Husliv

Huslivstips för dig som bor i villa

Här hittar du allt du behöver veta för huslivet: från försäkringar, hushållsbudget, tips och råd vid försäljning till lagar och regler som gäller vid en granntvist. Här finns också allt du behöver veta när du ska köpa eller sälja hus – som mäklarnas bästa tips och råd kring budgivning, hur du stylar hemmet för att höja värdet vid en försäljning, saker du bör kontrollera innan du köper hus, hur det funkar med dolda fel eller smarta råd för dig som är nybliven husägare.

Läs mer

Läs också våra guider och tips kring försäkringar när du flyttar eller bor i hus. Kanske undrar du vilka försäkringar du behöver förutom hemförsäkring, eller vilka regler som gäller för att försäkringen ska gälla när du ska renovera våtrum, som kök och badrum, själv. Våra experter har svar på alla dina frågor kring villaförsäkring och vad som ingår för att dina saker i huset ska vara rätt försäkrade vid ett eventuellt inbrott.

Ekonomi och budget

Ekonomin är en viktig del av ditt husliv. Missa heller inte vår ekonomiexpert Charlie Söderbergs bästa tips för hur du snabbt och enkelt får koll på dina pengar. Vi listar guider för att få mer pengar över varje månad, hur du gör upp en smart budget för hela familjen, vilka utgifter du ska ha koll på och bör ha en buffert för när du bor i villa – och förstås hur du med små medel kan förbättra din hushållsekonomi.

Våra experter och samarbetspartners vägleder också kring bolån och boendekostnader. Här finns tips och råd för såväl barnfamilj som pensionärer och hur man på bästa sätt kan sänka sina bolån, jämföra olika banker och räntor, eller hur din boendekostnad blir med olika amorteringskrav.

Lagar och regler i villa

Här samlar vi också vår juridikexperts svar på frågor kring lagar och regler för dig som bor i hus. Kanske undrar du vilka regler som gäller om du vill hyra ut hela eller delar av huset eller friggebod och attefallshus. Här kan du också få svar på frågor kring grannproblem och vem som har ansvaret för olika egendom, som vem som har skyldighet att klippa en häck som skymmer sikt för bilar, eller andra frågor kring tomtgräns, staket och plank.

Tips för ditt husliv

Här finns också allt om säkerhet för din familj i ert boende, som vikten av att brandöva med barnen och hur du går tillväga för att göra en brandövning hemma. Läs också allt om hur du blir en god granne – från de oskrivna reglerna till hur du kan arbeta med grannsamverkan för att skapa ett tryggare och trevligare boende.

Sist men inte minst hittar du här också mängder med roliga, spännande och smarta läsaridéer och hemmabyggen, samt instruktioner på hur du kan bygga och pyssla själv. Ha ett härligt husliv!

Här är juristens bästa tips vid hantverkartvister!
ANNONS FRÅN FAMILJENS JURIST

Här är juristens bästa tips vid hantverkartvister!

Sommaren närmar sig med stormsteg, och med den även många efterlängtade renoveringar och byggen. Men vad händer om du hamnar i tvist med din hantverkare?

Köpa eller sälja hus på en skakig marknad
Par som köper hus

Köpa eller sälja hus på en skakig marknad

Bostadsmarknaden är i gungning och priserna på villor har fallit markant. Hur ska man då tänka om man behöver flytta? Här ger mäklare och ekonomer sina bästa råd.

Bästa budgetsemestern! 49 somriga tips
Dopp i havet

Bästa budgetsemestern! 49 somriga tips

Det går att få till en härlig ledighet även om semesterkassan är skral – här är tipsen för en plånboksvänlig sommar!

Veckans erbjudanden från Vi i Villa-shoppen
Collage med blandade produkter bland annat springcykel, flytväst, sekatör och sommartennis-set.

Veckans erbjudanden från Vi i Villa-shoppen

Sommartider! Nu gör vi oss redo för ett härligt uteliv. Här hittar du allt ifrån sommarspel till sekatör, till flytväst och grillsvärd. Inspireras här.

Malin Persson: ”Mina idéer kan bli lite crazy”
Malin Persson

Malin Persson: ”Mina idéer kan bli lite crazy”

Ett stenkast från havet bor Malin Persson i ett pampigt sekelskifteshus som hon renoverat med varsam hand. Trädgården fyller hon med dahlior, återbruk – och hattar!

Rostigt & trasigt – men guld värt!
skrot och skräp som är guld värt

Rostigt & trasigt – men guld värt!

Skadat, skitigt och undangömt på vinden – inga problem! Här guidar auktionsexperten Lotta Reberg till skrotet som gått för tusentals, ibland hundratusentals, kronor på auktion.

Bota din grannskräck med KBT!
Rädd kvinna

Bota din grannskräck med KBT!

Får du ökad puls bara av tanken på att behöva heja på din granne på gatan? Då kanske det här nya KBT-programmet är något för dig!

Fick fel vara vid nätköpet!

Fick fel vara vid nätköpet!

Jag fick hem fel vara och får inte tag i företaget – vad gör jag, undrar en läsare. Experten svarar!

Emil i Lönneberga fyller 60 år – här ska det firas!

Emil i Lönneberga fyller 60 år – här ska det firas!

Hujedamej, i år är det hela 60 år sedan den första boken om Emil i Lönneberga publicerades! Och det firas i både Stockholm, Småland och Köpenhamn. Här listar vi jubileumsaktiviteterna.

TV: Redaktionens bästa klipp!