10 växter som älskar fuktig jord

Allt mer nederbörd väntas på grund av klimatförändringarna. Det ställer nya krav på trädgården. Här är växterna som tål fuktig jord.

växter som trivs i fuktig jord

Du kan lika gärna klä din trädgård i regnkläder. För det svenska vädret kommer bara att bli regnigare under de kommande åren, till följd av klimatförändringarna. Naturvårdsverket uppskattar att mängden nederbörd kommer att öka betydligt, särskilt på vintern. Västra och norra Sverige spås drabbas hårdare av regn, men även i södra Sverige väntas mer nederbörd. Där kan dock torkan bli ett större problem.

Läs också: Solsäkra och lättskötta! Här är 10 växter som tål torka

Klimatförändringarna påverkar hela samhället på alla nivåer, och det kommer också att påverka din trädgård. Där riskerar du till exempel att förlora flera fina rabatter om du inte anpassar dina växtval till den förändrade vädersituationen. En ökad mängd vatten innebär mindre syre i jorden, och om väderprognosen är regn under en längre tid kan växterna drunkna.

Läs också: Vill du leva mer miljösnällt? Här är 17 tips!

Det finns flera vackra växter, buskar och träd som tål att ha fötterna i vatten – åtminstone ett tag. Här är några exempel.

10 växter som tål fuktig jord

1. Bärhäggmispel

bärhäggmispel tål fuktig jord

Bärhäggmispel passar utmärkt som häck. Bör planteras i fuktig jord för att undvika mjöldagg. Den blommar rikligt med vita blomklasar i maj. I juli producerar busken ätliga svarta bär (goda till saft och sylt), och på hösten färgas bladen rödorange.

2. Hortensia

hortensia

Hortensian har stora, färgglada blomställningar från sommaren och långt in på hösten. En förutsättning för att busken ska trivas är mycket vatten. Det gör den idealisk för ett fuktigare klimat.

Läs mer om odling av hortensior här.

3. Fläder

fläderbusken

Fläderbusken med sina vita blomställningar och söta doft gör den svenska sommaren till något alldeles extra. Fläderbusken kan bli upp till 4–5 meter hög och bred.

Få fler tips för odling av fläderbär här.

4. Videkornell

videkornell, en växt som tål fuktig jord

Videkornell har vackra röda grenar, som ger trädgården en sofistikerad touch på vintern. Den får vita bär och trivs bäst i lätt fuktig och näringsrik jord.

5. Astilbe

astilbe tål fuktig jord

Astilbe är en vacker men törstig perenn. Den trivs bäst i halvskuggiga områden.

6. Daglilja

daglilja

Vissa kallar dagliljan för den perfekta perennen. Den är otroligt tålig och klarar inte bara fuktig jord utan även torka. Den drabbas också sällan av sjukdomar och skadedjur.

7. Ruta

ruta tål fuktig jord

Yvigt blommande perenn med fluffiga blomställningar. Föredrar fuktig jord där den kan växa sig hög.

8. Flox

flox

Den fleråriga floxen har fått sitt namn från det grekiska ordet phlox, som betyder ”flamma”. Det syftar på den eldröda färgen hos vissa sorter. Det finns över 50 olika sorters flox – från krypande, lågväxande sorter till upprättväxande, kraftiga sorter med riklig blomning.

9. Läkesilverax

läkesilverax

Läkesilverax är en utmärkt höstperenn som blommar september–oktober i väldränerad jord. Blomställningen är avlång med många små, väldoftande blommor.

10. Björk

björk

Björken är ett mycket törstigt träd som suger upp stora mängder vatten. Den dricker dock inte så mycket under sina första år, utan först när den är fullvuxen.

Läs också: Bygg ett insektshotell – och gynna insektslivet i trädgården


Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!

Mest lästa artiklar