Husliv

Huslivstips för dig som bor i villa

Här hittar du allt du behöver veta för huslivet: från försäkringar, hushållsbudget, tips och råd vid försäljning till lagar och regler som gäller vid en granntvist. Här finns också allt du behöver veta när du ska köpa eller sälja hus – som mäklarnas bästa tips och råd kring budgivning, hur du stylar hemmet för att höja värdet vid en försäljning, saker du bör kontrollera innan du köper hus, hur det funkar med dolda fel eller smarta råd för dig som är nybliven husägare.

Läs mer

Läs också våra guider och tips kring försäkringar när du flyttar eller bor i hus. Kanske undrar du vilka försäkringar du behöver förutom hemförsäkring, eller vilka regler som gäller för att försäkringen ska gälla när du ska renovera våtrum, som kök och badrum, själv. Våra experter har svar på alla dina frågor kring villaförsäkring och vad som ingår för att dina saker i huset ska vara rätt försäkrade vid ett eventuellt inbrott.

Ekonomi och budget

Ekonomin är en viktig del av ditt husliv. Missa heller inte vår ekonomiexpert Charlie Söderbergs bästa tips för hur du snabbt och enkelt får koll på dina pengar. Vi listar guider för att få mer pengar över varje månad, hur du gör upp en smart budget för hela familjen, vilka utgifter du ska ha koll på och bör ha en buffert för när du bor i villa – och förstås hur du med små medel kan förbättra din hushållsekonomi.

Våra experter och samarbetspartners vägleder också kring bolån och boendekostnader. Här finns tips och råd för såväl barnfamilj som pensionärer och hur man på bästa sätt kan sänka sina bolån, jämföra olika banker och räntor, eller hur din boendekostnad blir med olika amorteringskrav.

Lagar och regler i villa

Här samlar vi också vår juridikexperts svar på frågor kring lagar och regler för dig som bor i hus. Kanske undrar du vilka regler som gäller om du vill hyra ut hela eller delar av huset eller friggebod och attefallshus. Här kan du också få svar på frågor kring grannproblem och vem som har ansvaret för olika egendom, som vem som har skyldighet att klippa en häck som skymmer sikt för bilar, eller andra frågor kring tomtgräns, staket och plank.

Tips för ditt husliv

Här finns också allt om säkerhet för din familj i ert boende, som vikten av att brandöva med barnen och hur du går tillväga för att göra en brandövning hemma. Läs också allt om hur du blir en god granne – från de oskrivna reglerna till hur du kan arbeta med grannsamverkan för att skapa ett tryggare och trevligare boende.

Sist men inte minst hittar du här också mängder med roliga, spännande och smarta läsaridéer och hemmabyggen, samt instruktioner på hur du kan bygga och pyssla själv. Ha ett härligt husliv!

Björn Ulvaeus: ”Jag ser många likheter mellan mig och Pippi”
pippi pa cirkus bjorn ulvaeus

Björn Ulvaeus: ”Jag ser många likheter mellan mig och Pippi”

Sommartips för hela familjen! Björn och Bennys nya cirkusmusikal ”Pippi på Cirkus” har premiär på Cirkus i Stockholm 1 juli. Vi i Villa träffade Björn Ulvaeus och Astrid Lindgrens barnbarn Malin Billing för att få veta mer!
Säkra båtsommaren – utan egen båt!
ANNONSSAMARBETE MED SKIPPERI

Säkra båtsommaren – utan egen båt!

Missa inte din chans att njuta av båtlivet i sommar. Är du nybörjare? Inga problem! På bara några dagar kan du ta steget ut på sjön. Skipperi, störst i Norden på båtdelning, erbjuder dig flera vägar in i båtlivet.
Nu kan du läsa nya Vi i Villa!
Vi i Villa nummer 3

Nu kan du läsa nya Vi i Villa!

Äntligen är Vi i Villa nr 3 här! I majnumret har vi stort trädgårdsfokus och hälsar på hos John Taylor. Dessutom många tävlingar med fina vinster!
Lär dig läsa molnen – de säger allt om vädret i sommar!
moln

Lär dig läsa molnen – de säger allt om vädret i sommar!

Lär dig läsa molnen – och bestäm sedan om det blir en tur till stranden eller ­hemmamys! En himmelsk trio att hålla koll på är fjädermoln, slöjmoln och skiktmoln. När de tornar upp sig är det regn på gång.
John Taylor: ”Det finns alltid plats för en växt till”
john taylor

John Taylor: ”Det finns alltid plats för en växt till”

John Taylor kan verkligen konsten att odla! Följ med till hans älskade kolonilott där han tipsar om hur man får ut det mesta av en liten trädgård – och får växterna att stortrivas!
Rörlig eller bunden ränta? Så kan du tänka kring bolånet
ANNONSSAMARBETE MED IKANO BANK
bolan

Rörlig eller bunden ränta? Så kan du tänka kring bolånet

Många känner oro över de höjda räntorna och inflationen, med stigande priser på bland annat bränsle och mat. Bör man förändra något kring bolånet eller bara sitta lugnt i båten? Håkan Lindstrand, gruppchef på Ikano Banks bolåneavdelning, svarar på frågor om bolån och räntor.
Elbilar och solel – den perfekta kombinationen
ANNONSSAMARBETE MED MERCEDES-BENZ
mercedes benz solel elbil

Elbilar och solel – den perfekta kombinationen

Just nu pågår två gigantiska omställningar i vårt samhälle där allt går snabbare och snabbare: den ena är elbilar och den andra är solel. Ett hus med solpaneler på taket och en elbil på uppfarten känns nästan som en symbol för vår tid. Med solel på taket kör du din bil på energi som du själv producerat.
Vill du leva mer miljösnällt? Här är 17 tips!
lev miljövänligt

Vill du leva mer miljösnällt? Här är 17 tips!

Vill du leva mer hållbart, men tycker att det är svårt att veta var du ska börja? Här är enkla saker du kan göra redan idag – som gör skillnad för vår miljö!