Solsäkra och lättskötta! Här är 10 växter som tål torka!

Värmeböljor blir allt vanligare i takt med klimatförändringarna. Vill du satsa på fleråriga växter som tål torka? Här är 10 av våra favoriter!

Lavendel

1. Lavendel, Lavandula angustifolia

Lavendeln härstammar från steniga områden runt Medelhavet där den ofta blir utsatt för torka. Blommor är inte bara vackra, de doftar underbart, har en lugnande verkan, och lockar till sig mängder av bin och fjärilar! Den klassiska blomfärgen är blålila, men den finns även i rosa och vitt, och bladverket är tjusigt silvergrått. Plantan beskärs ner till en tredjedel, antingen på våren, när de nya skotten börjar komma, eller när blomningen är över. 

Blomningstid: Juli–aug
Höjd: 40 cm
Härdighet: C

Rölleka

2. Rölleka, Achillea millefolium

En mycket härdig växt som växer vilt i Sverige i bergstrakter och grässlätter, och som kan dyka upp på till synes omöjliga platser som soptippar och industriområden. De breder snabbt ut sig i rabatten och blommar hela sommaren! Blommorna finns i gult, rosa, vitt och rött, är formade som platta kvastar och vackra i buketter. Bladverket är grågrönt med en kryddig doft. 

Blomning: Juni–augusti
Höjd: 30–80 cm
Härdighet: A

Hjärtbegonia

3. Hjärtbergenia, Bergenia cordifolia 

En mycket bra marktäckare som klarar av att växa i karga miljöer, som till exempel bergssluttningar, i både sol och skugga, och på de flesta jordar. De hjärtformade, blanka bladen skiftar i rött på hösten och sitter kvar under vinterhalvåret. Blommorna är rosa små klockor som sitter på höga stänglar. 

Blomningstid: April–juni
Höjd: 25–40 cm
Härdighet: B

Backtimjan växer där det ofta är torka

4. Backtimjan, Thymus serpyllum

Väldoftande kryddväxt som snabbt bildar täta mattor med små, gröna, äggrunda blad och som översållas av små blommor i lila, vitt eller rosa. En bra marktäckare som passar för både rabatter och stenpartier där torka är vanligt förekommande. Växer vilt i södra och mellersta Sverige på sandiga hedar och torra, magra ängsmarker. 

Blomningstid: Juni–augusti
Höjd: 5 cm
Härdighet: B

Läs också: 10 vackra perenner som är omöjliga att döda

Trift

5. Trift, Armeria maritima

Denna lilla växt ser lite ut som en suckulent. Den blommar med små, täta blommor i rosa, lila eller vitt, och luktar söt nektar. Växer bra i salta områden som havsstränder, varför den överlever till exempel vid vägkanter där det har saltats på vägen. Passar också för rabatter och stenpartier.

Blomningstid: Maj–juni
Höjd: 10–30 cm
Härdighet: C

Krypmalört

6. Krypmalört, Artemisia schmidtiana

En silverfärgad perenn med flikiga blad som passar utmärkt för strandtomter, då den trivs på torr och sandig jord. Även en bra marktäckare i rabatter och stenpartier. Blommar med små silvergula blommor som sitter i vippor. Sorten ’Nana’ har ett kompakt växtsätt och bildar låga, vackra kuddar. Kallas även för japansk malört. 

Blomning: Juli–aug
Höjd: 30–100 cm
Härdighet: C

Fjädernejlika är van vid torka

7. Fjädernejlika, Dianthus plumarius

Denna söta blomma växer naturligt utmed kuster, i klippskrevor och på hedar, och är van vid torka. Den bildar tuvor med smala grågröna blad och är både fin i rabatter och som kantväxt. Blommorna, som är rosa eller vita, är fransade i kanterna och kryddigt väldoftande. De är vackra i buketter och dessutom ätbara! 

Blomningstid: Juni-juli
Höjd: 25–40 cm
Härdighet: B

Axveronika

8. Axveronika, Veronica spicata

En inhemsk växt som växer vilt på torra, väldränerade jordar på bland annat Öland och Gotland. Blommorna finns i lila, rosa eller vitt, och älskas starkt av fjärilar och bin. Bladen är gröna och lansettformade. Passar för både grusträdgårdar och rabatter!

Blomning: Juni–juli
Höjd: 40–50 cm
Härdighet: B

Läs också: Ljuva fågelsång! Känner du igen fåglarna i din trädgård?

Blåsvingel tål torka bra

9. Blåsvingel, Festuca glauca

Ett blåsilvrigt gräs som trivs i näringsfattiga, torra jordar och passar bra där det är grusigt och stenigt. Bildar dekorativa tuvor och blommar med beige vippor. Beskärs ner till marken på våren.  

Blomningstid: Juni–juli
Höjd: 30 cm
Härdighet: B

Kantnepeta

10. Kantnepeta, Nepeta x faassenii

Har väldoftande, ljuvligt ljuslila blommor och silvergrå, tandade blad. Väldigt vacker tillsammans med rosor, och mycket bra för fjärilar och bin! En bra kantväxt för rabatten och grusträdgården. Beskärs tidigt på våren och efter första blomningen för att förlänga blomningstiden. 

Blomningstid: Maj–sept
Höjd: 30–60 cm
Härdighet: C

Härdighet

Det är viktigt att tänka på övervintringsförmågan när man väljer växter till sin trädgård och att utgå från förutsättningarna där man bor, både med tanke på klimat, jordmån och läge i trädgården. Perennernas härdighet delas in i följande kategorier:

A. Fullständigt härdig i hela landet utan extra åtgärder. 

B. Kan odlas i hela landet på en skyddad och väldränerad växtplats.

C. Kan odlas i stora delar av landet på en skyddad och väldränerad växtplats. 

D. Kan bara odlas i landets gynnsamma delar. 

Läs också: 8 vackra perenner för norra Sverige


Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!

Mest lästa artiklar