Så mycket mer får du i plånboken efter räntesänkningen

Många hushåll välkomnar Riksbankens första räntesänkning på åtta år. Det här innebär sänkningen för din ekonomi.

Onsdagen den 8 maj meddelade Riksbanken att styrräntan sänks med 25 punkter till 3,75 procent. Beskedet var väntat och många banker tror att det är startskottet för flera kommande räntesänkningar. Riksbankens egen prognos talar för två ytterligare räntesänkningar under andra halvåret 2024.

Det innebär sänkningen för snittsvensken

Många ekonomiskt pressade hushåll gläds nu över sänkningen av styrräntan. Men vad innebär egentligen sänkningen för privatekonomin? 

Américo Fernández, privatekonom på SEB, intervjuades på onsdagsförmiddagen om räntebeskedet i Sveriges Radios Ekot. Hans bedömning är att snittsvensken med bolån kan räkna med ungefär 500 kronor mer i månaden, om hela styrräntesänkningen tas ut på den rörliga bolåneräntan hos bankerna. Även om det inte handlar om någon enorm summa så är det ett tecken på bättre tider: 

– Det är framför allt riktningen som pekas ut, säger Américo Fernández till Ekot.

Vad det ekonomiska resultatet blir i ens egen plånbok beror på flera faktorer, som storlek på bolån, vilken ränta ens bank sätter efter beskedet och om man har rörlig eller fast ränta. Enligt Américo Fernández brukar man prata om att snittsvensken har cirka 2 miljoner i bolån, och cirka 60–70 procent har rörligt bolån. 

Nästa räntebesked meddelas den 27 juni.

Läs också: Riksbanken sänker räntan – första sänkningen på åtta år


Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!

Mest lästa artiklar