffert för när du bor i villa – och förstås hur du med små medel kan förbättra din hushållsekonomi.

Våra experter och samarbetspartners vägleder också kring bolån och boendekostnader. Här finns tips och råd för såväl barnfamilj som pensionärer och hur man på bästa sätt kan sänka sina bolån, jämföra olika banker och räntor, eller hur din boendekostnad blir med olika amorteringskrav.

Lagar och regler i villa

Här samlar vi också vår juridikexperts svar på frågor kring lagar och regler för dig som bor i hus. Kanske undrar du vilka regler som gäller om du vill hyra ut hela eller delar av huset eller friggebod och attefallshus. Här kan du också få svar på frågor kring grannproblem och vem som har ansvaret för olika egendom, som vem som har skyldighet att klippa en häck som skymmer sikt för bilar, eller andra frågor kring tomtgräns, staket och plank.

Tips för ditt husliv

Här finns också allt om säkerhet för din familj i ert boende, som vikten av att brandöva med barnen och hur du går tillväga för att göra en brandövning hemma. Läs också allt om hur du blir en god granne – från de oskrivna reglerna till hur du kan arbeta med grannsamverkan för att skapa ett tryggare och trevligare boende.

Sist men inte minst hittar du här också mängder med roliga, spännande och smarta läsaridéer och hemmabyggen, samt instruktioner på hur du kan bygga och pyssla själv. Ha ett härligt husliv!

Veckans bästa erbjudanden i Vi i Villa-shoppen

Veckans bästa erbjudanden i Vi i Villa-shoppen

Perfekta shoppingtips hittar du här. Vad sägs om mixer med iskrossfunktion, Globalknivar till riktigt bra pris eller svalt bomullsbäddset? Låt dig inspireras här.

Här är konserverna med lång hållbarhet
konserver med lång hållbarhet

Här är konserverna med lång hållbarhet

Det är viktigt att ha mat i skafferiet om krisen skulle komma. Men vilka livsmedel ska man satsa på? Här tipsar vi om konserverna med lång hållbarhet.

Så sparar du pengar – på att spara på vatten
Så kan du spara vatten

Så sparar du pengar – på att spara på vatten

Visste du att varje person i snitt använder 140 liter vatten – varje dygn. För ett hushåll i en villa – två vuxna och två barn – landar förbrukningen per år på 150 000–200 000 liter. Rent kostnadsmässigt handlar det om många tusenlappar.
Här är några tips på hur du kan spara pengar på…

Smarta tips för att finansiera ditt nästa hemprojekt
Annons för advisa.se

Smarta tips för att finansiera ditt nästa hemprojekt

Att påbörja ett nytt hemprojekt är både spännande och utmanande, och ofta kommer detta med en betydande kostnad. För att få ekonomin att gå ihop kan det vara klokt att samla lån och krediter för att minska månadskostnaderna. Genom att konsolidera befintliga skulder kan du få bättre översikt över din ekonomi och potentiellt sänka räntan…

Jul, jul, klingande jul – här är högtidens bästa spellistor
spellistor med julmusik

Jul, jul, klingande jul – här är högtidens bästa spellistor

Snart är det dags att klä in alla inköp i fina omslagspapper, sätta snören, lacka paket och komma på årets julrim. Men för att komma in i rätt stämning kan lite riktig julmusik göra stor skillnad. Här är sex Spotify-listor som tar dig genom julhelgerna.

Stopp för avfallskvarnar kopplade till avloppet

Stopp för avfallskvarnar kopplade till avloppet

Snart har avfallskvarnar mosat sina sista potatisar i svenska villor. Från och med 2024 måste man samla in matavfallet i en separat behållare istället.