Jättevallmo – tålig skönhet som gör comeback

Jättevallmo är lätt att lyckas med och bjuder på en färgexplosion i rabatten. Så här odlar du den eleganta blomman.

Trädgården fylls av förväntan inför att jättevallmons stora ludna knoppar slår ut. De spröda papperslikande blombladen gör blomman förtjusande elegant, men växten är en riktig tuffing, som är härdig i hela vårt avlånga land och tål en hel del torka.

Jättevallmon härstammar nämligen från karga trakter kring bergskedjan Kaukasus, vid nordöstra Turkiet och Iran – därav dess vetenskapliga namn Papaver orientale och att den även kallas för orientvallmo.

Det är en gammaldags favorit i svenska mormorsrabatter som tack vare sina många bra egenskaper känns lika aktuell idag.

jättevallmo

Jättevallmon ’Patty’s Plum’ har lila blommor.

I Sverige blommar jättevallmon under maj–juli, beroende på val av sort, och det finns många fantastiska färger att välja mellan, så som röd, vit, lila, rosa, gul och orange. Bladverket är grönt och flikigt och vissnar ner efter blomningen, men under sensommaren bildas det nya blad som står kvar över vintern.

Växten, som blir omkring en meter hög, har en djup och tjock pålrot som gör den lite svår att flytta när den väl etablerat sig, så det är bra att tänka till vid val av växtplats. Den är milt giftig, men ett stort plus är att den inte äts upp av rådjuren.

En annan bonus är att den älskas av pollinatörer och att den får vackra frökapslar som kan torkas och användas som eterneller. Frökapslarna är fyllda av mängder av pyttesmå frön, som lätt sprider sig med vinden och självsår sig om de får stå kvar i rabatten. Det gör att blomman kan dyka upp på oväntade ställen i trädgården som en glad överraskning. Dessa fröer ska man dock inte äta då de är giftiga, utan det är opiumvallmons fröer som används i matlagning och bakning. Här kommer våra bästa odlingstips för den magnifika blomman!

Jättevallmo passar bra i en blandad perennrabatt.

Odla jättevallmo – så gör du:

Du kan antingen köpa hem en färdig planta eller så jättevallmon, vilket inte är svårt.

Sådd:

Så fröna direkt utomhus i friland eller krukor under maj till september, eller inomhus under februari till mars, för att sedan plantera ut när frostrisken är över. Fröna är ljusgroende och ska täckas med ett mycket tunt lager jord eller perlit, vita små korn av vulkanisk sten.

Växtplats:

Välj en plats i full sol, i jord som är väldränerad, det vill säga där fukten inte dröjer sig kvar länge efter ett regn eller under vintern. Samplantera den gärna med andra perenner som fyller ut rabatten när blomman vissnar ner i början av augusti, till exempel höstblommande astrar eller trädgårdssolbrud.

Skötsel:

Högre sorter kan behöva växtstöd, till exempel av bambupinnar, för att inte knäckas. Efter blomningen kan det vissna bladverket klippas ned.

Vallmo i vas – här är supertricket:

Vill du sätta jättevallmons blomma i en bukett bör du plocka den när den precis slagit ut. Stick ner stjälken i kokhett vatten i tjugo sekunder och ställ den sedan i kallt vatten i några timmar, innan du blandar den med andra blommor. Denna behandling gör att den vita vätskan som sipprar ut från stjälken, inte sätter igen snittytan, så att blomman kan fortsätta suga vatten.

Vill du läsa om fler vackra perenner? Läs 10 perenner för en färgstark trädgård


Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!

Mest lästa artiklar