Så lyckas du med zinnia – en lättskött och livlig blomsterpralin

Den är enkel att odla, håller länge och är kanske sommarens sötaste blomma. Zinnia är växten för dig som vill ha mycket blomsterprakt för liten ansträngning.

zinnia

Zinnior finns i olika storlekar, färger och med olika antal blomblad. Den är känd för sin långa blomningstid och blommar från slutet av juli till oktober, med blommor som älskas av fjärilar och andra pollinatörer. Zinnia är dessutom tacksam att odla – om den får rätt förutsättningar. Så här gör du för att njuta av zinnior i läckra färger sommaren igenom.

Förodla zinnia i mars–april

Zinnia härstammar från Mexiko och trivs i varma miljöer. Den ska därför inte planteras ut förrän kvällarna är varma, så det är bäst att förodla frön inomhus från mars till april.

Lägg 1–2 frön i en kruka fylld med fuktig såjord och placera den på en värmeplatta eller i ett varmt, soligt fönster. När fröna har groddat och växter börjar skymta (vilket tar ungefär en vecka), kan du trä en plastpåse eller fiberduk över krukan för ökad luftfuktighet. Då växer de som bäst. Håll jorden fuktig men inte blöt.

Plantera i rabatter, krukor eller i odlingslåda i juni

När plantorna har flera blad kan de planteras med cirka 20–30 cm mellan varje planta. Det tar ungefär nio veckor från frö till en planta som går att sätta ut. Men var försiktig när du planterar ut dem, rötterna kan vara känsliga. Och zinnia ska inte planteras ut i trädgården förrän i början av juni när risken för frost är liten. Med det sagt är det en mångsidig växt som kan odlas i rabatter, krukor eller odlingslådor. Viktigast är att de står på en varm, skyddad plats.

Ge zinnian sol och stöd

Zinnior trivs i soliga lägen och behöver väldränerad jord. Se upp med övervattning! Låt jorden torka lätt mellan vattningarna och vattna vid rötterna.

De högre sorterna av zinnia kan behöva stöd när de växer till. Använd en blompinne eller bambukäppar och fäst med uppbindningstråd för ömtåliga växter, exempelvis soft tie. För bäst blomning kan du näringsvattna dem med kväverik näring.

Plocka mer för fler blommor

Det fiffiga med zinnior är att de växer bättre vid regelbunden skördning. Så plocka blommorna regelbundet och njut av ännu mer blomsterprakt! Dessutom håller de länge som snittblommor, upp till två veckor om du byter vatten ofta och skär nya snitt i bladen.

Tips! Om du låter några blommor stå kvar under den tidiga hösten kan du ta mogna frön för att så nästa vår.

Läs också: Dahlior to die for! Så får du största blomsterprakten!


Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!

Mest lästa artiklar