Black Friday – en möjlighet att få råd med julklappar

Black Friday har blivit den mest populära rea-dagen på året – och många passar på att shoppa julklappar. Inte minst i år, då inflationen pressar hushållen hårt. Men man bör granska prislappen noga så att rabatten verkligen stämmer.

black friday

Var fjärde svensk planerar att köpa julklappar på rea i år – och fyra av tio tänker handla under Black Week. Det visar en undersökning som YouGov genomfört på uppdrag av Amazon.se. Den höga inflationen fortsätter att sätta press på svenskarnas ekonomi, enligt sparekonomen Shoka Åhrman:

– Det tvingar hushåll att jämföra priser och planera sina inköp i större utsträckning, vilket kan vara en del av förklaringen till varför fler väljer att använda Black Friday-veckan för att köpa julklappar. Sen kan det vara en tuff balansgång för konsumenter att inte falla dit för de mindre nödvändiga köp man egentligen inte har råd med, säger hon i ett pressmeddelande från Amazon.se. 

Shoka Åhrman, sparekonom.

Det vill vi köpa på rea

Enligt undersökningen tänker de flesta lägga pengarna på kläder och elektronik under rea-dagarna, men även skönhet och inredning hamnar högt upp på listan. Och de som tänker handla på Black Friday tror sig komma att spendera i genomsnitt 3 403 kronor.

Granska 30-dagars-priset

Som konsument bör man dock se upp för prisbluffar. I fjol infördes nya regler som är tänkta att motverka att butiker smyghöjer det ordinarie priset strax innan readagar som Black Friday. Med de nya kraven behöver butikerna ange produktens lägsta pris under de senaste 30 dagarna, bredvid rea-priset. 

– Man bör vara kritisk till reor generellt och kolla upp om prissättningen verkligen stämmer, säger Maria Nilsson, jurist på Konsumentverket. 

Under hösten ska myndigheten granska hur företagen efterlever de nya reglerna och bedriva tillsyn mot de som vilseleder konsumenterna.

När är det Black Friday?

Rea-dagen Black Friday infaller alltid dagen efter amerikanska Thanksgiving, vilket i sin tur firas den fjärde torsdagen i november. Det innebär att datumet varierar från år till år men alltid inträffar mellan den 23 och 29 november. Vissa företag har utvidgat dagen med rabatter till att gälla hela helgen, Black weekend, hela veckan, Black week, eller hela november, Black month. Cyber Monday kallas måndagen efter Black Friday och är uppkallat efter att fokus denna dag traditionellt legat på e-handel.

Datum för Black Friday

2023: 24 november

2024: 29 november

2025: 28 november

Shoppa på rea – så svarade svenskarna i undersökningen:

Vilka, om några alls, av årets kommande rea-dagar planerar du att handla på?

Black Friday och/eller Cyber Monday – 39 %

Mellandagsrea – 27 %

Övriga rea-dagar – 20 %

Jag handlar inte på rea-dagar – 24 %

Vet ej – 23 %

I vilken utsträckning instämmer du i följande påstående? För mig kommer årets rea-dagar (såsom Black Friday) vara ett sätt att ha råd med planerade inköp.

1. Instämmer inte alls – 7 %

2. Instämmer inte helt – 10 %

3. Varken instämmer eller instämmer inte – 25 %

4. Instämmer delvis – 44 %

5. Instämmer i hög grad – 14 %

6. Vet ej – 2 %

Vilket eller vilka av följande svarsalternativ passar bäst in på hur dina julklappsinköp påverkas av årets inflation?

Jag kommer köpa mer på rea eller med rabatt – 25 %

Jag kommer köpa färre julklappar – 25 %

Jag kommer köpa julklappar till färre personer – 14 %

Jag kommer köpa mer second-hand – 9 %

Jag kommer göra fler julklappar själv – 7 %

Jag kommer ta lån eller handla på kredit – 3 %

Oförändrat – 36 %

Vet ej – 10 %

Vad planerar du att handla på rea i år? (Flera svarsalternativ är möjliga)

Kläder – 48%

Elektronik – 43%

Skönhetsartiklar – 24%

Inredning – 24%

TV-spel och underhållning – 19%

Leksaker – 18%

Sport/fritidsutrustning – 17%

Barnsaker – 15%

Vitvaror – 15% 

Byggmaterial/verktyg – 8%

Annat – 7 %

Källa: Undersökningen är genomförd av opinions- och marknadsundersökningsföretaget YouGov på uppdrag av Amazon.se. Under perioden 12-14 september 2023 har sammanlagt 1012 intervjuer via internet genomförts med män och kvinnor, 18+ år i Sverige.

Läs också: Värmepumpsguiden: Minska oron över elpriset


Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!

Mest lästa artiklar