Så äter du så billigt som möjligt – snåljåpen tipsar!

Går det att få i sig god och nyttig mat och samtidigt spara in på både pengar och klimat? Svaret är ja. Här är snåljåpens tips för en billig matsedel.

så äter du billigt

Hur äter man så billigt som möjligt? Vi i Villas snåljåp John Björs tipsar om vilket protein man ska satsa på, delar med sig av snabba recept och berättar hur man håller nere matbudgeten. Och du, det går att lyxa till det för en liten peng!

John Björs.

Potäter som alla äter

Potatis är billigt, och ska man tro Livsmedelsverket är kokt potatis den mat som mättar bäst. Potatis går att variera på tusen vis, men låt mig tipsa om min mors roslagspotatis i ugn – då blir den trista knölen riktigt festlig. Klyfta potatisen, låt koka i tre minuter, och låt sedan klyftorna ånga av. Bred ut dem på en ugnsplåt, häll över olivolja och blanda om, ha på salt och strö på lite chiliflakes eller oregano. Ställ in i ugnen på 220 grader och låt potatisen få ordentligt med färg, på gränsen till bränd. Servera med din favorit-dip. Servera med din favoritdipp. Billigt och mättande – mums!

Gryn i gryningen

Med havregryn hemma går du aldrig hungrig, dessutom kan de skänka dig en billig start på dagen. Gör en havregrynsgröt så har du en nyttig frukost – vill du ha extra protein kan du blanda i ett ägg.

Är du extra morgontrött och vill ha något som redan är färdigt att äta till frukost? Gör kvällen innan en snåljåpsvariant av overnight oats att låta stå över natten: Havregryn, mjölk, lite sylt eller frukt – enklare blir det inte.

Rest blir till fest

Vi slänger stora mängder mat och något vi slänger mycket av är grönsaker och rotfrukter – katastrof för både plånboken och klimatet. Slöseriet kan bero på fantasibrist, att vi har för lite kvar till en hel rätt eller att vi tror att grönsakerna är oätliga för att de har lite skavanker.

Räddningen stavas fritters – de krispiga biffarna ger resterna nytt liv. Hacka dina halvledsna grönsaker – det kan vara morötter, palsternacka, squash eller en trött purjostump. Vill du så blandar du i kokt ris eller kvarbliven potatis, det mesta fungerar. Blanda det finhackade till en smet ihop med ägg, lite mjöl och dina favoritkryddor. Smeten bör vara så pass tjock att biffarna håller ihop i pannan när du steker dem. Servera och njut.

Sluta äta ute

Du spar en hel del pengar, rättare sagt runt 15 000 kronor per år, om du gör egen matlåda i stället för att äta ute på lunchen. Så när du väl lagar mat hemma, se till att laga mycket så det blir över till dina matlådor. Finns det något lyxigare och härligare än en fin bit lasagne till lunch, eller en värmande gryta? Knappast. Gör en billig höstgryta med något prisvärt protein, till exempel högrev, och ha i godsaker så som morötter, palsternacka, lök och potatis, om du så vill – annars serverar du grytan med potatis eller ris på sidan. Smaksätt med lite fond och örter.

Lasagne är min absoluta favorit i matlådan. Gör en stor laddning till middag, vegetarisk eller med kött, så har du tillräckligt för veckans matlådor.

Om du har svårt att komma i gång med att göra matlådor, börja enkelt med snabblagade måltider med få ingredienser. Varför inte klassiker som falukorv med makaroner, eller köttbullar med ris?

Lyxigt för en liten slant

Vill du bjuda på middag och göra dina gäster mätta och belåtna, men har ett tunt matkonto? Mitt förslag är att slänga ihop en äkta pasta carbonara. Allt du behöver för fyra portioner är: 3–4 ägg, antingen endast äggulan (spar äggvitan till en omelett) eller 3 äggulor plus 1 helt ägg, ca 150 gram pancetta samt 100–200 gram pecorino-ost. Du kan frångå det traditionella italienska receptet för en billigare variant med hjälp av bacon eller rimmat sidfläsk och parmesan. Här är det viktigt att spara fettet från fläsket samt lite pastavatten som du tillsammans med ost- och äggblandningen rör ihop till ett krämigt resultat – helt utan grädde.

Medan gästerna väntar på huvudrätten kan du servera ett värmande vitlöksbröd i ugn. Ta till exempel en bit baguette som du stryker på ett generöst lager vitlökssmör på, häll på lite riven ost och toppa sedan med lite torkade kryddor, eller färska om du har. Lägg på en plåt och kör in i ugnen på 200 grader ett par minuter tills osten fått smälta. Hur gott som helst!

Prisjakt på protein

Att ägg är en billig men också klimatsmart proteinkälla är det inte alla som vet, så ägg är en självklarhet i jakten på protein. De är också rika på vitaminer samt spårämnen. Missa heller inte andra billiga proteinkällor som kvarg, havregryn och bönor. Möjligheterna att få i sig protein till ett bra pris, de är många.

Skilj på vardag och helg

”Ibland är mat bara mat” är ett uttryck jag vuxit upp med hemma, och börjar du leva efter det mottot kommer du att kunna spara en hel del slantar. En måltid eller ett mellanmål måste inte alltid få smaklökarna att dansa. Till vardags kan fokus få ligga på det som mat huvudsakligen ska ge oss: energi och näring. Då får du också längta lite extra till helgen!

Fler tips från snåljåpen:


Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!

Mest lästa artiklar