Tillåtet att kameraövervaka?

Är det fritt fram att filma tomten? Det undrar en läsare som vill sätta upp kamerabevakning. Läs expertsvaret här!

kamerabevakning

Vi har tänkt installera en övervakningskamera på tomten, men är osäkra på vad lagstiftningen säger. Behöver vi ansöka om tillstånd och informera om att vi filmar? 

Jeanette

Svar: Privatpersoner behöver inte ansöka om tillstånd för att kamerabevaka. Om du som privatperson enbart kamerabevakar din egen tomt, eller inne i ditt eget hus, gäller det så kallade privatundantaget, vilket innebär att du inte behöver informera om din kamerabevakning. Men det är ändå bra att göra det, genom skyltar, för att förebygga inbrott med mera.

Med detta sagt så är det väldigt viktigt att kameran är riktad så att den bara filmar den egna tomten, det egna huset eller den egna lägenheten. Skulle kameran vara inställd så att den filmar även grannars hus eller tomter, allmänna vägar, naturområden eller liknande, måste man följa alla regler i dataskyddsförordningen, GDPR.

Integritetsmyndigheten tar årligen emot många klagomål som rör just grannars kamerabevakning och där den som klagar upplever sig bevakad. Ett sätt att undvika onödiga konflikter med sina grannar är att noggrant se till att kameran bara filmar den egna tomten och att dessutom prata med sina grannar om kamerabevakningen.

Karolina Haeggström, jurist på Integritetsmyndigheten

Läs också: Förebygga inbrott i huset – här är bästa metoden


Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!

Mest lästa artiklar