Så länge håller en brandsläckare

En brandsläckare hemma kan rädda både liv och hem. Men visste du att brandsläckare också är en ”färskvara” – och både behöver underhåll och har ett bäst före-datum.

brandsläckare

Brand i hemmet kan vara en hemsk upplevelse, men om olyckan väl är framme gäller det att vara förberedd. Brandvarnare, spisvakt, brandfiltar, och brandsläckare är utrustning som kan rädda liv.

Men att förlita sig på en gammal brandsläckare kan bli ödesdigert. Om man inte underhåller sin eldsläckare finns det risk att den inte fungerar när man väl behöver det.

Olika sorters brandsläckare

Det finns en rad olika typer av brandsläckare på marknaden, men det vanligaste för villaägare är att man har en pulversläckare. Pulver är väldigt effektivt och kan släcka alla typer av bränder, även i elektrisk utrustning. Den har en lång hållbarhetstid och är enkel att hantera – även om det kräver ganska mycket sanering efter att den använts. Förutom pulver finns dessutom släckare med skum, koldioxid och lithium. En lithiumsläckare är speciellt framtagen för att användas på föremål som innehåller litiumjonbatterier, till exempel mobiltelefoner och surfplattor.

Så länge håller brandsläckaren

Oavsett vilken släckare du har kräver den översyn – och har en viss hållbarhetstid. En pulversläckare håller i omkring 10 år, koldioxid-, skum- och lithiumvarianterna behöver bytas efter 5 år.

Om din brandsläckare har blivit utsatt för påfrestningar i form av skador, varierande temperaturer, solljus eller fukt så kan den få en förkortad livslängd.

Checklista för brandutrustningen

Här är några tips på hur du enkelt kollar din brandutrustning hemma.

  1. Kika efter datummärkning och tillverkningsår – oftast finns det längst ner på släckaren.
  2. Kontrollera din brandsläckare regelbundet, några gånger varje år. Kika tryckmätaren och att manometern står på grönt. Känn efter så att slangen är hel och inte har torrsprickor. Har du en pulversläckare är ett bra tips att vända på den några gånger och knacka på sidan så att pulvret glider fritt i behållaren.
  3. Ha alltid brandsläckaren synligt placerad – gärna upphängt på väggen.
  4. Se till att det finns brandsläckare på varje våningsplan i ditt hus, har du ett garage bör du ha en släckare även där. Och glöm inte bort att ha en eldsläckare även i bilen, husvagnen, sommarstugan eller i husbilen.
  5. Man ska bara använda en brandsläckare en gång. Även om du inte tömmer släckaren helt ska du se släckaren som förbrukad. Om du har använt den är det bästa att lämna in den för översyn och få den påfylld, eller att köpa en ny.

Källa: Brandinfo.se

Läs också: Brandöva hemma – särskilt viktigt för barnfamiljer


Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!

Mest lästa artiklar