Undvika att köpa hus där det finns parkslide på tomten?

Är det en dum idé att köpa ett hus där den invasiva växten parkslide finns på tomten? Vi frågade experten om råd.

Köpa hus med parkslide?

En familj som hittat drömhuset får den invasiva växten parkslide på köpet om de slår till. Vi bad en expert titta på deras situation.

Fråga: Ett hus vi spanat in länge är nu till salu, men när vi gick på visning upptäckte vi att det fanns parkslide på tomten. Vi har läst många skräckhistorier om hur svårt det är att bli av med och hur det kan tränga in i huset. Vi är väldigt förtjusta i villan, men är nu tveksamma. Kan det dra ner värdet på huset? Finns det ­prutmarginal?

Fam Lindberg

parkslide
Invasiv och svårbekämpad.

Svar: När parkslide fått fäste är den svårbekämpad och kan sprida sig aggressivt och medföra skador på bland annat husgrund och ledningar. Den kan även slå ut annan växtlighet. Även om växten kapats kan den finnas kvar i marken och snabbt växa upp igen. Det finns husägare som fått stora besvär av växten, men även de som inte upplever lika stora problem.

För närvarande rekommenderar Naturvårdsverket att avstå från att bekämpa parkslide om den inte verkar sprida sig eller är ett problem. 

Köparen har en långtgående ­undersökningsplikt kring allt som finns på fastigheten, både innanför och utanför huset. Säljaren ansvarar inte för fel eller brister som köparen hade kunnat upptäcka vid en noggrann under­sök­ning eller kunnat förvänta sig.

Eftersom parkslide kan upptäckas vid visningen är det något som ni ­ansvarar för om ni blir köpare, såvida inte annat avtalas. Det ni kan göra är att ta reda på mer fakta, till exempel fråga ­säljaren om det gjorts åtgärder, och rådfråga en expert om bekämpningsåtgärder och kostnader för det. Låt det vara en grund för er budgivning – ­slutpris och villkor är något som köpare och säljare måste vara överens om för att kunna skriva kontrakt.

magnus bäckström

Magnus Bäckström, kundvägledare, ­Mäklarsamfundet

Psst!

Behöver du hjälp med att bekämpa parkslide? Sök efter en ­certifierad parkslidebekämpare genom Fritidsodlingens riksförbund, For.se.

Läs också: Skräck-växten parkslide invaderar hennes hus


Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!

Mest lästa artiklar