Lyckas med luktärter! Här är Victoria Skoglunds bästa tips

Så luktärter och skörda ljuvligt doftande buketter hela sommaren – som trädgårdsmästaren Victoria Skoglund. Här delar hon med sig av sina favoritsorter och smarta odlingsknep. Hon tipsar om påstricket, bästa klätterstöden – och den otippat vackra växtkombon.

luktärter

Sedan barnsben har luktärt varit trädgårdsmästaren Victoria Skoglunds favoritblomma. 

– Det började med att jag alltid fick en bukett luktärter av min mamma när jag fyllde år, berättar hon. Luktärter är så tacksamma för man får så mycket tillbaka från en enda fröpåse. Och ju mer man klipper desto mer blommor får man. 

Under sommaren tar hon dagligen in buketter och sätter i vaser, vilket får hela huset att fyllas av underbar doft. Och det är inte svårt att lyckas med dem, bara man vet vad de behöver, menar hon: 

– Luktärter blir som allra finast om de får riktigt djup jord. Jag odlar i djupa pallkragar och det är nog det viktigaste tricket, de trivs inte när jorden är för grund.

I samarbete med Gardena, som hon är ambassadör för, bjuder hon här på alla sina bra knep för att odla luktärter och listar sina favoritsorter. 

luktärter
En liten fryspåse ger luktärtsplantan skydd utomhus. Foto: Sandra Holmes

Smarta påstricket för luktärt

Visst kan man så luktärter direkt utomhus, men för att få så lång blomning som möjligt brukar Victoria, som bor i Stockholm, förodla dem under andra halvan av mars. I Skåne kan man starta tidigare, och längre norrut bör man vänta lite längre. 

Victoria sår i plastkrukor inomhus, i hårt packad planteringsjord, så att fröna rotar sig ordentligt. 

– Jag sår ganska tätt, fem frön i samma lilla kruka går bra, säger hon.  

Sedan vattnar hon igenom jorden och ställer krukorna ljust, på en bricka i ett fönster. Och för att få robusta plantor har hon ett smart trick: när de kommit upp 2–3 cm, ställer hon krukorna i öppna, genomskinliga plastpåsar utomhus, under tak.

– De här luktärterna blir härdade och kan planteras ut i trädgården så fort jorden reder sig. Och man behöver inte vara rädd för att de ska frysa, plantorna tål ner till 8 minusgrader, säger hon.

Naturliga klätterstöd

Första veckan i maj är det dags för utplantering för Victoria. Då doppar hon ner hela krukan i vatten och delar försiktigt på plantorna, som hon planterar ut i odlingslådorna på 20 centimeters avstånd, något djupare än de vuxit i krukorna. För att ge de klättrande stjälkarna stöd har hon ett bra husmorsknep: 

– Jag bottnar hela ytan med blåbärsris, så att de direkt får något att klättra i. Sen letar jag upp över två meter långa pinnar i skogen, som jag sticker ner mellan plantorna. Det är bättre än till exempel bambupinnar som de lätt glider av, säger hon. 

Hon beskär plantorna vid det första bladparet, för att göra dem buskigare med fler stjälkar, och den första blomknoppen som dyker upp tar hon också bort, för att få ännu fler.

Bästa gödslet är gratis

För att luktärtorna ska blomma så mycket som möjligt ger Victoria rikligt med näring, och tillför mycket kompost i jorden. En månad efter utplanteringen, och sedan regelbundet under hela säsongen, näringsvattnar hon dem, både med lakvatten från sin bokashikompost och kiss. 

– Jag har provat olika gödsel men tycker att kissvatten är allra bäst för luktärter, säger hon och avslöjar med ett skratt att hon faktiskt brukar kissa i vattenkannan bakom huset varje morgon.

Eftersom luktärterna också behöver mycket vatten brukar hon använda Gardenas droppbevattningssystem Micro-Drip, som hon kan styra med en app och vattna med, även när hon inte är hemma. Bra tillgång på vatten gör att stjälkarna blir långa och lättplockade, menar hon.

Skörda tidigt

Bästa tiden att plocka luktärter är på morgonen, när stjälkarna är spänstiga, med en sekatör eller vass skördesax, och det är viktigt att skörda ofta så att nya blommor hela tiden bildas. 

Victoria har en oväntad favorit som hon planterar tillsammans med blomman och som den också passar fint ihop med i bukett: 

– Koriander! Det kanske man inte tror men den blir supersnygg när den går i blom, lite som brudslöja, säger hon.

Victorias luktärtsfavoriter

Nybörjarsorter som gror lätt:

  • Royal Wedding – vacker vit sort som doftar ljuvligt.
  • Pulsar – tvåfärgade violetta blommor med stark doft.
  • Nimbus – populär sort i grått, lila och mörkblått.
  • Wiltshire Ripple – vita blommor pudrade med nyanser av vinrött.

Låga sorter som fungerar i kruka:

  • Solway Snowflake – cremevita blommor med rosa strimmor.
  • Aurora Borealis – vinrödspräcklig sort som bara blir 1 meter hög.

Victorias toppfavoriter:

  • Prince of Orange – fantastiskt vacker sort i mjukt orange.
  • Franciscus Cupani – kulturarvssort som doftar mest av alla luktärter.

Läs också: Victoria Skoglund: Hon gör det vackra lättskött!


Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!

Mest lästa artiklar