Skräck-växten parkslide invaderar hennes hus

Så här ser det ut hemma hos en kvinna i Dalarna. Hon är en av dem som drabbats hårt av parkslidens enorma växtkraft. 


Läs också: Allt om parkslide – så utrotar du den invasiva växten!

När husägaren i Borlänge försökte gräva upp parkslide i sin trädgård i somras, reagerade växten med att ta sig in genom köksgolvet i hennes hus, mellan golvlisten och väggen – och till och med in under tapeterna!

 Kvinnan som bor i huset räknar med en kamp som pågår i flera år. Foto: Privat. 

Kvinnan har försökt att få hjälp med att bekämpa växten av sitt försäkringsbolag och både länsstyrelsen och Naturvårdsverket, men är hänvisad till att lösa problemet själv. Nu räknar hon med en kamp på flera år – för har man väl fått in parkslide i sin trädgård är den nästan omöjlig att få bort!

Parkslidens kraftfulla rotsystem, som kan växa sig ner till fem meters djup, kan skada både husgrunder och vattenledningar, och det krävs bara en minimal rotbit för att bilda ett nytt bestånd.

Kvinnan har klippt ned sin parkslide och börjat pensla den med växtgift, men ska nu även testa att spruta in gift i rötterna med hjälp av kanyler. 

Parkslide, Reynoutria japonica, är en växt som ursprungligen kommer från Japan. Foto: Istock. 

Har du också upptäckt parkslide på din tomt? Här kommer några tips på vad du kan göra!

5 råd i kampen mot parkslide: 

  • Om plantan är liten, med några få och taniga skott, kan man regelbundet rycka bort dem så snart de tittar upp för att sakta men säkert svälta ut växten. Men då måste man vara där och rycka så snart minsta lilla skott tittar upp.

  • Stora bestånd, som det ofta blir om man har låtit den vara, måste täckas med mörk markduk, gärna flera lager. Inget ljus – ingen fotosyntes – och växten svälter på sikt. Men då måste duken ligga på under flera år, minst tre. Täck även marken flera meter utanför platsen eftersom plantan kan skjuta ut utlöpare i jakt på ljus.

  • Du kan prova att gräva bort plantan, men risken är stor att du då kapar rotsystemet och varje lite kvarlämnad rotdel kan bli till en ny planta.

  • Lägg aldrig rötter av parkslide på komposten. Då kan den rota sig där.

  • Lägg inte heller parksliderötter bland vanligt trädgårdsavfall på återvinningen. Lägg dem istället väl förpackade i containern med brännbart.

Läs också: 10 vackra perenner som är omöjliga att döda

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar