Våtrumsmatta och våtrumstapet

Här hittar du våra bästa tips och expertråd för dig som ska byta eller lägga in våtrumsmatta, eller kanske sätta upp våtrumstapet, i ditt badrum.

Läs mer

Dags för en ny trend?

De senaste åren har mycket fokus legat på kakel och klinkers i badrummet, men nu anar vi ett trendbrott – eller snarare en återgång till något som tidigare var standard i svenska småhus: våtrumsmatta. En prisvärd våtrumsmatta är nämligen ett både praktiskt och snyggt sätt att inreda i badrummet. Nu finns många nya, fräscha alternativ till de gamla melerade mattorna som många vuxit upp med (och blivit rejält trötta på). Här får du både inspiration och praktiska tips.

Våtrumsmattan – en klassiker

Om du har tankar på att lägga in en ny undrar du kanske hur man smidigast river bort den gamla, hur man ska tänka när man väljer en ny, och på hur det går till att lägga in den – kan man lägga den ovanpå den gamla, eller måste man riva upp och börja om från början? Kan man lägga en våtrumsmatta ovanpå ett kaklat golv? Kan man ha kakel på väggarna fast man har matta på golvet? De här frågorna får du svar på här.

Våtrumstapeten gör comeback

Här hittar du också allt om våtrumstapeter – som hur du väljer rätt mönster för ditt badrum och vad du ska tänka på när du sätter upp dem. Den senaste tiden har den tidigare så populära våtrumstapeten nämligen gjort comeback och finns numera i massor av nya färger, mönster och stilar, från enfärgat till småmönstrat eller med uppseendeväckande motiv. Här får du veta var du kan sätta upp den, hur det går till och vad du bör tänka på innan.

Det viktiga tätskiktet

Att välja färger och mönster är roligt, men det allra viktigaste när du väljer våtrumsmatta eller våtrumstapet är förstås att du håller koll på de regler som gäller för tätskikt i våtrum. Här får du lära dig vad som gäller, inte bara i det större badrummet som har badkar och/eller dusch.

Tapetsera gästtoan

På den mindre, enklare gästtoan är slitaget oftast mindre och fukthalten lägre. Här kan det passa med både våtrumsmatta och våtrumstapet, eftersom kraven inte är lika hårda som för större badrum. Vad som gäller får du lära dig här – specifika mått och krav på tätskikt, stänkskydd och lister. Du får även tips på mönster och färger som passar extra bra i ett mindre badrum.

Hos Prisjakt kan du jämföra priser på badrumsprodukter.

Missfärgad våtrumsmatta

Missfärgad våtrumsmatta

Varför är våtrumsmattan inte vit längre, undrar en av våra läsare. Läs snickar-Björns svar här.

Stor guide: Våtrumsmatta till badrummet

Stor guide: Våtrumsmatta till badrummet

Vill du förnya badrummet eller behöver golvet bytas ut? Då kan en våtrumsmatta vara rätt för dig – här är expertens bästa tips.

Våtrumsmatta: Regler för golv och vägg i badrum

Våtrumsmatta: Regler för golv och vägg i badrum

Funderar du på att sätta våtrumstapet, eller våtrumsmatta för vägg eller golv som det egentligen heter, i stället för kakel? Här är allt du behöver veta kring regler och tips för våtrumsmattor i badrum.

Kan jag byta våtrumsmatta själv?

Kan jag byta våtrumsmatta själv?

Är svårt att byta våtrumsmatta själv – och får man göra det? Vi i Villas bygg- och fixaprofil Björn Christiernsson svarar på läsarfrågan.

Smarta materialval i badrum

Smarta materialval i badrum

Våtrumstapet, våtrumsfärg eller plastmatta - vilket material passar ditt badrum bäst?