Riksbanken sänker räntan – första sänkningen på åtta år

På onsdagsmorgonen meddelade Riksbanken att styrräntan sänks med 25 punkter till 3,75 procent. Beskedet var väntat, och kan medföra ekonomiska lättnader för bostadsägare.

räntesänkning

Inför onsdagens räntebesked trodde de flesta storbanker att styrräntan skulle sänkas, vilket också blev fallet. Sänkningen på 25 punkter innebär att styrräntan från och med 15 maj ligger på 3,75 procent. Det är första sänkningen på åtta år. 

Efter en lång tid av minus- och nollränta började Riksbanken höja räntan kraftigt under 2022. Det pressade många hushåll med stora bolån. Dagens besked är därför en lättnad för många. Bankernas utlåningsräntor brukar nämligen följa styrräntan och därför hoppas många låntagare på lägre räntor på sina bolån framöver. 

Prognos framåt

Riksbanken skriver på sin hemsida att de kan lätta på penningpolitiken eftersom inflationen närmar sig målet samtidigt som konjunkturen är svag. Centralbanken hintar om att räntan kan komma att sänkas ytterligare två gånger under andra halvåret, i enlighet med prognosen i mars.

Nästa räntebesked meddelas den 27 juni.

Läs också: Stora prisskillnader på fritidshus – här får du mest för pengarna


Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!

Mest lästa artiklar