Bästa kronljusen – här är ljusen som brinner längst per krona

Nästan en hel timme. Så mycket brinntid per krona skiljer det mellan kronljusen som placerade sig i toppen och botten av Testfaktas test. Här är de mest prisvärda ljusen!

Kronljus av tio olika fabrikat på den svenska marknaden har testats av det oberoende företaget Testfakta. Resultatet visade att ljusen generellt håller vad de lovar i brinntid, och de flesta till och med mer, men att det finns stora skillnader i brinntid per krona mellan olika varumärken.

Mest prisvärda ljusen

Den klara vinnaren av testet är Jysks ”Kronljus Karlpeter” som brann 1 timme och 52 minuter per krona, vilket kan jämföras med Delsbo Candles ”Crowntop Candles” som hamnade sist med endast 54 minuters brinntid per krona.

Så här rankade sig kronljusen i testet:

  1. Jysk ”Kronljus Karlpeter”: Brinntid per krona: 1 h 52 m. Totalbetyg: 9,7.
  2. Ikea ”Jubla”: Brinntid per krona: 1 h 43 m. Totalbetyg: 9,4. 
  3. Rusta ”Kronljus Dinner Candles”: Brinntid per krona: 1 h 41 m. Totalbetyg: 9,3.
  4. ICA ”Kronljus”: Brinntid per krona: 1 h 50 m. Totalbetyg: 9,3.
  5. Änglamark ”Kronljus”: Brinntid per krona: 1 h 34 m. Totalbetyg: 9,3.
  6. Liljeholmens ”Kronljus”: Brinntid per krona: 1 h 27 m. Totalbetyg: 9,2. 
  7. ÖoB ”Kronljus”: Brinntid per krona: 1 h 42 m. Totalbetyg: 9,1.
  8. Clas Ohlson ”Kronljus”: Brinntid per krona: 1 h 20 m. Totalbetyg: 8,3.
  9. Fixa ”Kronljus”: Brinntid per krona: 1 h 36 m. Totalbetyg: 8,3.
  10. Delsbo Candles ”Crowntop Candles”: Brinntid per krona: 54 m. Totalbetyg: 7,5.

Testvinnaren Jysk “Kronljus Karlpeter” kostar 80 kr för 20 st och är 200 mm långa.

Oväntade skillnaden

Ett mer oväntat resultat av testet var att brinntiden visade sig variera stort mellan de tre olika ljus som slumpmässigt valts ut att testas ur samma förpackning. Som mest skilde det hela 72 minuter mellan ljusen från Fixa, medan skillnaden mellan ljusen från ICA och Delsbo båda låg över 50 minuter. Det kan ha att göra med att veken är ojämnt placerad. 

– Det är viktigt ur flera synvinklar att veken verkligen är placerad mitt i ljuset – sitter den inte helt centrerad kan brinntiden påverkas, men den största risken med det är naturligtvis att ljuset kan ”haverera” – att lågan börjar fladdra och att ljuset börjar rinna kraftigt, säger Britta Palmqvist Hugosson, produktchef på Liljeholmens, i Testfaktas pressmeddelande. 

Fakta om testet

Testet utfördes på forskningsinstitutet RISE, som bland annat har mätt brinntid, kvalitet och jämnhet, droppar eller rinner, ljuslågans utseende samt eventuell sotbildning. Samtliga ljus är tillverkade av stearin och åtta av tio är Svanenmärkta. Tre ljus har slumpmässigt valts ut från varje förpackning och placerats i varsin hållare i ett dragfritt utrymme som efterliknar en vanlig miljö i hemmet. Ljusen har därefter fått brinna ned till den räfflade foten och medelvärdet av de tre ljusens brinntid har räknats fram. Läs hela testet här.

Läs också: Tre brandskydd som räddar liv


Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!

Mest lästa artiklar