Hjälp! Min partner äger sparkontot – hur får jag mina pengar?

En läsare funderar på att separera, men är orolig för att sambon ska vägra ge henne den del av deras gemensamma sparpengar som hon betalat in. Vi bad en jurist reda ut.

sambon äger sparkontot

Fråga: Jag funderar på att ­separera från min sambo. Vi har ett gemensamt spar­konto där vi båda lägger in lika mycket pengar varje månad. Det är dock bara han som äger det och har tillgång till kontot. Vad händer om vi separerar och han vägrar att ge mig min andel?

Orolig 

Svar: Vid en framtida bodelning ingår inte det gemensamma sparkontot, då ni varit sambor och inte gifta. Dina pengar blir dock inte hans pengar bara för att du satt in pengarna på ett konto som tillhör honom. Den som tar emot någon annans pengar får en redovisningsskyldighet mot den som överlämnat pengarna. Så om du satt in t ex 100 000 kr på din sambos ­konto måste han redovisa ­pengarna till dig (betala tillbaka dem) om du begär det. ­Problemen som kan uppstå är att den som tagit emot pengarna kan hävda att pengarna varit en gåva, eller att pengarna konsumerats gemensamt. Dessutom kan det vara svårt att säkerställa hur mycket som finns på din sambos konto, och hur stor summa som betalats in av dig. Tveka inte att kontakta en jurist för ytterligare råd och stöd.

Fredrik Aldmo, jurist på Familjens Jurist

Läs också: Hur kan dottern skydda förtida arvet?


Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!

Mest lästa artiklar