Klimatsäkra villan – 5 förebyggande råd

Extremväder drabbar allt fler villaägare. Här listar vi fem sätt att skydda huset från svåra väderförhållanden.

klimatsakra huset

Som villaägare är det klokt att rusta sitt hus för värsta tänkbara väder, för att minska risken för kostsamma skador. Och när väderleksrapporten varnar för att extremväder är på väg finns det vissa åtgärder du bör ta till. Här listar vi några förebyggande råd.

5 sätt att klimatsäkra huset

  1. Se över taket. Är det i bra skick? Att ha ett starkt tak är mycket viktigt för att förebygga vattenskador vid kraftiga skyfall och stormar. Gör en utvändig översyn, leta efter sprickor och byt ut trasiga pannor. Granska även taket underifrån och leta efter mörka partier som kan tyda på läckage och rötskador. Stora mängder blötsnö eller is bör tas bort under vintern för att undvika alltför stora belastningar på taket.

  2. Inspektera dörrarna. Är dörrarna bräckliga och slitna kan det vara klokt att byta ut dem mot tåligare alternativ. Se också över deras fästen och tätning. Inför extremväder bör man se till att alla dörrar och fönster är ordentligt stängda. En dörr som blåser upp kan orsaka stor skada i en storm. 

  3. Förbättra dräneringen. Det är väldigt viktigt att vattnet kan rinna bort från ditt hus. Har du tidigare haft problem med översvämningar eller märkt att vattnet dröjer sig kvar efter regn, är det nog dags att se över ditt dräneringssystem. Se också till att rensa stuprännor och avloppsrör regelbundet. 

  4. Täta fönstren. Se över tätningslisterna på dina fönster, så att inte väta kan ta sig in. Har du tvåglasfönster av äldre modell, som läcker mycket värme, kan du få bättre isolering genom att antingen sätta in ett 4 mm energiglas på insidan av dem, eller byta mot treglasfönster med lågt U-värde. 

  5. Förankra lösa föremål. Saker som ligger löst i trädgården eller sitter löst på huset kan utgöra en fara i dåligt väder, exempelvis möbler, gungställningar och stegar. Bär in det du kan i huset före en storm och se till att resten är väl förankrat – även flaggstången!

Tänk på att …

… alltid hålla dig inomhus medan ovädret pågår!

Källa: Elitfönster

Läs också: Fönsterguiden – byta eller renovera och Så skyddar du dig och huset mot åska


Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!

Mest lästa artiklar