Odla klätterhortensia som ett proffs!

Med frodig grönska och vackra blommor är klätterhortensior livfulla tillskott till trädgården. Så här lyckas du med dina klätterhortensior.

klätterhortensia

Den är lite trög i starten, men när du väl fått fart på klätterhortensia blir den en prunkande spetsgardin som kan fylla ut stora ytor. Tack vare självhäftande luftrötter klättrar den över väggar, plank, trädstammar och murar. Ett tacksamt tillskott till trädgården! Men undvika ömtåliga ytor då den lämnar märken. 

klätterhortensia

Plantering av klätterhortensia

Klätterhortensian är en praktfull växt med rejält bladverk som växer på ett klängande vis. Den trivs bäst i halvskugga (lite sol ger rikligare blomning) men även helskugga går bra. Se bara till att jorden är väldränerad. 

Förbered jorden innan plantering genom att gräva upp den och blanda i organiskt material såsom kompost eller torv för att förbättra jordstrukturen och näringsinnehållet. Plantera med cirka 150 cm mellanrum. 

Läs också: Hortensia – maffiga blommor för både rabatt och kruka

Skötsel

När du väl har fått fart på din klätterhortensia är den stark och lättskött. Det viktigaste är egentligen att vattna den regelbundet, särskilt under en varm sommar. Marken ska inte torka ut helt mellan vattningarna.

Gödsla din klätterhortensia med balanserat gödsel under våren. Det främjar tillväxten och bidrar till en riklig blomning under sommaren.

Beskärning behövs inte, men om du vill forma den och ta bort döda eller överflödiga grenar ska det göras under JAS-perioden, juli–september. Undvik kraftig beskärning på våren då detta kan minska blomningen under den kommande säsongen.

En fjärilsfavorit och marktäckare

Fjärilar, pollinatörer och fåglar älskar klätterhortensian, så du kan se fram emot sällskap i sommar! Den är populär som marktäckare eller fristående buske då den sprider sig på bredden. Höjden varierar från cirka 4–7 meter. 

klätterhortensia

De flata, vita blommorna blommar under juni–juli och är utmärkta som prydnad. Ta bort gamla blommor när de vissnar för att stimulera ny tillväxt.

Härdighet för klätterhortensia

I norra delarna av Sverige och på högre höjder kan det vara klokt att välja härdiga sorter och överväga att ge dem lite extra skydd under vintern, såsom täckning med granris eller fiberduk. Klätterhortensian lämpar sig bäst för odlingszon 1–4. 

Lycka till med odlingen!

Läs också: Klematis – 10 vackra sorter och bästa skötseltipsen


Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!

Mest lästa artiklar