Ljung – allt om den dekorativa höstblomman

Som vackrast om hösten! Ljung passar lika bra i kruka som i rabatten eller i höstbuketten. Här guidar vi till allt du behöver veta om den härdiga växten och vilken sort du bör satsa på.

ljung

När det mesta i trädgården redan har blommat klart så står ljungen kvar i sin blomsterprakt. De färgrika, fylliga och buskliknande plantorna är därför ett uppskattat inslag i höstplanteringen. 

Ljungen förekommer i vilda former ute i naturen, där Calluna vulgaris är den vanligaste sorten som förädlats och numera säljs i butik. Plantorna, som blir mellan 20–50 centimeter höga, går att sätta ute i rabatten, ha i kruka eller använda som komponent i en höstbukett. 

Ljungen trivs tillsammans med till exempel rododendron, murgröna och cypress och passar därför bra att plantera med dem i en grupp. Ofta är ljungen lila, men blomman finns även naturligt i rosa, vitt eller ljusgrönt. Det går också att färga ljung, så om du ser blå ljung i en bukett, eller i en planta, så är det helt enkelt en färgad variant.  

Ljung finns i flera fina färger.

Ljung återkommer år efter år

Det finns olika sorters ljung – ettåriga eller fleråriga – så titta på beskrivningen i blomsteraffären så att du får den sort som passar just din plantering.

Om du vill ha övervintrande ljungsorter så ska du leta efter de perenna varianterna – det vill säga de som kommer tillbaka år efter år. Blommorna, eller snarare foderbladen, torkar och förgyller rabatten även på vintern. Det är läckert att se de lila blommorna sticka upp ur snöbeklädda rabatter. För att skydda ljungen från kylan kan man täcka den med halm eller granris, men det är inte nödvändigt. På våren, när snön har smält bort, beskär du plantorna och klipper bort blomställningarna. 

Ljungen växter till sig under sommaren och på hösten är den som vackrast. Den går att ha ute även när det har blivit frost och kallt, och de torkade foderbladen tar inte skada av att sticka upp ur snön. På vårkanten är det dags för en ny putsning av växten. Och så fortsätter det.  

De ettåriga växterna, där Erica gracilis tillhör de vanligaste sorterna, kan man njuta av från vår till sen höst. Den här sorten överlever inte vintern. När våren kommer så torkar blommorna bort. 

Om du ska använda ljungen som höstblomma i din rabatt, eller som dekoration i en stor kruka utomhus, så räcker det bra med den ettåriga sorten. Till våren byter du ut plantorna mot penséer eller andra blommor som passar för den tidiga vårplanteringen.  

Läs också: Höstfix i trädgården – 9 tips från vår trädgårdsmästare!

Trivs i fuktig jord

Ljungen trivs bra på en öppen och solig, eller halvsolig, plats. Rötterna ligger dock ytligt, så täck gärna jorden med bark eller lecakulor så att rötterna inte skadas i den starka solen. Ljungen trivs i fuktig, väldränerad och sur jord. Den tål inte att torka ut. Det är viktigt att fortsätta att vattna ljungen långt in på hösten, ända tills blommorna har torkat. Var dock noga med att ljungen inte får för mycket vatten, den klarar inte av alltför mycket vinterfukt, eller att bli stående i stillastående vatten. 

Om du har stora ytor i din trädgård så kan du plantera ljungen fritt på marken eller i en voluminös rabatt. Ljungen blir som en låg buske och den breder ut sig vackert med andra växter som inte är lika fylliga. Flera ljungplantor passar bra ihop och är perfekta att plantera bredvid varandra om du vill täcka marken och få en levande, böljande blomstermatta. 

Ljungen trivs också i en rabatt vid en solig husfasad. Blommorna ger ett färgsprakande och livligt inslag långt in på höstkanten. Om du inte kan få nog av ljungen så tar du in den i sin torkade form. Klipp av några kvistar, slå ett band runt ett knippe och häng upp som dekoration inomhus.

Läs också: Dahlia – den lättodlade knölen


Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!

Mest lästa artiklar